Αναστάσιος Σμετόπουλος: “Να γίνει η «Γέφυρα» παράδειγμα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής συμπεριφοράς…”

Κύριε Σμετόπουλε, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με τη «Γέφυρα»;
Η «Γέφυρα» είναι η φυσική εξέλιξη και συνέχεια της διαδρομής μου τα τελευταία 5 χρόνια.
Ξεκίνησα ως εθελοντής στην κινητή μονάδα της Praksis και στη συνέχεια υπήρξα ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής του Social Street Work στην ΑΜΚΕ Emfasis Foundation. Η εμπειρία που απέκτησα αλλά και η εκπαίδευση που έλαβα στο εξωτερικό οδήγησαν στη δημιουργία της συλλογικότητας ως τον πλέον δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των όλο και αυξανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία αλλά και ως άτομα.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του social street work;
Η αμεσότητα της επαφής στο δικό τους περιβάλλον, η ειλικρίνεια της σχέσης που δημιουργείται, η αποδοχή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και η δυνατότητα της άμεσης δράσης είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που κάνουν την συγκεκριμένη μεθοδολογία μοναδική!

Ποιες είναι οι δράσεις στις οποίες προβαίνει η «Γέφυρα», ώστε να προσφέρει στην κοινωνία;
Social street work Προσπάθειας προσέγγισης (outreach work), μεμονωμένης/αποσπασμένης προσφοράς βοήθειας (detached work), εργασίας βασιζόμενης σε κάποιο πλάνο/πρόγραμμα (project based work) και ομαδικής δράσης (group action). Οι ομάδες μας στον δρόμο συναντούν ανθρώπους που ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιστάσεις: ανήλικοι εργαζόμενοι, άστεγοι, χρήστες ή εξαρτημένοι από παράνομες ουσίες, πρόσφυγες και μετανάστες, εκδιδόμενοι/ες, μειονότητες, θύματα εμπορίας ανθρώπων, άνθρωποι που είτε αναγκάζονται είτε επιλέγουν να περνούν την ημέρα τους στον δρόμο, άνθρωποι που μένουν στον δρόμο. Δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων Η δράση εμπλέκει παιδιά και εφήβους σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική, τις χειροκατασκευές και τα εικαστικά προσεγγίζουμε το παιδί και υποστηρίζουμε την ψυχική του
σταθερότητα και κοινωνικοποίηση. Ειδικά για τους εφήβους, διαμορφώνονται θεατρικές δράσεις που οδηγούν σε παραστάσεις που βασίζονται στα ερεθίσματα της κοινωνίας που ζουν, αλλά και αυτής από την οποία προέρχονται, παράγοντας σχέσεις πολιτισμού. Παράλληλα, παρέχονται από ψυχολόγους και life coachers συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Πώς θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει το έργο σας;
Προσφέροντας τον χρόνο του
Η εμπειρία σας, το ταλέντο σας και η γενναιοδωρία σας είναι ανεκτίμητα! Είτε είστε εξειδικευμένοι στα νομικά, τη διαφήμιση, τις κοινωνικές επιστήμες, είτε είστε εκπαιδευτικός, μουσικός, καλλιτέχνης, σας έχουμε ανάγκη. Επικοινωνήστε μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο 210 5229197 είτε μέσω mail και θα μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο και τον χρόνο της συμμετοχής σας.
Με Χρηματική βοήθεια
Στηριζόμαστε αποκλειστικά σε δωρεές συνανθρώπων μας για την εκπλήρωση των δράσεών μας. Μπορείτε να επιλέξετε μια συγκεκριμένη ανάγκη ή project που θα θέλατε να κατευθυνθούν τα χρήματά σας. Θα σας παρουσιάσουμε και θα σας εξηγήσουμε με κάθε λεπτομέρεια τους στόχους του προγράμματος.
Με Donation box
Φιλοξενήστε στο μαγαζί σας, τον χώρο εργασίας σας ή σε μία δική σας εκδήλωση το donation box της «Γέφυρας». Με αυτόν τον τρόπο μας στηρίζετε οικονομικά και διαδίδετε το έργο μας.
Να Μιλήσετε για εμάς
Στους δικούς σας ανθρώπους ή στη δουλειά σας, ώστε να γνωρίσουν τις δράσεις και τις ανάγκες μας. Κάντε like στη σελίδα μας και κοινοποιήστε τα post μας στους φίλους σας στο facebook, στο twitter ή στο instagram. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τη «Γέφυρα»; Όραμά μας είναι η «Γέφυρα» να γίνει παράδειγμα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία αλλά και τη γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στα διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας μας.