Διαβάζω για τους άλλους μια ιδέα που αξίζει συγχαρητήρια

Το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο Διαβάζω για τους Άλλους αποτελεί μια ομάδα εθελοντών που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους.

Αυτοί είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, μη βλέποντες, άνθρωποι που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι φυλακισμένοι.

Η δράση «Διαβάζω για τους Άλλους» θέλει να ηχογραφεί περισσότερα βιβλία για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Με μότο «Για να ακούνε με μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» και με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση στην λογοτεχνία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους, οι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσουν δράσεις ζωντανών αναγνώσεων σε όλο και περισσότερα ιδρύματα κάθε μέρα, στην Αθήνα αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, οι εθελοντές του Δικτύου διαβάζουν και ηχογραφούν, παραμύθια και βιβλία λογοτεχνίας, προκειμένου να εμπλουτιστεί η Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών.

Η ιδέα για την ομάδα αυτή γεννήθηκε στις αρχές του 2015, όταν η Αργυρώ Σπυριδάκη και ο Θοδωρής Τσάτσος (ο οποίος είναι εκ γενετής τυφλός) διαπίστωσαν πόσο περιορισμένη είναι η ποικιλία ελληνικών audio books. Σκέφτηκαν ότι η λύση θα ήταν να βρεθούν άτομα που μπορούν να αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να διαβάζουν σε κοινά που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνα τους – είτε ζωντανά, είτε σε στούντιο ηχογράφησης.

Η ιδέα προωθήθηκε μέσω του Facebook, και ο κόσμος την αγκάλιασε αμέσως. Τον Ιούλιο του 2015 το Δίκτυο απέκτησε νομική υπόσταση ως ΑΜΚΕ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία). Σήμερα (Νοέμβριος 2015) έχει περισσότερους από 1100 εθελοντές, ηλικίας από 20 ως 80 ετών! Προς το παρόν το Δίκτυο είναι ενεργό στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ σταδιακά εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με επόμενη τη Θεσσαλονίκη. Οι εθελοντές συναντιούνται μια φορά τον μήνα, και οργανώνουν τις δράσεις και τις ιδέες τους.

Οι δράσεις του Δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους» ποικίλλουν. Προς το παρόν, γίνονται ζωντανές αναγνώσεις σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλου είδους ιδρύματα που έχουν ανάγκη, ιδιωτική ανάγνωση σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή ηλικιωμένους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο, ενώ προγραμματίζονται αναγνώσεις σε φυλακές.

Παράλληλα με τις ζωντανές αναγνώσεις, γίνονται ηχογραφήσεις με σκοπό τον εμπλουτισμό της Ακουστικής Βιβλιοθήκης των Τυφλών. Δεν ηχογραφούνται μόνο βιβλία, αλλά και εγχειρίδια, οδηγίες χρήσης, φύλλα οδηγιών φαρμάκων, συνταγές μαγειρικές, πανεπιστημιακά συγγράμματα και άλλα έντυπα – στα οποία, όλοι όσοι διαβάζουμε αυτό το άρθρο, έχουμε εύκολη πρόσβαση, και συχνά ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν… Όραμά του Δικτύου είναι να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη όπου θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά με μειωμένη ή καθόλου όραση.

Οι εθελοντές λαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση σε τομείς που μπορούν να τους δώσουν εφόδια για να γίνουν καλύτεροι στο κομμάτι που έχουν αναλάβει – όπως σεμινάρια δημιουργικής απασχόλησης, αφήγησης παραμυθιών, κατασκευής κούκλας, παιδοψυχολογίας, ορθοφωνίας και αυτοσχεδιασμού.

Μέχρι σήμερα, το Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Χανιά, ενώ είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για να φτάσει το εθελοντικό μας έργο και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.

Σχετικά links:
website: http://giatousallous.gr
facebook: http://www.facebook.com/giatousallous

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ: Ένας οργανισμός που έχει στόχο να διαβάζει όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους