Έφη Προκοπάκη: “Βασικός στόχος της “ΕΣΤΙΑΣ” είναι η αδιάλειπτη προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε παιδιά με νοητική υστέρηση…”

Η «Εστία» είναι κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση που ιδρύθηκε το 1982 από γονείς και φίλους ατόμων με νοητική υστέρηση και εδρεύει στο Νέο Ψυχικό. Απευθύνεται σε νέα άτομα από 18 ετών και άνω με ελαφριά ή μέτρια νοητική υστέρηση.

Η «Εστία» και οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι: «Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και η μοναδικότητά του πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό». Αυτό είναι το μότο της «Εστίας», για τη λειτουργία της οποίας θα εκθέσει στη «Δύναμη της Προσφοράς» η κυρία Προκοπάκη.

Κυρία Προκοπάκη, θα ήθελα να μας πείτε πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και ποια είναι η δική σας διαδρομή.

Όταν γεννήθηκε η Μαρία μου και αντίκρισα το προσωπάκι της με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το σοκ ήταν μεγάλο, όπως για τον κάθε γονιό που βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με τη διαφορετικότητα. Ύστερα από μια καταιγίδα συναισθημάτων έφτασα στην αποδοχή, και με αγάπη και ευθύνη, πρώτα από όλα απέναντι στη Μαρία μου και κατ’ επέκταση απέναντι σε όλα τα παιδιά με νοητική υστέρηση, άρχισα να σκέφτομαι πως θα μπορούσα να βοηθήσω και να σχεδιάσω ένα καλύτερο «αύριο» για όλα αυτά τα
παιδιά. Δεδομένου ότι μόνος του κανείς δεν μπορεί να καταφέρει πολλά, αναζήτησα συνεργάτες και εργαζόμενους με επαγγελματική συνείδηση και κοινωνικό προφίλ και μαζί τους δημιούργησα την «Εστία», με βασικό όραμα όλα τα άτομα με νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε κάθε φάση της ζωής τους, από την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και την μόνιμη στέγασή τους. Η «Εστία» λειτουργεί
από το 1982 και φροντίζει πάνω από 100 ανθρώπους με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down.

Ως άνθρωπο τι σας προσέφερε η ενασχόλησή σας με την «Εστία»;

Η ενασχόληση μου με την «Εστία» με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα που πίστευα και να αντιμετωπίσω φοβίες που γεννήθηκαν. Η «Εστία» αποτελεί έργο ζωής, αγάπης και αφοσίωσης που μου δίνει καθημερινή δύναμη και αισιοδοξία. Οι ηθικές αξίες και η προσφορά γεμίζουν τον άνθρωπο και δίνουν πραγματικό νόημα στη ζωή του.

Σε ποιους απευθύνεστε και ποιες είναι οι ενέργειες που κάνετε ως
κέντρο για να τους βοηθήσετε;
Η «Εστία» απευθύνεται σε νεαρά άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down και παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλο το φάσμα της ζωής τους. Η «Εστία» εκπαιδεύει τα άτομα σε επαγγελματικές δεξιότητες μέσα από εξειδικευμένα εργαστήρια (εικαστικών τεχνών, παραδοσιακών προϊόντων, υφαντικής, ειδών δώρου, τεχνικών πώλησης, πληροφορικής και αρτοσκευασμάτων), αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης (μουσική, χορός, ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, επισκέψεις, ανταλλαγές) και φροντίζει για τη μόνιμη στέγασή τους λειτουργώντας Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Κάποιος που θέλει να προσφέρει πώς μπορεί να σας βοηθήσει;

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να συνεισφέρει στην «Εστία» και στο έργο της με
τους ακόλουθους τρόπους:
Α) προσφορά εθελοντικής εργασίας είτε προς τα ίδια τα άτομα είτε προς τη
διάδοση και προβολή του έργου της «Εστίας»
Β) προσφορά διαφόρων προϊόντων (ρούχων, υλικών εργαστηρίων, εποχια-
κών αντικειμένων, εξοπλισμού κ.τ.λ) για την κάλυψη βασικών αναγκών
Γ) δωρεές για την οικονομική ενίσχυση του έργου της «Εστίας».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την «Εστία»;
Βασικός στόχος είναι και θα είναι πάντα η αδιάλειπτη προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρε-
σιών σε παιδιά με νοητική υστέρηση σε όλο το φάσμα της ζωής τους. Επιπρόσθετα, βασικό
όραμα αποτελεί η ανάπτυξη ενός δικτύου κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης, έτσι ώστε
να καλυφθούν οι ανάγκες ολοένα και περισσότερων παιδιών. Τέλος, απώτερος στόχος μας
είναι η παροχή υπηρεσιών σε άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και σε γονείς που μεγαλώνουν και
χρήζουν άμεσης υποστήριξης.

Στις μέρες μας υπάρχει το αίσθημα της κοινωνικής και φιλανθρωπικής προσφοράς;
Στις μέρες μας το αίσθημα της φιλανθρωπικής προσφοράς έχει αντικατασταθεί με την κοινωνική προσφορά ή ακόμα καλύτερα με τον όρο κοινωνική αλληλεγγύη. Για να μπορέσει η κοινωνική αλληλεγγύη να αποτελέσει τη βάση για μια καλύτερη κοινωνία χρειάζεται η συμμετοχή και συνεισφορά όλων μας.