Η ΧΑΝΘ γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της

Έφτασαν λοιπόν οι μέρες που η ΧΑΝΘ γιόρτασε τα 100 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε. Υιοθέτησε το συμβολικό σλόγκαν «1 με σένα» για να αναδείξει το γεγονός ότι πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας αλληλεγγύης και δημιουργικής υποστήριξης από την πλευρά της Αδελφότητας προς τους νέους πολίτες. Καθώς διανύουμε μια δύσκολη εποχή, η γιορτή αυτή σίγουρα δίνει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους μας. Έτσι κι αλλιώς, από την ίδρυσή της έως και σήμερα, η ΧΑΝΘ αποτελεί πυρήνα ασφάλειας, κάνοντας συστηματικά ανιδιοτελείς προσφορές στην κοινότητα των νέων της Θεσσαλονίκης. Αυτές τις διαχρονικά αγνές ενέργειες γιόρτασαν στην Θεσσαλονίκη.

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια μετά την ίδρυση της ΧΑΝΘ ξεκίνησαν από τις 29 Αυγούστου και τελείωσαν το βράδυ 31 Αυγούστου, αλλά θα συνεχιστούν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Υπήρξαν μουσικές συναυλίες, προβολή ταινιών και σχετικά με τον αθλητισμό, τις ειλικρινείς και ευγενείς ανθρώπινες αξίες, πράγματα που αποτελούν το μήνυμα και τους σκοπούς της ΧΑΝΘ. Ο Λευκός Πύργος φωτίστηκε με τα χρώματα της ΧΑΝΘ, ενώ την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων έλαμψε με πυροτεχνήματα η Θεσσαλονίκη!

Σύντομη Ιστορία της ΧΑΝΘ

Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης – ή αλλιώς ΧΑΝΘ – δημιουργήθηκε το 1921 και έχει ιδρυτή τον νομάρχη εκείνης της εποχής Ν. Παρασκευόπουλο και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο. Το έργο τους όμως είχε ξεκινήσει από το 1918, όταν Αμερικανοί εθελοντές της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (ΧΑΝ ή YMCA) άρχισαν να φτιάχνουν τα λεγόμενα «Σπίτια του Στρατιώτη» έτσι ώστε να υποστηρίξουν τους Έλληνες αλλά και ξένους σύμμαχους στρατιώτες που βρίσκονταν στο μέτωπο της Μακεδονίας. Επίσης, μερικά χρόνια αργότερα, ξανά οι Αμερικάνοι εθελοντές της ΧΑΝ εισήγαγαν την Ελλάδα στα αθλήματα του μπάσκετ και του βόλεϊ, συμβάλλοντας σημαντικά στην αθλητική ιστορία της οργάνωσης αλλά και της χώρας μας. Από την άλλη, είναι σημαντικό να καταλήξουμε στο γεγονός ότι η ιστορία της ΧΑΝ ξεκινάει από το 1844 στο Λονδίνο, και είναι από τα πιο ιστορικά ιδρύματα νέων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα πια, ο σκοπός και το εθελοντικό της έργο έχει διαδοθεί σε παραπάνω από 119 χώρες.

Σκοπός της ΧΑΝΘ

Από την αρχή της ίδρυσής της, η ΧΑΝΘ είχε ως στόχο την υποστήριξη και την φροντίδα των νέων ανθρώπων της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας. Όλα τα μέλη της οργάνωσης συμμετέχουν εθελοντικά έτσι ώστε να πραγματοποιείται καθημερινά αυτός ο σκοπός, χωρίς να γίνονται διακρίσεις οποιουδήποτε τύπου, και πάντα με το πνεύμα της χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς όλους. Τέλος, ο σκοπός των ενεργειών της ΧΑΝΘ είναι να καλλιεργήσει ανθρώπους υπεύθυνους, έμπιστους, με καλοσύνη και αυτοπεποίθηση, πάντα ακολουθώντας τις διαχρονικές αξίες του χριστιανισμού.

Για περισσότερα, επισκεφτείτε το επίσημο σάιτ της ΧΑΝΘ.

Πηγή: dailythess.gr