Ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος μιλά για τις βιβλιοθήκες του αύριο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με αφορμή τα εγκαίνια της Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL), του πλήρως ανακαινισμένου κεντρικού δανειστικού παραρτήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (NYPL), ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» στην οποία μίλησε για τον ρόλο των βιβλιοθηκών ως δημόσιων χώρων και για την υποστήριξη του ΙΣΝ στις βιβλιοθήκες, διαχρονικά και παγκοσμίως.

«Το δίκτυο της NYPL, με 92 παραρτήματα στο Μανχάταν, στο Μπρονξ και στο Στάτεν Αϊλαντ, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο δίκτυο βιβλιοθηκών στον Κόσμο. Η NYPL είναι, επίσης, ένα λαμπρό παράδειγμα του πόσο εποικοδομητικές μπορεί να είναι οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και πολύ αναγκαίες στον κόσμο που ζούμε σήμερα. Η Stavros Niarchos Foundation Library είναι η μεγαλύτερη δανειστική βιβλιοθήκη στο δίκτυο της NYPL. Είναι τιμή μας που το όνομα του Ιδρύματός μας συνδέεται με έναν τόσο όμορφο και σημαντικό δημόσιο χώρο. Η αξία μιας δημόσιας δανειστικής βιβλιοθήκης είναι πραγματικά σπουδαία, καθώς το όραμα και η αποστολή της διαμορφώνονται γύρω από τις ανάγκες όλων των ανθρώπων της Νέας Υόρκης και ευρύτερα», λέει ο κ. Δρακόπουλος κάνοντας αναφορά στη βιβλιοθήκη που ανακαινίστηκε ριζικά χάρη και σε μια μεγάλη δωρεά 55 εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά στην ιστορία της.

Στην ερώτηση αν έπαιξε ρόλο η σχέση του Ιδρύματος με τη Νέα Υόρκη στο να δοθεί αυτή η μεγάλη δωρεά, ο κ. Δρακόπουλος λέει: «Ασφαλώς… Η Νέα Υόρκη είναι ίσως η πιο σημαντική πόλη στον Κόσμο, υπό πολλές έννοιες… Το ΙΣΝ είναι υπερήφανο που έχει γίνει θεμελιώδης υποστηρικτής της Νέας Υόρκης σε τόσο πολλά κοινωνικά σημαντικά έργα».

Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι οι βιβλιοθήκες έχουν σημαντική θέση στο πρόγραμμα δωρεών του ΙΣΝ. «Ζούμε σε ‘ενδιαφέροντες’ καιρούς. Η σημασία των πραγματικά δημόσιων χώρων, των οργανισμών που προσφέρουν υπηρεσίες προς και για την κοινωνία, όπως οι δημόσιες βιβλιοθήκες, είναι ζωτικής σημασίας σε αυτόν τον ιδιαίτερα υπό πίεση Κόσμο που ζούμε σήμερα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαιρόμαστε που είχαμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε αυτή τη σπουδαία αποστολή των βιβλιοθηκών παγκοσμίως και φυσικά είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε το σπίτι της στο ΚΠΙΣΝ».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δρακόπουλος ερωτήθηκε και για αντιδράσεις που συνάντησε από μερίδα του Τύπου και των πολιτών η ονοματοδοσία της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που για το ανακαινισμένο παράρτημα της NYPL, που ονομάζεται πλέον Stavros Niarchos Foundation Library, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση.

Η απάντηση του προέδρου του ΙΣΝ έχει ως εξής: «Ενδιαφέρουσα ερώτηση, την οποία σας επιστρέφω και την ανακατευθύνω και στους συναδέλφους ή συνεργάτες σας στον χώρο των Μέσων, καθώς και σε όλους τους ‘ιθύνοντες’, σε κάθε επίπεδο… Ισως αυτή η μερίδα του Τύπου και των πολιτών που αναφέρεστε χρειάζεται να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στη σωστή αναγνώριση μιας δωρεάς -η οποία μπορεί, επίσης, να συμπαρασύρει και άλλες παρόμοιες κοινωφελείς δωρεές, ιδίως σε έργα όπου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συμπράττουν με μοναδικό επωφελούμενο την κοινωνία συνολικά (το ΙΣΝ δεν είναι ένας ‘χορηγός’ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν διαφημίζουμε, δεν πουλάμε κάποιο προϊόν, δεν έχουμε κέρδος από κανένα έργο, δεν ‘δίνουμε για να πάρουμε’, απλώς ‘δίνουμε’, πράγμα που καταλαβαίνω ότι γίνεται δύσκολα κατανοητό για τους περισσότερους, αλλά πάντοτε υπάρχει χρόνος)- και σε άλλων μορφών ‘αντιδράσεις’».

Κλείνοντας την συνέντευξη, ο κ. Δρακόπουλος απάντησε στο ερώτημα αν η πανδημία θα επηρεάσει τις δωρεές του ΙΣΝ για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. «Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε στην πραγματικότητα κάθε είδους αδυναμίες σε όλον τον Κόσμο και σε όλους τους τομείς δράσης μας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Κοινωνικής Πρόνοιας κ.λπ. Επομένως, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να συνεισφέρουμε εν τέλει όπου χρειάζεται, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας»

Πηγή: ekirikas.com