Ο πρ. πρέσβης Χ. Μάνεσης για τη δωρεά: «Ήθελα να προσφέρω κάτι στην πατρίδα μου και να τιμήσω τους Ζακυνθινούς»

Στήλη στη μνήμη των Ζακυνθινών που συμμετείχαν στις μάχες για την απελευθέρωση του Έθνους στην πλατεία του χωριού

Ένα σημαντικό μνημείο βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου, το οποίο τοποθετήθηκε τον Αύγουστο, μετά από δωρεά του πρώην πρέσβη της Ελβετίας, Χαράλαμπου Μάνεση.

Ο κ. Μάνεσης δήλωσε ότι ήθελε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τους Ζακυνθινούς που πάλεψαν για την ελευθερία μας.«Στις 18 Αυγούστου είχαμε τα επίσημα αποκαλυπτήρια της στήλης. Η Ζάκυνθος γιόρτασε εκείνη την ημέρα και τίμησε όλα τα ονόματα, όλων των αφανών μαχητών που πολέμησαν και συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα. Η Ζάκυνθος γιόρτασε και εγώ προσωπικά ένιωσα τη χαρά ότι προσφέρω κάτι για την πατρίδα εκ μέρους όλων, τιμώντας τους λιγότερο γνωστούς Ζακυνθινούς που έπεσαν και εκφράζοντας με τον τρόπο μου ένα «ευχαριστώ» για μια καριέρα διπλωματική που είχα η οποία έφτασε στο τέλος της και με ανέδειξε στον ύψιστο βαθμό. Είναι ένα «ευχαριστώ» στην πατρίδα και το έδωσα με τον καλύτερο τρόπο, με την αγάπη όλων των συγχωριανών και την αγάπη των συγκατοίκων του νησιού μας. Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε από το χωριό του Αγίου Δημητρίου είναι ότι ανοίγουμε μια αγκαλιά που χωράει όλους τους Ζακυνθινούς που έπεσαν ηρωικά και είναι λιγότερο γνωστοί».

Τέλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου, Πέτρος Σταμίρης, σημείωσε: «Το μνημείο έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Ο κ. Μάνεσης θέλησε να φτιάξει στο χωριό που το τιμά και το αγαπάει και στο οποίο έρχεται συνέχεια. Ελπίζω στις 25 Μαρτίου, να έρθουν οι τοπικές αρχές στο χωριό και να γίνει μια τιμητική εκδήλωση».

Ο γλύπτης Αν. Σταμίρης, είπε για την κατασκευή του γλυπτού: «Ο κ. Μάνεσης εμπνεύστηκε το έργο που θα τιμάει τους Ζακύνθιους και ειδικά τους αφανείς ήρωες γιατί όπως γνωρίζετε κατ’ επανάληψη έχουν τιμηθεί οι επιφανείς Ζακύνθιοι. Ωστόσο οι άνθρωποι που έδωσαν ανιδιοτελώς χωρίς να περιμένουν τίποτα από κανέναν και δώσανε τη ζωή τους δεν είχαν κάποια αναγνώριση. Το μνημείο το εμπνεύστηκε ο κ. Μάνεσης με σκοπό να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Το μνημείο κατασκευάστηκε από πέτρα Ζακύνθου. Πήρε 3 μήνες. Η πέτρα είναι από το λατομείο του Γιάννη Μαρούδα, από το Κοιλιωμένο. Η κοπή της έγινε στο σχιστήριο του Διονύση Κλάδη και συνετέλεσαν πολλοί και σπουδαίοι μάστορες, ο Δημήτρης και ο Μπάμπης Στεριώτης. Η στήλη έγινε από έναν μασίφ όγκο που ξεπερνάει τους 2,5 τόνους. Το στεφάνι τοποθετήθηκε και η έμπνευση ήταν από το αντίστοιχο μνημείο του Ιερού Λόχου και έχει τη φορά προς κάτω. Το στεφάνι είναι κάτι το οποίο το κρατάς από πάνω και το καταθέτεις και για αυτό το κατασκευάσαμε με φορά προς τα κάτω και να υπάρχει η δυνατότητα λαβής και να τιμάει αυτούς τους ανθρώπους».

Πηγή: imerazante.gr