Διεθνής Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση

Η Διεθνής Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση (International Day for the Universal Access to Information) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2019 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020. Η Ημέρα αυτή προϋπήρχε από το 2016 ενταγμένη στο καλεντάρι της UNESCO.

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση είναι η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στην πληροφόρηση και την ενημέρωση των πολιτών από τις κρατικές αρχές. Συνδέεται άμεσα με τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (Agenda 2030 του ΟΗΕ) και συγκεκριμένα με τον στόχο 16.10, που αναφέρει ότι πρέπει «να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες και να προστατευθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες».

Θέμα της Διεθνούς Ημέρας για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση για το 2020 είναι: «Σώζοντας ζωές, οικοδομώντας εμπιστοσύνη, φέρνοντας ελπίδα» και εστιάζεται στο δικαίωμα στην ενημέρωση σε περιόδους κρίσης. Υπογραμμίζει επίσης τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης συνταγματικών, νομικών ή και πολιτικών εγγυήσεων για την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες για τη διάσωση ζωών, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συμβολή στη διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών μέσα και πέρα από την κρίση του COVID-19.

Πηγή: sansimera.gr