Βαρβάρα Μεταλληνού: “Όραμά μας τα «παιδιά» της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ» να βγουν στη κοινωνία ολοκληρωμένες προσωπικότητες

Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά υπάρχει για όλες εκείνες τις μητέρες που επέλεξαν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, ακούγοντας μόνο τo χτύπο της καρδιάς του.

Η Αγκαλιά, με ανιδιοτέλεια, αγάπη και σεβασμό, συμπαραστέκεται σε γυναίκες έγγαμες ή άγαμες, που λόγοι εγκατάλειψης, κακοποίησης και κοινωνικοοικονομικοί τις πιέζουν σε βίαιη αφαίρεση της ζωής του εμβρύου-παιδιού τους. Η dinamiprosforas.gr μίλησε στην Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Αγκαλιά» κ. Βαρβάρα Μεταλληνού. 

Κ. Μεταλληνού πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας να ασχοληθείτε με τα κοινά και συγκεκριμένα με την «Αγκαλιά»;

Ως Ορθόδοξη Χριστιανή δεν είναι δυνατόν να μην έχω ενδιαφέρον για τα κοινά, ιδιαιτέρως δε για τους νέους ανθρώπους και μάλιστα για τα κορίτσια, όταν ο αποπροσανατολισμένος φεμινισμός είχε και έχει ως αρχή του το: «ΝΑΙ στην παραγωγή, ΟΧΙ στην αναπαραγωγή», και το: «Σώμα μου είναι το κάνω ότι θέλω». Αποτέλεσμα αυτών των συνθημάτων ήταν και είναι οι ελεύθερες  σχέσεις, για δε τις γυναίκες οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και η εγκατάλειψη. Έτσι οι περισσότερες κατέληγαν στην άμβλωση, χωρίς να υπολογίζουν τις σωματικές, ψυχολογικές και πνευματικές συνέπειες αυτής της πρακτικής.

Τότε μια συντροφιά επιστημόνων ανέλαβε, κατ’ αρχάς την ενημέρωση και την αποκάλυψη της αλήθειας, για τις συνέπειες των αμβλώσεων και προ πάντων για την αξία της ζωής, η οποία αρχίζει από τη στιγμή της σύλληψης, αρνούμενοι τελείως το σύνθημα, ότι το έμβρυο είναι ένα ζελέ. Αντίθετα τόνιζαν και απεδείκνυαν επιστημονικά, ότι η εμβρυική ηλικία είναι η πρώτη και πιο δυναμική φάση της ζωής του ανθρώπου.

Σύντομα όμως αυτή η ομάδα συνειδητοποίησε, ότι πολλές αμβλώσεις γίνονται και για λόγους οικονομικούς και εγκατάλειψης. Έτσι δημιουργήθηκε ο «Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού», που αργότερα στον τίτλο προστέθηκε η λέξη «Η ΑΓΚΑΛΙΑ». Μέλος αυτής της ομάδας ήμουν και εγώ από την αρχή της σύστασης και δράσης της.

Καταφέρατε μετά από πολλές προσπάθειες να φτιάξετε το «σπίτι της αγκαλιάς». Ποιό είναι το όραμα σας;

Όραμά μας είναι να γίνουμε ακόμη πιο ευεργετικοί στα περιστατικά, που συνδέονται με την «Αγκαλιά». Και αυτό σημαίνει να μην θεωρήσουμε ότι είναι αρκετό η κάλυψη μόνο των υλικών αναγκών τους. Επιθυμούμε, φροντίζουμε και υλοποιούμε για τα παιδιά της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ» πρακτικές και ευκαιρίες, που δημιουργούν προϋποθέσεις για  ποιότητα και πληρότητα Ζωής. Και αυτό ήδη φέρει καρπούς, κυρίως μέσω πρακτικών, που εμπνέουν στα παιδιά της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ», την αγωνιστικότητα, εργατικότητα και προπάντων την αξιοπρέπεια και γνήσια κοινωνικότητα. Όραμά μας τα «παιδιά» της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ» να βγουν στη κοινωνία ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με θυσιαστική αγάπη για την Πατρίδα και τον Συνάνθρωπο.

