Ρένα Βασιλάκη: “Ο σκοπός των Αθηναΐδων είναι να προωθήσουν και να ενισχύσουν τους θεσμούς του Ελληνισμού…”

Σήμερα η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εκείνη που πραγματικά παράγει έργο. Οι Έλληνες της
προσφοράς και της αγάπης, γνωστοί και άγνωστοι, επώνυμοι και απλοί πολίτες, είναι
εκείνοι που σήμερα με τις πρωτοβουλίες τους έχουν δώσει μια ανάσα ανακούφισης και που
θα συνεχίσουν.

Τι είναι οι Αθηναΐδες, πότε ιδρύθηκαν και από ποιους;

Οι Αθηναΐδες είναι τμήμα των Daughters of Penelope του μεγαλύτερου Ελληνοαμερικανικού οργανισμού των AHEPA. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2014 με πρωτοβουλία του τότε κυβερνήτη Region 10, κ. Νικόλαου Παπαδόπουλου, ο οποίος και με κάλεσε να οργανώσω το τμήμα. Τον ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε και πιστεύω ότι παρά την μικρή παρουσία μας στον χώρο έχουμε προσφέρει σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Το διοικητικό συμβούλιο των Αθηναΐδων στελεχώνουν διακεκριμένες γυναικείες παρουσίες που έχουν διαπρέψει στον χώρο τους.

Ποιος είναι ο σκοπός και ο στόχος των Αθηναΐδων;

Ο σκοπός των Αθηναΐδων είναι να προωθήσουν και να ενισχύσουν τους θεσμούς του Ελληνισμού, της Εκπαίδευσης, της Φιλανθρωπίας, της Κοινωνικής Ευθύνης και της Οικογένειας. Καθημερινά, βλέπουμε συνανθρώπους μας να ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και να στερούνται τα αυτονόητα, όπως είναι η στέγη, η τροφή, τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι, η βοήθειά μας κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, που κυρίως είναι ηλικιωμένοι και παιδιά. Ειδικότερα, η δράση μας βασίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες: Υποστήριξη σε παιδιά που δεν έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, στην τρίτη ηλικία που τόσα έχει προφέρει για την Ελλάδα μας, αλλά και σε οργανισμούς που προσπαθούν μεθοδικά να προσφέρουν βοήθεια. Παράλληλα, συντονίζουμε και ενέργειες που έχουν πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα – στην προσπάθειά μας να διαδώσουμε το μήνυμα του Ελληνισμού-, αλλά και επιστημονικές ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση και την πρόληψη.

Σε ποιες άλλες χώρες έχει τμήματα ο Οργανισμός;

Οι Daughters of Penelope αποτελούν το γυναικείο σώμα του οργανισμού AHEPA και τμήματά του υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Κύπρο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1926 στην Αμερική από την Αλεξάνδρα Αποστολίδη. Πόθος της ήταν να δημιουργήσει έναν γυναικείο οργανισμό από Ελληνίδες
μετανάστριες που είχαν όραμα να προστατέψουν τον απόδημο Ελληνισμό, τους Έλληνες και την κληρονομιά τους. Μιλήστε μας για τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ αυτήν την περίοδο. Αυτό που πάντα επιδιώκουμε είναι να είμαστε διαρκώς δίπλα σε όσους μας έχουν πραγματικά ανάγκη και να κάνουμε ολοκληρωμένες δράσεις. Το διάστημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες δράσεις, όπως : Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα που φιλοξενεί παιδάκια από 3 έως 7 ετών, στο οποίο έχουμε ήδη ανακαινίσει κάποιους χώρους και είμαστε διαρκώς σε επαφή μαζί τους. Συνεχίζουμε το έργο μας στην Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου που φιλοξενεί ηλικιωμένους χωρίς πόρους διαβίωσης. Έχουμε ήδη ανακαινίσει την αίθουσα εκδηλώσεών τους, έχουμε αγοράσει ηλεκτρικά είδη και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Πατέρα Παρθένιου, στο Μοσχάτο, που σιτίζει περίπου 60 οικογένειες. Τους έχουμε προμηθεύσει ηλεκτρικές συσκευές και
πολλά αναλώσιμα είδη πρώτης ανάγκης. Συνδράμουμε στο σημαντικό έργο που γίνεται στη Φλόγα με όσα μέσα μπορούμε. Ήδη, έχουμε προσφέρει ηλεκτρικές συσκευές και πολλά αναλώσιμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία αίθουσας ψυχαγωγίας των εφήβων στο Χαμόγελο του Παιδιού, στο Μοσχάτο. Και πολλές άλλες πιο μικρές δράσεις αλλά εξίσου σημαντικές.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Οργανισμού σας;

Μπορεί να στείλει ένα email στο athinaides@gmail.com ή να επικοινωνήσει μέσα από το inbox του Facebook account μας Athinaides Daughters of Penelope
και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί του.

