Δαμιανός Δουΐτσης: Η Μ.Κ.Ο. «Όασις» είναι κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο, διαδίκτυο και ατόμων με διατροφικές διαταραχές.

Κύριε Δουΐτση, ποια ήταν η αφορμή για να ιδρύσετε την «Όασις»;
Η αφορμή ήταν η δική μου πορεία ζωής για πολλά χρόνια μέσα στις εξαρτήσεις. Ήμουν εθισμένος στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τον τζόγο. Προσπαθώντας να απεγκλωβιστώ από όλα αυτά, γιατί κατέληξα να είμαι η σκιά του εαυτού μου, βρέθηκα σε ένα κέντρο απεξάρτησης στην Αγγλία. Είχαν προηγηθεί ανεπιτυχείς προσπάθειες και στην Ελλάδα. Στην Αγγλία, όμως, βρήκα τη λύση και αφού κατάφερα να μείνω «καθαρός» ίδρυσα στη Θεσσαλονίκη τους «Ναρκομανείς Ανώνυμους», του «Αλκοολικούς Ανώνυμους» και τους «Τζογαδόρους Ανώνυμους». Μετά από κάποια χρόνια και συγκεκριμένα το 2002 μαζί με άλλους πρώην εξαρτημένους, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ιδρύσαμε την «Όασις». Έναν χώρο στον οποίο οι εθισμένοι και οι οικογένειές τους μπορούν να απευθυνθούν, για να λύσουν το πρόβλημά τους, γιατί επαναλαμβάνω, υπάρχει λύση.

Ποια άτομα απευθύνονται στην «Όασις»;
Στην «Όασις» έχουν απευθυνθεί χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών και από όλα τα μέρη της χώρας που βρέθηκαν στη δίνη των εξαρτήσεων. Εθιστικές προσωπικότητες που τις περισσότερες φορές μαζί με μέλη των οικογενειών τους είναι έτοιμοι να κάνουν μία νέα αρχή, μακριά από όλα όσα τους στέρησαν τις χαρές της ζωής. Μακριά από δύσκολες καταστάσεις, μακριά από την απομόνωση, μακριά από τον θάνατο.

Τι είδους βοήθεια παρέχεται στα εξαρτημένα άτομα;
Το πρώτο βήμα στην απεξάρτηση είναι η παραδοχή του προβλήματος. Προσπαθούμε λοιπόν, μέσα από μία πρώτη προσέγγιση και συζήτηση να γίνει κατανοητό από τον εθισμένο ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά με λίγη προσπάθεια και καθοδήγηση από εμάς, μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό του, που είναι μία ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Στη συνέχεια, με ατομικές αλλά και οικογενειακές συνεδρίες γίνεται ανάλυση της εθιστικής προσωπικότητας και πώς αυτή είναι καταστροφική για τον ίδιο, την οικογένειά του, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Στις ομαδικές συνεδρίες-συζητήσεις τα μέλη της «Όασις» μοιράζονται καταστάσεις και γεγονότα της ζωής τους και μάλιστα ταυτίζονται μεταξύ τους, αφού οι εμπειρίες των εθισμένων είναι κοινές. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια και στήριξη στην προσπάθεια, που προσφέρουμε εφ’όρου ζωής. Η «Όασις» είναι πάντα ανοιχτή για τα μέλη μας και τις οικογένειές τους, οποιαδήποτε στιγμή νιώσουν ευάλωτοι ή αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Ποιοι είναι οι στόχοι των ενεργειών σας;
Στόχος μας είναι μία κοινωνία απαγκιστρωμένη από τις εξαρτήσεις. Μόνο πόνο και δυστυχία μπορούν να προσφέρουν τα ναρκωτικά, η κατάχρηση αλκοόλ και ο τζόγος. Και μάλιστα αυτός ο πόνος και η δυστυχία έρχεται ύπουλα και προοδευτικά. Μέσα από τις ομιλίες που δίνω σε όλη την Ελλάδα αλλά και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις αναφέρομαι στην ασθένεια του εθισμού. Και νομίζω πως η κοινωνία έχει καταλάβει πως οι εξαρτημένοι χρειάζονται βοήθεια.

Ως σύμβουλος απεξάρτησης ποια είναι η κύρια συμβουλή που δίνετε στα εξαρτημένα
άτομα;
Πως η ζωή είναι ωραία, αρκεί να τη ζεις. Πως αυτό το δώρο του Θεού πρέπει να το εκτιμήσουν σωστά και να παραδειγματιστούν από εμάς που βρήκαμε τη δύναμη και βγήκαμε νικητές.