Natasha-Clive-Βρέκοσι: “Στόχος μας είναι η δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών…”

Η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” έχει ως σκοπό την μείωση των παιδικών ατυχημάτων και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου πάνω από 480.000 παιδιά.

Η κυρία Natasha-Clive-Βρέκοσι, Πρόεδρος του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” μας μίλησε στο dinamiprosforas.gr για το έργο της και τους σκοπούς της.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Στόχος μας είναι η δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και η αναβάθμιση των Παιδιατρικών Τμημάτων σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.
Επίσης το Σωματείο χρηματοδοτεί τα σεμινάρια που διοργανώνει η A.P.L.S. Hellas για την εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών. Τέλος, απαραίτητη είναι η ενημέρωση των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούμε παρουσιάσεις για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

 

 

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μία ιστορία που σας έχει στιγματίσει από το σωματείο;

Θα ήθελα να σας αναφέρω ένα περιστατικό ενός 10χρονου αγοριού που δεν είχε κάποιο ατύχημα, αλλά προσκομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου με περιτονίτιδα, σε σηπτική κατάσταση, και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Η μεταφορά του παιδιού σε μεγαλύτερο Νοσοκομείο όπου υπάρχει Παιδοχειρουργός δεν ήταν δυνατή, λόγω έλλειψης ιατρού στα ελικόπτερα που τελούν τις αεροδιακομιδές. Χάρη στο αναισθησιολογικό μηχάνημα που είχαμε μόλις προσφέρει η χειρουργική επέμβαση μπόρεσε να πραγματοποιηθεί και στέφθηκε με επιτυχία. Είναι πολύ σημαντικό επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης και είτε δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν αλλού είτε είναι υπερεπείγοντα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου της μεταφοράς να εξυπηρετούνται σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται.

Σε πόσους κινδύνους βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι οι γονείς και τα παιδιά;

Τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, για αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν μεν την αίσθηση του κινδύνου, επηρεάζονται όμως από άλλους παράγοντες όπως, η ανάγκη επίδειξης, η εφηβική αντίδραση στις συμβουλές των ενηλίκων και στους νόμους, η έλξη προς την περιπέτεια και η επιθυμία να είναι αποδεκτοί από τους άλλους, με αποτέλεσμα να είναι εξίσου επιρρεπή στα ατυχήματα. Τα ατυχήματα που απειλούν τα παιδιά είναι πολλά: τροχαία, πτώσεις, δηλητηριάσεις, εγκαύματα, πνιγμός, κλπ. μπορούν δε να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, όπως στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στις διακοπές…. Όταν ένα παιδί τραυματίζεται σωματικά, επιβαρύνεται και ψυχικά τόσο το ίδιο όσο και όλη η οικογένεια του.

Πόσο μπορεί να βοηθήσει στη καλύτερη λειτουργία του έργου σας η εθελοντική προσφορά;

Η εθελοντική προσφορά μπορεί να μας βοηθήσει πολύ στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σωματείο (στα Χριστουγεννιάτικα Bazaar, στην προώθηση του Πρωτοχρονιάτικου φλουριού και του Πασχαλινού λαχείου) καθώς και σε ημερίδες/φεστιβάλ εθελοντισμού όπου ενημερώνουμε τον κόσμο για το έργο μας.

Θα λέγατε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ή δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο που κάνετε το έργο σας, όπως π.χ. η έλλειψη πόρων;

Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας εδώ και μερικά χρόνια, οι ελλείψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι μεγάλες. Κάθε χρόνο δεχόμαστε όλο και περισσότερες αιτήσεις από Παιδιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που μας ζητάνε να τους προμηθεύσουμε μηχανήματα ή να δημιουργήσουμε και να εξοπλίσουμε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Είναι όμως μεγάλη μας χαρά που από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε εξοπλίσει 52 Τμήματα σε 44 Νοσοκομεία/ Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα προσφέροντας συνολικά 777 μηχανήματα, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση, χάρη στην υποστήριξη των μελών, των χορηγών, των δωρητών και των φίλων του Σωματείου.

Υπάρχει κάποια δράση που ετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον;

Οι άμεσοι στόχοι μας σήμερα είναι:
1) Η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

2) Ο εξοπλισμός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Παιδιατρικών Κλινικών και Ιατρείων των κάτωθι Νοσοκομείων:

– Στο Γ.Ν. Βέροιας
– Στο Γ.Ν. Ρόδου “Ανδρέας Παπανδρέου”
– Στο Γ.Ν. Κοζάνης
– Στο Γ.Ν. Άρτας
– Στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας
– Στο Γ.Ν. Κατερίνης
– Στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Καρπάθου
– Στο Γ.Ν. Καστοριάς
– Στο Γ.Ν. Χαλκίδας
3) Η αγορά μηχανημάτων απαραίτητων για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ”ΠΑΓΝΗ”, στο Γ.Ν. Χίου ”Σκυλίτσειο”, στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης, στο “Ιπποκράτειο” Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ. Γεννηματάς-Ο Άγιος Δημήτριος” και στο Γ.Ν. Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα”.

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος για να συνδράμει το έργο σας;

Οι τρόποι που μπορεί να μας βοηθήσει κάποιος είναι να γίνει μέλος όπου η ετήσια συνδρομή είναι στα €60, όπως επίσης και με δωρεές προς το Σωματείο ή δωρεές χαράς και δωρεές εις μνήμην. Αν κάποια εταιρεία, ίδρυμα ή οργανισμός ενδιαφέρεται να συνδράμει στις προσπάθειες μας μπορεί να συνεισφέρει με κάποια χορηγία σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες που έχουν τα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων.

Θα μας αναφέρετε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσετε την επόμενη χρονιά και πως μπορεί να ενημερωθεί κάποιος για αυτές;

Κάθε χρόνο το Σωματείο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις για την ενίσχυση των πόρων του. Ένα μεγάλο Bazaar πραγματοποιείται στο Κτήμα Κοκοτού κάθε Νοέμβριο και άλλα μικρότερα Bazaar την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο διαθέτουμε το Πρωτοχρονιάτικο φλουρί και το Πάσχα διενεργούμε μία λαχειοφόρο αγορά με πολλά και πλούσια δώρα. Για τις εκδηλώσεις μας μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.pedtrauma.gr και τη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com

Πρωτοβουλίες σαν την www.dinamiprosforas.gr τις καλωσορίζετε και είναι χρήσιμες στο έργο σας;

Πρωτοβουλίες σαν την Δύναμη της Προσφοράς ανοίγουν το δρόμο για την ενίσχυση του εθελοντισμού και την ενημέρωση των πολιτών και των εταιρειών για το έργο των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Για το Σωματείο μας είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Παιδικών ατυχημάτων, να ενημερωθεί για τις δράσεις μας και να μας στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί.