Εθελοντική Αιμοδοσία το Σάββατο στη Λότζια

Σε συνεργασία με το «Όραμα Ελπίδας» θα πραγματοποιείται η ενημέρωση και εγγραφή δωρητών μυελού των οστών

Εθελοντική αιμοδοσία θα λάβει χώρα στο αίθριο της Λότζιας, στο κέντρο του Ηρακλείου, το Σάββατο 16 Οκτώβρηαπό τις 9 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι.

Την αιμοδοσία θα συντονίζουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης”.

Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στο αίθριο της Λότζιας.

Ο Δήμος καλεί στην κοινή αυτή προσπάθεια τούς δημότες να δώσουν το “παρών”, βοηθώντας όσο είναι δυνατόν στην αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών που έχουν οι δομές υγείας σε αίμα, υπενθυμίζοντας ότι ο εκάστοτε αιμοδότης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις μονάδες που έχει προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, τόσο αναφορικά με τον-ην ίδιο-α, όσο και αναφορικά με κάποιο συγγενή του.

Παράλληλα στον χώρο της αιμοδοσίας ο κάθε αιμοδότης θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για την έκδοση της ηλεκτρονικής ατομικής κάρτας αιμοδότη σε περίπτωση που δεν την έχει ακόμα προμηθευτεί.

Ο Δήμος διά της ανακοίνωσής του αναφέρει: «Η αιμοδοσία απευθύνεται σε όσους θέλουν να δώσουν αίμα. Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου πραγματοποιεί τις αιμοληψίες, ενώ εθελοντές είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία. Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18 έως 65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό και, αν δεν έχουν κάρτα αιμοδότη, να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, έπειτα από σχετική ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού για τους αιμοδότες που έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, με την προϋπόθεση ότι αισθάνονται καλά μετά τον εμβολιασμό. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων».

Δυνατή θα είναι παράλληλα η ενημέρωση και εγγραφή δωρητών μυελού των οστών σε συνεργασία με το «Όραμα Ελπίδας», αλλά και η ενημέρωση και εγγραφή δωρητών οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθώς και η ενημέρωση για παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για εγκύους) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης.

Πηγή: neakriti.gr