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο είτε παροχή εθελοντικής βοήθειας, είτε οικονομικής; Έχει αυξηθεί η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε ως χώρα;

Υπάρχει έντονη η ανταπόκριση των συνανθρώπων μας στο κάλεσμα της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ». Και αυτό είναι παρήγορο και συγκινητικό. Θέλουν όμως, όπως είναι φυσικό, η προσφορά τους να «φθάσει» σ’ αυτούς, για τους οποίους προσφέρεται. Και αυτό η «ΑΓΚΑΛΙΑ» ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ. Με διαφάνεια, η προσφορά «φθάνει» σ’ αυτούς, που αποστέλλεται, ή για το συγκεκριμένο έργο, που πραγματοποιείται, π.χ. δράσεις για τα παιδιά της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ», (εκδρομές, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, κατασκηνώσεις, παιδικό θέατρο, εκπαιδευτικές δράσεις, κλπ.), ή διερεύνηση των χώρων δράσης για τα παιδιά.

Γενικά η «ΑΓΚΑΛΙΑ» στηρίζεται στην αγάπη του ευαίσθητου συνανθρώπου μας με ότι εκείνος μπορεί να προσφέρει. Και αυτή η προσφορά μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε, αλλά και τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερες δράσεις για τα παιδιά μας. Μικρή προσφορά συνήθως συνήθως, ή κάπως μεγαλύτερη, η οποία όμως προσφέρεται με πολλή αγάπη, αλλά και με τη βεβαιότητα, ότι θα προσφερθεί και θα καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών ή τις δράσεις για τα παιδιά.

Όταν μια μάνα έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της χάρη στην βοήθειά σας, είναι για εσάς η κατάκτηση ενός στόχου;

Ασφαλώς για τους ανθρώπους της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ» αυτό είναι χαρά, ικανοποίηση, θεϊκή ευλογία, γιατί κατ’ αρχάς ένας άνθρωπος ακόμη γεννιέται, προσφέρεται η χαρά και ικανοποίηση στη Μάνα, που «κρατά» στην αγκαλιά της το παιδί, είναι «το αγγελούδι» της, όπως συνήθως μας λέει, και τελικά είναι μια «άξια» για την Πατρίδα μας, που αποκτά ακόμη ένα παιδί, γιατί είναι μια ακόμη παρηγοριά μεγάλη, στην φοβερή υπογεννητικότητά μας.

Θα ήθελα να μου αναφέρετε μια ιστορία που σας έχει συγκινήσει περισσότερο.

Θα σας προσφέρω δύο! Κυρία, καλλιεργημένη και ευγενική από ξένη Χώρα, ήρθε να εργαστεί στην Ελλάδα. Βρήκε εργασία, όχι φυσικά ανάλογη με την παιδεία και τις γνώσεις της. Είχε όμως αξιοπρέπεια και αξίες ζωής. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, μετά από κάποιο διάστημα, της έδειχνε αγάπη και φροντίδα, υποσχόμενος και γάμο. Όταν όμως ήρθε ο «καρπός της αγάπης τους» …., η εγκυμοσύνη, τότε αρνήθηκε τα πάντα. Μόνη και ξένη… Κάποιοι της υπέδειξαν την «ΑΓΚΑΛΙΑ». Ήρθε κοντά μας… Βοηθήθηκε, απέκτησε το κοριτσάκι της, αγωνίστηκε και η ίδια για κάλυψη των αναγκών τους, και πάντοτε μας έλεγε: «αγωνίζομαι, κουράζομαι, λυπάμαι για εκείνον, αλλά εγώ τώρα έχω «το αγγελούδι μου»!

