Γιώργος Λιούτας: “Η κοινωνική υπευθυνότητα για εμάς είναι μια δέσμευση που τηρούμε διαχρονικά…”

Πώς έχει αλλάξει η οικονομική κρίση την κοινωνική προσφορά των εταιρειών ;

Η οικονομική κρίση επιβάλλει θα λέγαμε στις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μια πιο ενεργό δράση και προσφορά απέναντι στην κοινωνία, επενδύοντας περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν σε προγράμματα ΕΚΕ. Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σήμερα πλέον πολλές εταιρείες αναπτύσσουν προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας, θέλοντας να ενισχύσουν την ανταποδοτικότητά τους απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία της δικής σας εταιρείας απέναντι στην κοινωνική προσφορά;

Η φιλοσοφία του ομίλου μας στηρίζεται στο ότι «μαζί» μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Η υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον, τους εργαζομένους και την τοπική κοινότητα αποτελεί θεμελιώδη αξία για εμάς. Η κοινωνική υπευθυνότητα για εμάς είναι μια δέσμευση που τηρούμε διαχρονικά παγκοσμίως, από το Τσουνάμι του 2004 μέχρι την προσφυγική κρίση του σήμερα. Η Εταιρεία σας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και έχει κοινωνική προσφορά διεθνώς. Είναι πρωτοποριακό το fundraising project for refugee aid.

Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Τα τελευταία 2 χρόνια η Ευρώπη γνώρισε τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση ανθρώπων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο όμιλος Freudenberg προσπαθώντας να στηρίξει τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, δημιούργησε το 2015 το φιλανθρωπικό πρόγραμμα “fundraising project for refugee aid” στα πλαίσια του οποίου για κάθε 1€ που δώριζαν οι υπάλληλοι του ομίλου, η Freudenberg θα προσέθετε 2€ επιπλέον, τριπλασιάζοντας το ποσό της δωρεάς. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν 1.615.000 ευρώ! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να έληξε αλλά ο όμιλος μας έχει δεσμευτεί μέσα
στα επόμενα χρόνια να διαθέσει επιπλέον 1.000.000€ για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης και την προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες.

Είναι πολύ εντυπωσιακή η ιδέα, ο τρόπος και βέβαια ακόμα πιο εντυπωσιακό το ποσό των 1.615.500 ευρώ που τελικά συγκεντρώθηκαν. Κάποια από αυτά τα χρήματα δόθηκαν σε πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Το πρόγραμμα είχε στόχο τη στήριξη πολλών Ευρωπαϊκών χωρών στην προσπάθεια τους να παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες. Φυσικά, μια εξ αυτών ήταν και η Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας η πρόκληση διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος είναι τεράστια. Η Freudenberg αναγνωρίζοντας την προσφορά της ActionAid στη Λέσβο δώρισε ένα σημαντικό ποσό για τις δράσεις της ΜΚΟ στην περιοχή.

Πώς έγινε η επιλογή του οργανισμού της Action Aid για τη στήριξη των προσφύγων;

Στα πλαίσια του “fundraising project for refugee aid” η Freudenberg στηρίζει ΜΚΟ που ασχολούνται αποκλειστικά με την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η ActionAid και άλλες ΜΚΟ. Η ActionAid έχει ενεργό δράση στην προσπάθεια στήριξης των προσφύγων. Ειδικότερα στην Λέσβο, που έχει δεχθεί πάνω από τους μισούς πρόσφυγες που έχουν περάσει στη χώρα μας, παρέχει στήριξη σε γυναίκες και τα μωρά τους, διανέμει πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρουχισμό και ενημερώνει τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους.

Εκτός από το πρόγραμμα στήριξης προσφύγων έχετε και άλλες δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας;

Ο όμιλος Freudenberg ξεκίνησε το 2015 το πρόγραμμα “e²” που στηρίζει μέσω δωρεών την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος ανά την υφήλιο. Η εταιρική μας φιλοσοφία βασίζεται στο ότι «Μαζί» μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις τοπικές κοινότητες, τη «γειτονιά» των υπαλλήλων μας. Το πρόγραμμα “e²” καλεί τους “Freudenbergers” όχι μόνο να ξεκινήσουν μια δράση που αφορά τη γειτονιά τους αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά για την παροχή εκπαίδευσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στηρίζετε το σωματείο Άλμα Ζωής που πολεμάει τον καρκίνο του μαστού. Τι ακριβώς κάνετε εκεί;

