Βούλα Σαραντάρη: “Lions Club Hellen Keller έχουμε εκπαιδευτεί στον εθελοντισμό”

Η κυρία Βούλα Σαραντάρη, ιδρύτρια της Λέσχης «ΜΑΡΟΥΣΙ» και πρόσφατα της μεγαλύτερης Λέσχης των LIONS “Hellen Keller”, βρίσκεται 35 και χρόνια στις επάλξεις του εθελοντισμού, συμμετέχοντας σε περισσότερους από σαράντα συλλόγους με ανθρωπιστική, φιλανθρωπική, πολιτιστική και κοινωνική δράση, και του Λαϊονισμού.

Mέντορας, εκπαιδευτής, δάσκαλος και φίλη είναι η γυναίκα που με τη βοήθειά της μπορεί να φέρει αξιοπρέπεια, αρμονία και ανθρωπιά στις ζωές τόσο πολλών ανθρώπων, τώρα και για πολύ καιρό στο μέλλον. Έχει τιμηθεί με την Ανώτατη διάκριση των Διεθνών LIONS Melvin Jones Fellow, ως Πρόεδρος της Λέσχης Αθηνών-Πολιτεία με το Excellence Award (100%) των Προέδρων και με το Guiding Lions κατόπιν σεμιναρίων και επί τρία χρόνια είναι σύμβουλος του εκάστοτε Κυβερνήτη, ως Chairman of Recruiting Committee for new Members.

Τι είναι η λέσχη Lions Hellen Keller, πότε ιδρύθηκε και από ποιους;

Η ίδρυση λέσχης με το όνομα Helen Keller ήταν για μένα όραμα ζωής. Γιατί από μικρή είχα δει μια θεατρική παράσταση «Το θαύμα της Ανν Σάλιβαν» (υπάρχει και βιβλίο). Η Helen Keller, τυφλή και κωφή από 3 χρονών, βρήκε έναν απλό ασφαλιστή που είχε ομάδες ανθρώπων και του είπε να κάνει κάτι για να βγάλει τον κόσμο από το σκοτάδι στο φως. Η Helen Keller ήταν και είναι μεγάλη φιλέλληνας. Μέσα στις 5 γλώσσες που μιλούσε ήταν και τα Ελληνικά. Και είχε πει το μνημειώδες: «Αν δεχτούμε ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης»… Ο ασφαλιστής ήταν ο Melvin Johnes και το 1917 ξεκίνησε την ίδρυση ομάδων Lions, για αυτό και μας ονομάζουν «Ιππότες των Τυφλών». Και το όραμά μου πραγματοποιήθηκε ύστερα από αγώνα στην αρχική λέσχη, όπου έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. To 1947, o OHE αναγνώρισε επίσημα τους Lions ως μοναδική οργάνωση, εκπρόσωπο των μη Κυβερνητικών Διεθνών οργανώσεων με δικαίωμα ψήφου. Η Λέσχη Lions Helen Keller ιδρύθηκε το 2014 από εμένα και μέλη τα οποία διάκεινται φιλικά προς εμένα, τα οποία ενστερνίσθηκαν τις αρχές της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Αρωγός και συμπαραστάτης ήταν ο Guiding Lion Ιωάννης Θεοδοσίου, ένας εξαιρετικός και επικοινωνιακός άνθρωπος. Κατόπιν
εκλογών, γίνεται αλλαγή Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου. Τη Λαϊονική χρονιά 2016-2017, είναι Πρόεδρος στη Λέσχη μας η γνωστή και καταξιωμένη δημοσιογράφος, πρώην Αντιδήμαρχος Αλληλεγγύης στον δήμο Κηφισιάς και πολιτευτής στη Β’ Αθηνών, Κα. Νίνα Βλάχου. Για τη Λαϊονική χρονιά 2017-2018, παίρνει τη σκυτάλη της Προέδρου (01/07), η Lion Βασιλική Ανδρουτσοπούλου, διακεκριμένη Καρδιοχειρουργός στο Θεραπευτήριο «Υγεία».

Ποιος είναι ο στόχος και ο σκοπός της λέσχης Lions;

Είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο, στους βασικούς πυλώνες, τη φτώχεια, τη νεολαία, το περιβάλλον, το προσφυγικό και την υγεία με κύρια βάση την όραση και τον διαβήτη.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής και τι μπορεί να προσφέρει στη λέσχη σας;

Μπορεί ένα μέλος, καταξιωμένο κοινωνικά, να προταθεί από ένα μέλος Lion, και αφού εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται η εισδοχή του στις τάξεις του Λαϊονισμού. Αλλά μπορούν να είναι εθελοντές και όχι μέλη.

