Η Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων βραβεύτηκε από το Peace and Sport στη Ρόδο

Hope Refugee FC-Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων, η ποδοσφαιρική αθλητική ομάδα που ίδρυσε το 2016 ο κοινωφελής οργανισμός Οργάνωση Γη και αποτελείται από πρόσφυγες & μετανάστες με απώτερο στόχο την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση, βραβεύτηκε από το Peace and Sport, το διεθνή οργανισμό για την Ειρήνη & τον Αθλητισμό, στο ομώνυμο διεθνές Forum που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και είχε σκοπό να αναδείξει τη θετική επίδραση του αθλητισμού στην πρόοδο των κοινωνιών.

Στόχος της Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων είναι η προώθηση των διαχρονικών αξιών του αθλητισμού, ώστε να λειτουργήσουν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο και την ελληνική κοινωνία.

Την περίοδο 2016-2017, η ομάδα αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ένωσης Σωματείων Εργασιακού Αθλητισμού, ενώ το 2017-2018, με ομάδες από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της 1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας Αθηνών και Πειραιώς, έχοντας ως τώρα συμμετάσχει σε περισσότερους από 80 αγώνες. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2018 βραβεύτηκε και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ελλάδος (ΠΣΑΠ). Σε όλο αυτό το διάστημα 150 πρόσφυγες από τουλάχιστον 22 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν σε επίσημα παιχνίδια και προπονήσεις.

H επιτυχημένη πορεία της Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων και η θετική ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας, αποτέλεσε το έναυσμα ώστε η Οργάνωση Γη να επεκτείνει τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης μέσω του αθλητισμού, απευθυνόμενη και σε ανήλικους πρόσφυγες, αγόρια και κορίτσια 7-17 ετών.

Από το καλοκαίρι του 2017 σε συνεργασία με το Barcelona Foundation εφαρμόζεται στη Δομή Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά η μεθοδολογία FutbolNet, η οποία χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως όχημα για την προαγωγή της άμιλλας, της κατανόησης και της ανεκτικότητας, με στόχο την ενθάρρυνση της κοινωνικής ένταξης και την προσωπική ενδυνάμωση των παιδιών και νέων προσφύγων που συμμετέχουν.

Επιπρόσθετα, έμφαση δίνεται στη δημιουργική απασχόληση των ασυνόδευτων παιδιών, που αποτελούν ίσως την πιο ευάλωτη ομάδα του προσφυγικού πληθυσμού. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.500 ασυνόδευτα παιδιά με σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι του 2018, η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με την UNICEF και το Ίδρυμα Youri Djorkaeff, υλοποίησαν ποδοσφαιρικό πρόγραμμα για 250 ασυνόδευτα παιδιά από 21 διαφορετικές δομές ανηλίκων.

Τέλος, μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα προάγεται και η προάσπιση και η ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων, μέσω της ενασχόλησης των κοριτσιών με τον αθλητισμό. Μέχρι σήμερα, η Οργάνωση Γη έχει υλοποιήσει 12 αθλητικά προγράμματα, στα οποία έχουν λάβει μέρος πάνω από 900 παιδιά πρόσφυγες, στα οποία ως προπονητές εργάζονται και οι ποδοσφαιριστές της Hope Refugee.

Φέτος η Hope Refugee FC θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ανεξάρτητων Αθλητικών Ομάδων Νομού Αττικής.