Μηναΐδη Μαριλένα: Κέντρο Ειδικών Ατόμων “Η Χαρά”

Το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» ιδρύθηκε το 1983 από γονείς και λειτουργεί ως μία στέγη φιλοξενίας 57 παιδιών και ενηλίκων με πολύ σοβαρά νοητικά και κινητικά προβλήματα. Είναι σωματείο ειδικά αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό. Το Οικοτροφείο λειτουργεί σαν ένα «μεγάλο σπίτι» με άριστες συνθήκες υγιεινής και διατροφής. Οι τρόφιμοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και κάποιες ώρες απασχόλησης με φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία. Τα παιδιά παρακολουθούνται από επιστημονικό προσωπικό που αποτελείται από γιατρούς, ψυχίατρους, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδαγωγούς και νοσηλευτές. Η κυρία Μηναΐδη Μαριλένα, Αντιπρόεδρος του Σωματείου, εξηγεί στη «Δύναμη της Προσφοράς» τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».

Κυρία Μηναΐδη, ποια ήταν η αφορμή, ώστε να ξεκινήσετε να ασχολείστε με τον τομέα της κοινωνικής προσφοράς;
Πριν από 20 χρόνια μία επίσκεψή μου στη «Χαρά» ήταν η αφορμή να με κάνει να αντιληφθώ πόσο πολλά αποθέματα ενέργειας για προσφορά έχω. Από εκείνη την ημέρα έγινα αναπόσπαστο μέλος της ομάδας της «Χαράς». Κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή περίπτωση.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;
Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο έχουν πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, γεγονός το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης. Σε απάντηση στις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε κάθε οικογένεια ξεχωριστά, εφόσον τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε η κατάρτιση αλλά ούτε και τα απαιτούμενα εφόδια μέσα στις οικογένειες, επιλέγουν έναν χώρο όπου θα εξασφαλίσουν στο παιδί τους ποιότητα ζωής σε ένα ευχάριστο και υγιές περιβάλλον. Πριν έρθει κάποιο παιδί στο Οικοτροφείο, προηγείται μία περίοδος προσαρμογής, ώστε να μπορέσει το παιδί να ενταχθεί πιο ομαλά στο νέο του σπίτι, να γνωρίσει τα υπόλοιπα παιδιά και τον χώρο, πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια
του παιδιού.

Επιπλέον, η «Χαρά» πραγματοποιεί και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
Τι περιλαμβάνουν αυτές;
Μεγάλη έμφαση δίνεται στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, με τη βοήθεια ενός προγράμματος ψυχοκινητικής αγωγής, ώστε τα παιδιά να μπορούν να χρησιμοποιούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, να ανακαλύπτουν συνεχώς καινούρια πράγματα και να προχωράνε ένα βήμα μπροστά. Η αρμονία της ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης των παιδιών είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξή τους. Έχει δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που υλοποιείται εντός και εκτός του Οικοτροφείου. Τα παιδιά επισκέπτονται τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου και ασχολούνται με πολλά αθλήματα. Μία φορά την εβδομάδα πάνε για πεζοπορία και bowling. Επίσης, μεγάλος αριθμός παιδιών συμμετέχει σε πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η συμμετοχή των παιδιών στα Special Olympics.

Πόσο έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Οικοτροφείου η παρούσα οικονομική κρίση;

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχουν μειωθεί πολύ οι δωρεές, επίσης υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των νοσηλίων των παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η καθημερινή λειτουργία του Οικοτροφείου.

Λαμβάνετε κάποια κρατική επιχορήγηση; Με ποιον τρόπο βρίσκετε τους πόρους που βοηθούν τη λειτουργία του Οικοτροφείου;

Κρατική επιχορήγηση δεν λαμβάνουμε. Οι πόροι του Οικοτροφείου προέρχονται από τα νοσήλια των παιδιών και τις δωρεές των φίλων της «Χαράς».

Ποιες είναι οι ανησυχίες των γονιών που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα;
Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονιών είναι τι θα συμβεί σε αυτά τα παιδιά, όταν εκείνοι θα φύγουν από τη ζωή. Στη «Χαρά» προσφέρουμε στέγη και εξειδικευμένη φροντίδα στα παιδιά αυτά εφ’ όρου ζωής, ενώ οι γονείς υποστηριζόμενοι μπορούν να προσφέρουν πιο άνετα τη φροντίδα τους, ανακουφισμένοι πια από τις τεράστιες δυσκολίες που θα προέκυπταν μέσα από την καθημερινότητα.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;
Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή μέσα στη «Χαρά», στα παιδιά της που μας έχουν τόση ανάγκη.