Πόσα άτομα δραστηριοποιούνται στις Αθηναΐδες, ποιος είναι ο ρόλος του καθενός;

Στις Αθηναΐδες σήμερα δραστηριοποιούνται 60 τακτικά μέλη. Το σώμα μας απαρτίζεται από το Διοικητικό συμβούλιο, τους Αξιωματούχους του τμήματος και τα μέλη μας. Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος έχει ποια θέση. Αυτό που έχει σημασία είναι το έργο που παράγεται από όλες μας. Μην ξεχνάτε πως είναι ένας οργανισμός που απαρτίζεται από γυναίκες, μητέρες, επαγγελματίες, συζύγους, γιαγιάδες, εργαζόμενες που δρουν και λειτουργούν μέσα σε αυτόν με την ίδια αγάπη και φροντίδα που έχουν και προς τη δική τους οικογένεια και δουλειά. Ο τρόπος που προσεγγίζουμε κάθε κατάσταση είναι και το μότο μας: σαν να είναι η οικογένειά μας! Και η αλήθεια είναι πως νιώθουμε όλες το τμήμα μας σαν μια οικογένεια με πολλές αδελφές και για αυτόν τον λόγο το έργο μας έχει τόσα αποτελέσματα. Γιατί
είμαστε ένα πολύ ενωμένο τμήμα. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και τους φίλους των Αθηναΐδων. Σήμερα έχουμε πάρα πολλούς φίλους που ανάμεσά τους βρίσκονται διακεκριμένοι Έλληνες, επιστήμονες, επιχειρηματίες και πλήθος απλού κόσμου που σε κάθε μας κάλεσμα συμμετέχουν ο καθένας από το δικό του μετερίζι, υποστηρίζοντας το έργο μας.

Γιατί κάποιος να γίνει εθελοντής στις Αθηναΐδες;

Δεν πιστεύω πως μπορεί κάποιος να κλείσει τα μάτια του σε όσα συμβαίνουν σήμερα.
Εκείνο που ανακαλύψαμε όταν ιδρύσαμε τις Αθηναΐδες, είναι το πλήθος των γυναικών που ήθελαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους και δεν ήξεραν πώς και από πού να ξεκινήσουν. Σε εμάς βρήκαν έναν οργανωμένο τρόπο υποστήριξης, μια ενωμένη, καλά δικτυωμένη ομάδα που έδωσε δύναμη και αποτέλεσμα στις πράξεις της καθεμιάς ξεχωριστά. Πιστεύω πως πραγματικά υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και δεν ξέρουν πώς.

Κυρία Βασιλάκη, με ποια αφορμή αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε με τις Αθηναΐδες;

Όπως σας είπα, δεν πιστεύω πως μπορεί κάποιος να κλείσει τα μάτια του σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην πατρίδα μας. Λόγω της συμμετοχής μου επί σειρά ετών σε διάφορες δομές, πολλοί άνθρωποι με πλησίαζαν ζητώντας μου βοήθεια. Καθημερινά μπορεί το τηλέφωνό μου
να χτύπαγε δεκάδες φορές για να μου αναφέρουν κάποια ανάγκη ή την άσχημη κατάσταση όπου κάποιος βρισκόταν και χρειαζόταν βοήθεια. Και πάντα έκανα ό,τι μπορούσα. Όταν σε μια εκδήλωση γνώρισα τον Ύπατο κυβερνήτη Region 10, των AHEPA στην Ελλάδα, τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο, και μιλήσαμε για το έργο του οργανισμού και τα αποτελέσματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα, αισθάνθηκα πως βρήκα έναν οργανωμένο τρόπο να προσφέρω και εγώ, αλλά και πολλές κυρίες που γνώριζα, τις υπηρεσίες μου σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη.
Πάντα το έκανα, απλώς σήμερα το κάνουμε πιο συντονισμένα και κάτω από έναν οργανισμό που έχει ήδη τους καρπούς στο δέντρο του. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια και η υποστήριξη που έχουμε από το μητρικό μας τμήμα, από την Αμερική.