Επίσκεψη στην «ΑΓΚΑΛΙΑ» ενός γνωστού μας ζευγαριού, σε εκδήλωση, που είχαμε για τα παιδιά μας … Τελειώνοντας η εκδήλωση συζητούσαμε για τη χαρά, που ήταν χαραγμένη στα πρόσωπά των παιδιών… Με τρεμάμενη φωνή και βουρκωμένα μάτια η φίλη μας εξέφρασε τον …βαθύ και κρυφό πόνο της, λέγοντας μας: «Τότε, που μου ήρθε το πέταξα (το έμβρυό της), τώρα που το λαχταρώ δεν μπορώ…». Οι αναγνώστες σας ας κρίνουν και ας σκεφτούν, τι σημαίνει ο ερχομός ενός παιδιού.

 

H οικονομική κρίση πόσο σας έχει επηρεάσει;

Οπωσδήποτε και η «ΑΓΚΑΛΙΑ» έχει επηρεαστεί…, στο μεταξύ όμως έχει γίνει πιο γνωστή, οπότε κατορθώνουμε και καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας. Οι συνάνθρωποι που μας γνωρίζουν, μας προσφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους. «Το Σπίτι της Αγκαλιάς», π.χ. προήλθε από τη δωρεά διωρόφου σπιτιού, που μας προσέφερε εκλεκτή φίλη, η οποία μάλιστα θέλει να κρατηθεί η ανωνυμία της. Πάλι η προσφορά συνανθρώπων μας, βοήθησε να φτιάξουμε και τον δεύτερο όροφο… Το έργο της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ» έχει γίνει γνωστό και στον Ελληνισμό της Διασποράς. Κυρίως μας βοηθούν συστηματικά «Οι ελληνίδες της Αυστραλίας». Μας αγόρασαν αυτοκίνητο για τις ανάγκες του Συλλόγου μας, και κατά τακτά διαστήματα μας καλύπτουν κάποιες ανάγκες μας. Επίσης, οι Ελληνίδες του Καναδά, μας στέλνουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τα παιδιά μας, κλπ.

Όλα αυτά τα δείγματα ανθρωπιάς και αγάπης μας εμπνέουν και ενδυναμώνουν, ώστε οι προσπάθειες μας να καλύπτουν, όσο γίνεται, περισσότερες Οικογένειες ή μοναχικές Εγκυμονούσες. Η «Αγκαλιά», θα τις «αγκαλιάσει» με πολλή αγάπη…

Οι Έλληνες είναι εθελοντές προσφέρουν;

Ασφαλώς μας προσφέρουν χειρονακτική εργασία, με πολλή χαρά, στις διάφορες δραστηριότητές μας, όπως στα δύο μεγάλα παζάρια, που κάναμε στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα το χριστουγεννιάτικο θα γίνει στις 26-27-28 Νοεμβρίου 2018), αλλά καις τις καθημερινές μας ανάγκες κυρίως την Παρασκευή, που διανέμονται τα γάλατα, τρόφιμα, ρουχισμός, είδη υγιεινής, κλπ., στις προστατευόμενες οικογένειές μας. Έτσι «Η ΑΓΚΑΛΙΑ» κατορθώνει και δημιουργεί πρακτικές, που ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας, ενώ συγχρόνως παρέχουν διεξόδους, σε εκείνους, που επιθυμούν να προσφέρουν, με ανιδιοτέλεια, συμπαράσταση και αγάπη. Επίσης εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ» για ανακούφιση των οικογενειών, σε θέματα ιατρικά κλπ. ή βοήθεια των παιδιών στις σχολικές ανάγκες τους.

Οι στόχοι σας για το τέλος του 2018 και την νέα χρονιά;

Όσο μπορούμε περισσότερη προσφορά αγάπης, αύξηση του αριθμού των εθελοντών, αλλά και των απαραίτητων αγαθών για κάλυψη των αναγκών των «Οικογενειών» μας. Στόχος μας κυρίως η πραγματοποίηση πρακτικών, που βοηθούν τα «Παιδιά» μας να αναπτύξουν τα χαρίσματα τους, ώστε να επιτύχουν τη σωστή κοινωνικοποίησή τους. Τελικά, για όλους μας, ύψιστο καθήκον: θυσιαστική αγάπη για την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο. Αυτά τα έχει απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.agalia.org.gr

Τηλ. επικοινωνίας: 210 8828788