Τα τελευταία 4 χρόνια στηρίζουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής». Στα πλαίσια της δράσης του, διοργανώνει κάθε χρόνο και στην Ελλάδα Το Race for the Cure®, τον μεγαλύτερο θεσμό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού. Η εταιρεία μας αποτελεί χορηγό της συγκεκριμένης δράσης προσφέροντας όχι μόνο οικονομική ενίσχυση αλλά και την συμμετοχή των υπαλλήλων και των οικογενειών τους στον αγώνα ενημέρωσης. Όλοι «Μαζί» οι υπάλληλοι της εταιρείας συμμετέχουν μαζί με φίλους και συγγενείς στον Συμβολικό αυτόν Αγώνα
συνεισφέροντας στην προσπάθεια του Συλλόγου τόσο για την σωστή πρόληψη της ασθένειας, όσο και για την ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών που έχουν νοσήσει. Είστε κοντά στις οικογένειες που έχουν ανάγκη στην Καβάλα μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου της περιοχής. Πώς; Έχει ανάγκη η ελληνική περιφέρεια. Η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας επιβάλλει τη συνεχή στήριξη θεσμών και φορέων που συμβάλλουν στην ενίσχυση όσων βρίσκονται σε ανάγκη. Η εταιρεία μας τα τελευταία 2 χρόνια παρέχει κάθε χρόνο δωρεάν προϊόντα στηρίζοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο Καβάλας που καλείται να καλύψει ανάγκες διατροφής, ένδυσης και υπόδησης τουλάχιστον 200 οικογενειών τον μήνα.

Δέχεστε αιτήματα από ιδρύματα;

Κάθε χρόνο δεχόμαστε αιτήματα για ενίσχυση διαφόρων ιδρυμάτων και ΜΚΟ. Η ανταπόκρισή μας είναι θετική σε διάφορα αιτήματα δωρεών από φιλανθρωπικά ιδρύματα, κυρίως αυτών που ασχολούνται με παιδιά. Παράλληλα, ο όμιλος Freudenberg διαθέτει μια Επιτροπή Δωρεών στην οποία ο κάθε υπάλληλος του ομίλου μπορεί να προτείνει έναν οργανισμό φιλανθρωπικού χαρακτήρα που ασχολείται με παιδιά, νέους ή ηλικιωμένους, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και φυσικά με πρόσφυγες, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα στήριξης στα πλαίσια της Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου. Τα τελευταία 4 χρόνια στηρίζουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής». Στα πλαίσια της δράσης του, διοργανώνει κάθε χρόνο και στην Ελλάδα Το Race for the Cure®, τον μεγαλύτερο θεσμό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού. Η εταιρεία μας αποτελεί χορηγό της συγκεκριμένης δράσης προσφέροντας όχι μόνο οικονομική ενίσχυση αλλά και την συμμετοχή των υπαλλήλων και των οικογενειών τους στον αγώνα ενημέρωσης. Όλοι «Μαζί» οι υπάλληλοι της εταιρείας συμμετέχουν μαζί με φίλους και συγγενείς στον Συμβολικό αυτόν Αγώνα συνεισφέροντας στην προσπάθεια του Συλλόγου τόσο για την σωστή πρόληψη της ασθένειας, όσο και για την ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών που έχουν νοσήσει.

Είστε κοντά στις οικογένειες που έχουν ανάγκη στην Καβάλα μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου της περιοχής. Πώς; Έχει ανάγκη η ελληνική περιφέρεια.

Η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας επιβάλλει τη συνεχή στήριξη θεσμών και φορέων που συμβάλλουν στην ενίσχυση όσων βρίσκονται σε ανάγκη. Η εταιρεία μας τα τελευταία 2 χρόνια παρέχει κάθε χρόνο δωρεάν προϊόντα στηρίζοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο Καβάλας που καλείται να καλύψει ανάγκες διατροφής, ένδυσης και υπόδησης τουλάχιστον 200 οικογενειών τον μήνα.

Δέχεστε αιτήματα από ιδρύματα;

Κάθε χρόνο δεχόμαστε αιτήματα για ενίσχυση διαφόρων ιδρυμάτων και ΜΚΟ. Η ανταπόκρισή μας είναι θετική σε διάφορα αιτήματα δωρεών από φιλανθρωπικά ιδρύματα, κυρίως αυτών που ασχολούνται με παιδιά. Παράλληλα, ο όμιλος Freudenberg διαθέτει μια Επιτροπή Δωρεών στην οποία ο κάθε υπάλληλος του ομίλου μπορεί να προτείνει έναν οργανισμό φιλανθρωπικού χαρακτήρα που ασχολείται με παιδιά, νέους ή ηλικιωμένους, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και φυσικά με πρόσφυγες, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα στήριξης στα πλαίσια της Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου.

Στόχοι και σχέδια κοινωνικής προσφοράς για το μέλλον;
Θα συνεχίσουμε και στα επόμενα χρόνια τις παραπάνω δράσεις μας και στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την Κοινωνική μας Υπευθυνότητα σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κυρίως τα παιδιά.

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;
Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.vileda.com/gr ή μέσω email info.gr@fhp-ww.com είτε να καλέσει στο 210 6236 370.