Υπάρχουν προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ αυτή την περίοδο;

Ναι, αυτήν την εποχή, έχουμε επικεντρωθεί στη βοήθεια των ανθρώπων και των ιδρυμάτων που έχουν ελλείψεις, ιδίως σε τρόφιμα. Οι Lions δίνουν όραση. Διεξάγοντας οφθαλμολογικές εξετάσεις, εξοπλίζοντας νοσοκομεία και κλινικές, διανέμοντας φάρμακα και ευαισθητοποιώντας το ευρύ κοινό για τις ασθένειες των ματιών, οι Lions στοχεύουν στο να παρέχουν όραση για όλους. Με την υποστήριξη του Διεθνούς Ιδρύματος Λεσχών των Lions (LCIF), έχουμε βοηθήσει να παρασχεθούν περισσότερες από 153 εκατομμύρια θεραπείες για τη νόσο του Robles και 72 εκατομμύρια δόσεις από το σωτήριο φάρμακο για την κοκκιώδη επιπεφυκίτιδα μέσω του προγράμματος «Η Όραση Πρώτα» μαζί με τους εταίρους μας. Οι Lions και το Διεθνές Ίδρυμα Λεσχών Lions έχουν, επίσης, βοηθήσει να διεξαχθούν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε περισσότερα από 19 εκατομμύρια παιδιά μέσω του συνεταιριστικού προγράμματος «Όραση για Παιδιά». Τα κοινωνικά μας προγράμματα συχνά υποστηρίζουν παιδιά και τοπικά σχολεία με υποτροφίες, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και καθοδήγηση. Διεθνώς, προσφέρουμε ποικίλα προγράμματα αρωγής στους νέους, όπως τον Διαγωνισμό Αφίσας με θέμα την Ειρήνη, κατασκηνώσεις νέων και προγράμματα ανταλλαγής και το Lions Quest, ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη θετική εξέλιξη των νέων και διεξάγεται από το LCIF.

Πριν λίγα χρόνια είχατε πει: «Ίσως ήρθα σε αυτόν τον κόσμο για να βοηθάω». Στο τέλος της ημέρας, ποια πιστεύετε ότι είναι η ανταμοιβή σας;

Έχω εκπαιδευτεί στον εθελοντισμό. Από τις εμπειρίες μου ως υπάλληλος του ΙΚΑ και ως κοσμηματοπώλης, διότι είχα επαφές με ευπαθείς ομάδες που ζητού-
σαν βοήθεια. Άλλωστε, ο σύζυγός μου ως γραμματέας της ΓΕΣΕΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειριστών μηχανημάτων και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος και ιδρυτής 75 σωματείων σε όλη την Ελλάδα μέσα σε ορισμένα χρόνια κατάφερε να βελτιώσει τη ζωή τους και να αποκτήσουν μεγάλη οικονομική ευμάρεια. Μάλιστα, τα χρόνια που ταξίδευα μαζί του, στα σπίτια τους είχαν τη φωτογραφία του ως προσκύνημα… Ως υπάλληλος του ΙΚΑ, ήμουν σε τμήματα που είχαν σχέση με ευπαθείς ομάδες. Στην πορεία μου ως ιδιαιτέρα του Διοικητή του ΙΚΑ, πάλι είχα να διαχειριστώ ανθρώπους που έρχονταν για βοήθεια. Έμαθα να προσφέρω και ως καθήκον, λόγω της εργασίας μου. Ο ανθρώπινος πόνος πάντα με ευαισθητοποιούσε. Είναι η προσωπική μου ικανοποίηση, διότι αντίκρισα βλέμματα ευγνωμοσύνης κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τον εθελοντισμό. Άλλωστε,
υπάρχει μια ορμόνη που ευαισθητοποιείται ύστερα από κάθε καλή πράξη που μας κάνει ευτυχισμένους.

Ποιο είναι το όραμά σας, κυρία Σαραντάρη;

Το όραμά μου είναι, όχι μόνο μέσω της Λέσχης μου, αλλά και των άλλων συλλόγων που είμαι μέλος, να συνεχίσω να προσφέρω, όσο μπορώ περισσότερα και καλύτερα.
Όταν προσφέρω κάτι, είναι η πιο ευτυχισμένη μου στιγμή, διότι βλέπω την ευτυχία να απεικονίζεται στα μάτια αυτών που έχουν ανάγκη. Η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, αλλά και οι δραστηριότητες των Lions κινούνται πάντοτε γύρω από τις ανθρώπινες ανάγκες.