Ποια είναι η πιο συγκινητική στιγμή που ζήσατε ως πρόεδρος των Αθηναΐδων;

Έχω ζήσει συγκλονιστικές στιγμές, ωστόσο υπάρχει μία που πιστεύω πως δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μία δομή που υποστηρίζουμε, όπως σας ανέφερα και πριν, είναι το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο της Καλλιθέας. Σε κάποια από τις επισκέψεις μας εκεί, βρεθήκαμε να παρακολουθούμε μια σκηνή που μόνο αρχαίο δράμα μπορεί να χαρακτηριστεί. Έχουν φέρει ένα μικρό κοριτσάκι για να το φιλοξενήσουν, γιατί η μητέρα του αδυνατούσε να το στηρίξει ακόμα και για τις πιο βασικές του ανάγκες. Ήταν άνεργη. Το κοριτσάκι έκλαιγε και το πήρα αγκαλιά.

Ζητούσε επίμονα την μητέρα του και την καλέσαμε, για να της μιλήσει. Ο διάλογος συγκλονιστικός:

-Μαμά, έλα να με πάρεις.
-Παιδάκι μου, είναι καλύτερα να μείνεις εκεί για λίγο. Θα σου δώσουν ζεστό φαγάκι.
-Δεν θέλω να φάω, μανούλα. Εσένα θέλω.
-Παιδάκι μου, θα έχεις ζέστη και ένα κρεβάτι να κοιμηθείς.
-Έλα να με πάρεις, μανούλα, και σου υπόσχομαι πως δεν θα ξαναπεινάσω και δεν θα θέλω να ξανακοιμηθώ. Μόνο έλα να με πάρεις. Καταλαβαίνετε πως μετά από αυτό δεν μπορείς να είσαι ο ίδιος άνθρωπος ξανά. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία!

Πραγματικά, η φωνή του έχει μείνει στα αυτιά μου και είναι αυτή η φωνή που με ωθεί και με παρακινεί κάθε μέρα να συνεχίσω το έργο μου. Θα ήθελα να αναφέρω, επίσης, πόσο με έχουν συγκινήσει η αυταπάρνηση και η αγάπη, η ευγένεια και το μεγαλείο των ανθρώπων εκείνων που λειτουργούν μέσα σε οργανωμένες ή μη δομές υποστήριξης και που καθημερινά συναντώ όπου βρεθώ. Είναι άλλο πράγμα να βοηθάς με διάφορες ενέργειες και είναι άλλο να έχεις ταχθεί στο να είσαι μέρα και νύχτα δίπλα με τα παιδιά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Κυρία Βασιλάκη, ασχολείστε ενεργά με τα κοινά και έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στις κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν με αποκλεισμό λόγω της οικονομικής κρίσης. Πείτε μας τη γνώμη σας για τις δράσεις που λαμβάνονται για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο.

Απλά, δεν είναι αρκετές! Πιστεύω πως η πολιτεία χρειάζεται να έχει τον πρώτο λόγο στην ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο, η ίδια η πολιτεία έχει επιτρέψει
να συμβούν καταστάσεις που έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους σε αυτήν την κατάσταση.
Σήμερα, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εκείνη που πραγματικά παράγει έργο. Οι Έλληνες της προσφοράς και της αγάπης, γνωστοί και άγνωστοι, επώνυμοι και απλοί πολίτες, είναι εκείνοι που σήμερα με τις πρωτοβουλίες τους έχουν δώσει μια ανάσα ανακούφισης και που θα συνεχίσουν. Χρειάζεται όλοι μας να είμαστε σε επαγρύπνηση και ιδιαίτερα η πολιτεία, που απαιτείται να βάλει προτεραιότητες και να υποστηρίξει με μέτρα και δράσεις
τις ομάδες εκείνες που βρίσκονται σήμερα στο σημείο μηδέν, καθώς και να μην επιτρέψει να φτάσουν οι υπόλοιποι σε αυτό. Δυστυχώς, πιστεύω πως τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά. Πιστεύω, όπως σας είπα και νωρίτερα, στους Έλληνες της αγάπης και της προσφοράς! Εμείς οι Έλληνες στα δύσκολα συνεργαζόμαστε και φέρνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.