Χριστίνα Σιδέρη: Πρόεδρος της Εθνικής Αλληλεγγύης

«Εθνική Αλληλεγγύη». Συνεχίζετε ακάθεκτοι το έργο σας. Ποιο ήταν το έναυσμα
για να αφιερώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας στη φιλανθρωπία; Τι σας
οδήγησε στην ίδρυση του Συλλόγου;

Δεν το είδαμε ποτέ ως φιλανθρωπία. Πάντα το βλέπαμε ως αλληλεγγύη στον συνάνθ-
ρωπό μας. Το βλέπαμε ως τη δική μας ανάγκη να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε, ώστε
όλοι μαζί να βγούμε από το τέλμα. Ο εθελοντισμός είναι το αντίδοτο στην κατάθλιψη
που φέρνουν η ανεργία και η ανέχεια. Είναι το παρόν που δηλώνουμε στη ζωή, που απο-
φασίσαμε να την κερδίσουμε εμείς. Η Οργάνωσή μας, ιδρύθηκε ακριβώς από την ανά-
γκη να δηλώσουμε παρόντες στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής
κρίσης στην Ελλάδα, με θύματα ανυποψίαστους συνανθρώπους μας, που βρέθηκαν
στο επίκεντρο χωρίς να ευθύνονται.

Κάνοντας έναν απολογισμό έργου, σε ποια ιδρύματα έχετε κάνει τις μεγαλύτερες
δωρεές;
Δυστυχώς σε δύο κρατικά ιδρύματα. Ένα ορφανοτροφείο και ένα κέντρο αποκατάστα-
σης. Είναι ντροπή για την πολιτεία να συμπεριφέρεται σε ανθρώπους, παιδιά και υπε-
ρήλικες λες και είναι ζώα και να τους στερεί ακόμα και τα απαραίτητα. Χαρακτηριστικά
θα πω ότι στο ορφανοτροφείο άφησαν παιδιά τα Χριστούγεννα με μία μακαρονόπιτα
και αν δεν τους πηγαίναμε τα εορταστικά γεύματα θα έμεναν νηστικά. Για να μη πω για
το κέντρο αποκατάστασης που δεν έχουν ποτέ πάνες μία χρήσης ή υποσέντονα ή
ακόμα και ουροσυλλέκτες. Ένα θα σας πω, για να καταλάβετε το χάος που επικρατεί
στα ιδρύματα, από μία πολιτεία που δίνει εκατομμύρια στις Μ.Κ.Ο., υπάρχουν μέρες
που δεν έχουν να τους δώσουν ψωμί. Καταλαβαίνετε; Ψωμί!

Υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι δίπλα σας;Ευτυχώς εκατοντάδες, και ιδιώτες και εταιρείες. Αν δεν τους είχαμε, δεν θα υπήρχαμε. Είναι η δύναμη μας. Είναι οι άνθρωποι που προσφέρουν το λίγο ή το πολύ, για να στηρίξουν συνολικά 1800 οικογένειες που είναι οι ωφελούμενοι από τις δράσεις της «Εθνικής Αλληλεγγύης».

Εθελοντές έχετε;
Οι εθελοντές μας είναι η μηχανή της Οργάνωσης. Είναι αυτοί που με περίσσευμα ψυχής, αγάπης και δύναμης στηρίζουν καθημερινά την «Εθνική Αλληλεγγύη» και βρίσκονται στο πλευρό των δοκιμαζόμενων ανθρώπων. Είναι το πρόσωπό μας προς τα έξω. Είναι οι φίλοι και η οικογένειά μας επί επτά ολόκληρα χρόνια. Είναι οι άνθρωποι που συμβάλλουν και οργανώνουν τις επισιτιστικές διανομές, την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη νομική συμπαράσταση προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η στιγμή που έχει χαραχτεί βαθιά στην ψυχή σας;
Αυτή που δεν θέλω να ξαναζήσω ποτέ στη ζωή μου και με τον ένα ή τον άλλον τρόπο τη ζω καθημερινά. Ανθρώπους να πέφτουν στα γόνατα ή να σου φιλάνε τα χέρια για να σε ευχαριστήσουν γιατί βάζεις στο τραπέζι τους τα αναγκαία, για να επιβιώσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι κάτι που δεν αντέχω. Δεν αντέχω απλώς να είμαι πιο τυχερή, δεν αντέχω τον πόνο των ανθρώπων που δεν έκαναν τίποτα κακό ή τίποτα λάθος. Δεν αντέχω την απόγνωση στα μάτια αυτών, που ήταν νοικοκυραίοι και τώρα δεν έχουν τίποτα. Χαρακτηριστικό είναι ένα πιτσιρίκι τεσσάρων χρονών που κρατούσε στην αγκαλιά του κάτι σοκολάτες, με τράβηξε από το μανίκι για να μου πει «Ευχαριστώ κυρία, αυτό ήταν το ωραιότερο δώρο γενεθλίων που μου έδωσαν ποτέ». Πραγματικά ντρέπομαι και είναι αδύνατο να συγκρατήσω τα δάκρυα μου κάθε φορά.

Πού έχετε τα γραφεία σας;
Στο Περιστέρι, είναι ευγενική προσφορά μέλους μας.

Στόχοι για το μέλλον;
Για το άμεσο μέλλον ένας και μόνος αλλά μεγάλος. Μας έχουν παραχωρήσει δωρεάν, ένα πολύ μεγάλο κτίριο και προσπαθούμε να το διαμορφώσουμε με δωρεές, για να φιλοξενήσουμε αστέγους. Περίπου 80 άτομα θα στεγαστούν. Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις 40.000 αστέγους που έχουμε στην Αττική, αλλά και πάλι είναι κάτι μπροστά στην παντελή αδιαφορία της πολιτείας. Στοχεύουμε στην εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος, όπου οι άνθρωποι θα επανενταχθούν στην κοινωνία και θα διαμορφώσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να έχουν απασχόληση και σιγά σιγά χρήματα, για να διαβιώνουν αξιοπρεπώς. Στο κτίριο θα υπάρχουν διαμερίσματα των τεσσάρων δωματίων, όπου θα μπορούν να διαμένουν ανά δύο άτομα με τηλεόραση, δύο μπάνια ανά διαμέρισμα και έναν χώρο αναψυχής και ξεκούρασης, όπου θα υπάρχει και ψυγείο. Πέρα από τα διαμερίσματα, θα υπάρχει λέσχη η οποία θα προσφέρει γεύματα, αποθήκες ιματισμού, μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, χώρο με WIFI, υπολογιστές, home cinema, βιβλιοθήκη, γραφεία και ένα πολύ-ιατρείο. Επιπλέον, στο ίδιο κτίριο, στο ισόγειο σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κοινωνικές εταιρείες, όπου θα απασχολούνται όσοι διαμένουν στο κτίριο. Με καλή θέληση, αγάπη, πολλή δουλειά από εθελοντές και προσφορές από ιδιώτες και εταιρείες ελπίζουμε να το έχουμε έτοιμο
και πλήρως λειτουργικό μέσα σε έναν χρόνο.

Το μήνυμά σας για τη χρονιά;
Η φτώχεια και η αδυναμία να αντεπεξέλθει κάποιος στις δυσκολίες δεν είναι επιλογή, ούτε και χαρακτηρίζει τους ανθρώπους. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Ας απλώσουμε το χέρι για να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς που θα βοηθήσουν όλους μας να επιβιώσουμε.