Κος Θεοδωρίδης: Ιδρυτικό Μέλος “Μπορούμε”

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι ανισότητες είναι ορατές. Ταυτόχρονα όμως, ζούμε και σε μια κοινωνία αφθονίας και υπερκατανάλωσης. Αυτό φρόντισε να εκμεταλλευτεί το «Μπορούμε», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστάθηκε το 2011 κι έχει σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης του φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Με το σύνθημα «καμία μερίδα φαγητού χαμένη» προσπαθεί να εκπληρώσει τον στόχο του. Για τον τρόπο λειτουργίας του και για τις δραστηριότητες του «Μπορούμε» θα μιλήσει στη «Δύναμη της Προσφοράς» ένα από τα ιδρυτικά μέλη, ο κύριος Θεοδωρίδης.

Κύριε Θεοδωρίδη, τι σημαίνει για εσάς «Μπορούμε»; Πώς προέκυψε η
ανάγκη να ασχοληθείτε με την προσφορά;
«Μπορούμε» σημαίνει ο πιο εύκολος τρόπος που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, να σώζουμε το περισσευούμενο φαγητό και να το προσφέρουμε σε κοινωφελείς φορείς και εν τέλει σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αντί να το πετάμε στα σκουπίδια. Σημαίνει, επίσης, μια οικογένεια αποτελούμενη από εξαιρετικούς ανθρώπους με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και με πολλή ενέργεια να προσφέρουν και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Σημαίνει μια καταπληκτική ομάδα που έχει στόχο να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και με
την ουσιαστική και άμεση στήριξη κοινωφελών φορέων. Προσωπικά, από μικρός αισθανόμουν πως ήμουν πολύ τυχερός στη ζωή και πως μου έχουν δοθεί πάρα πολλά πράγματα με γενναιοδωρία, πράγματα υλικά και μη, τα οποία δεν είναι δεδομένα για όλους τους ανθρώπους, όπως συνειδητοποίησα μεγαλώνοντας. Αυτό είναι το εσωτερικό εφαλτήριο
ανάγκης για προσφορά, δηλαδή να προσφέρω σε ανθρώπους που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί όσο εγώ στη ζωή τους.

Αναμφίβολα, η δράση του «Μπορούμε» αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο προσφοράς. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Η ιδέα ξεκίνησε, όταν μια μέρα το 2011 ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Μπο-
ρούμε», η Ξένια Παπασταύρου, συνειδητοποίησε κατά την επίσκεψή της σε
εστιατόριο με φίλους, πόσο πολύ φαγητό από το τραπέζι τους θα κατέληγε
στα σκουπίδια. Στην αρχή του «Μπορούμε», όταν δεν είχαμε τίποτα περισσότερο παρά μια
ισχυρή θέληση να αντιστρέψουμε αυτό το αρνητικό οξύμωρο στην κοινωνία μας, δηλαδή την ταυτόχρονη ύπαρξη μεγάλης σπατάλης και ανάγκης στην ίδια γειτονιά, έπρεπε να είμαστε εφευρετικοί. Έπρεπε να σκεφτούμε έναν νέο τρόπο διάσωσης και προσφοράς τροφίμων, πέρα από τον κλασικό, δηλαδή με ίδια μέσα μεταφοράς και αποθήκες. Γι’ αυτό λοιπόν, «σβήσαμε» τον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης πλήρως από την «εξίσωση»
της διάσωσης τροφίμων και φέραμε σε άμεση επαφή τους δωρητές με τους παραλήπτες. Με αυτόν τον πολύ αποτελεσματικό τρόπο, από 12 τυρόπιτες ενός αναψυκτήριου το 2011 έχουμε πλέον προσφέρει περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε εκατοντάδες φορείς όλης της Ελλάδας.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει την Οργάνωσή σας; Τι είδους ανάγκες έχετε;
Συχνά λέμε πως το μόνο όριο στο πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει το «Μπορούμε», εφόσον το επιθυμεί, είναι μόνο η δική του φαντασία! Οι βασικοί τρόποι ασφαλώς είναι με την προσφορά περισσευούμενου φαγητού, με την προσφορά εθελοντικής εργασίας και τη στήριξη της ίδιας της Οργάνωσης για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων.

Μπορείτε να κάνετε έναν απολογισμό του έργου σας;

Ο πιο σημαντικός απολογισμός είναι πως έχουμε σώσει και προσφέρει με τον πιο γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο πάνω από 4,5 εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 4 χρόνια και πως καθημερινά σώζουμε και προσφέρουμε πάνω από 10.500 μερίδες φαγητού από ό,τι σημείο μπορεί να φανταστεί κανείς (ιδιώτες, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, αρτοποιεία, κ.λπ.) προς εκατοντάδες κοινωφελείς φορείς που βοηθούν τους συνανθρώπους μας με την μεγαλύτερη ανάγκη στην κοινωνία μας.