Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων – Δράση ενημέρωσης στη Λότζια

Η μεταμόσχευση, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ιατρικής επιστήμης στην ανθρωπότητα και είναι βέβαιο ότι πρόκειται για την ύψιστη προσφορά ανθρώπου σε άνθρωπο.

Στη Λότζια θα εορταστεί φέτος η Ευρωπαική Ημέρα  για τη δωρεά οργάνων όπου ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» οργανώνει το Σάββατο 9/10/2021 και ώρα 12:15μμ δράση ενημέρωσης και εγγραφής δωρητών οργάνων. 

Η αξία των μεταμοσχεύσεων 

Η μεταμόσχευση, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ιατρικής επιστήμης στην ανθρωπότητα και είναι βέβαιο ότι πρόκειται για την ύψιστη προσφορά ανθρώπου σε άνθρωπο. Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών είναι μία πράξη αλτρουισμού και αφορά κυρίως την προσφορά συγκεκριμένων ζωτικών οργάνων από ένα εγκεφαλικά νεκρό δότη, σε έναν ασθενή που κινδυνεύει, μέσω της μεταμόσχευσης που διεξάγεται από ειδική ομάδα γιατρών. Αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, καθώς και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς, που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ακόμη και 100 συνανθρώπων μας μέσω της δωρεάς ιστών.

Τα δεδομένα από την Ευρώπη και την Ελλάδα. 

Οι ανάγκες για μοσχεύματα παραμένουν τεράστιες σε όλο τον κόσμο ενώ ο αριθμός των δωρητών παραμένει χαμηλότερος. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, κατά μέσο όρο 41.000 μοσχεύματα  προσφέρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προηγούμενη χρονιά , όμως  48.000 νέοι ασθενείς προστέθηκαν στη λίστα αναμονής. Όσο παρήγορο και να είναι το γεγονός ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 35.529 μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ευρώπη, το μεταμοσχευτικό χάσμα παραμένει και μάλιστα διευρύνθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Ειδικά στην αρχή την πανδημίας τα περισσότερα μεταμοσχευτικά προγράμματα εμφάνισαν δραματική συρρίκνωση και οι λίστες αναμονής μειώθηκαν δυστυχώς επειδή πολλοί άνθρωποι δεν πρόλαβαν να μεταμοσχευθούν. Ευτυχώς στην πορεία της πανδημίας υπάρξε μια σταδιακή επάνοδος. Η χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ερωπαική Ένωση (με αριθμό δοτών/εκ στο ¼ του μέσου ευρωπαικού μέσου όρου)

Εορτασμός της πανευρωπαϊκής ημέρας δωρεάς οργάνων 

Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων ως τρόπου βελτίωσης και διάσωσης της ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας, έχει καθιερωθεί το δεύτερο Σάββατο κάθε Οκτωβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων (EODD), ενθαρρύνοντας παράλληλα τη δημόσια συζήτηση για το θέμα, ώστε να περιοριστούν προκαταλήψεις και ανακρίβειες.

Φέτος, η γιορτή αυτή ευαισθητοποίησης με μήνυμα #απλά_πες_ναι (just say yes)!, διεξάγεται στις 9 Οκτωβρίου και όπως κάθε χρόνο, έχει στόχο να γίνει αντιληπτό από όλους ότι είναι απλό να πούμε ναι στη δωρεά οργάνων, να πούμε ναι στη ζωή! Αυτή η απόφασή μας μπορεί μετά το τέλος της δική μας ζωής να διευκολύνει τη γενναία απόφαση των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς μας και τελικά να μετατραπεί σε μία πράξη αληθινής και απαράμιλλης γενναιοδωρίας προς έναν η περισσότερους συνανθρώπους μας! 

Μη διστάσεις να γίνεις και εσύ Δωρητής Οργάνων!
Μη διστάσεις να μιλήσεις στην οικογένεια σου σχετικά με την επιθυμία σου!

Πηγή: cretalive.gr