«Μικρή Φρίντα»: Το καφέ της Θεσσαλονίκης που αγκαλιάζει τα άτομα με αναπηρίες!

Η «μικρή Φρίντα» είναι ένας χώρος πολιτισμού, τέχνης και «πράσινης» συνείδησης

Απέναντι από τον ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, από το 2016 από 5 μέλη, ένα καφέ-γκαλερί διαφορετικό από όλα τα άλλα.

Με έντονο τον κοινωνικό της χαρακτήρα, η «”μικρή Φρίντα” είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και κοινωνικής Ωφέλειας», όπως ονομάζεται το καφέ, προωθεί μέσα από τη λειτουργία της δραστηριότητες πολιτισμού, τέχνης, ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, αξιοποίησης τοπικών προϊόντων παραγωγών, ενώ μεριμνά και λαμβάνει υπόψη της άτομα με αναπηρίες.

«Είμαστε μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και μπορούμε έτσι να διοργανώνουμε διάφορες δραστηριότητες που είναι κοινωφελείς, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κέρδος για μας από αυτό που κάνουμε» εξηγεί μία εκ των δημιουργών της Κοιν.ΣΕπ, Εύη Μαραγκού σε συνέντευξη της σε τοπικό σιτε.

Εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και κοσμήματος, εκδρομές, ξεναγήσεις σε μνημεία της πόλης, εξορμήσεις στη φύση, σεμινάρια παντός τύπου, αναγνώσεις βιβλίων και γνωριμία με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα είναι οι κύριες δραστηριότητες της «μικρής Φρίντα», οι οποίες χαίρουν ιδιαίτερης συμμετοχής και απήχησης.

Η επιχείρηση λειτουργεί με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, σε μία προσπάθεια λιγότερης κατανάλωσης πλαστικών μπουκαλιών και χρήσης ανακυκλώσιμων προϊόντων.

«Η “μικρή Φρίντα” μας δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο πέρα από ένα μικρό χώρο όπου ο καθένας ανεξαρτήτως ηλικίας και υποβάθρου θα μπορεί να βρει έναν φίλο, να ενταχθεί σε μία καινούρια παρέα και να αποκτήσει  κοινωνική συνείδηση μέσα από την συμμετοχή του  στα κοινά της πόλης» καταλήγει.

Μεταφρασμένος τιμοκατάλογος στον κώδικα τυφλών Braille

«Έχει σχεδόν εδώ και λίγο που διαθέτουμε τον δικό μας κατάλογο ροφημάτων και προϊόντων στη γραφή Μπράιγ. Η παραγγελία μας έγινε κατόπιν της επικοινωνίας και συνεργασίας μας με τη Σχολή Τυφλών που μας βοήθησε σε αυτό» υπογραμμίζει η δημιουργός του καφέ.

«Η μετάφραση έγινε ακριβώς με τα ίδια κριτήρια ενός καταλόγου σαν τον δικό μας. Σ’ αυτόν υπάρχει ό,τι ακριβώς βλέπουμε και εμείς, από το logo του μαγαζιού μας μέχρι τις τιμές των προϊόντων» συνεχίζει η κ. Μαραγκού.

Μάλιστα, μέλος της επιχείρησης μαθαίνει και τη νοηματική γλώσσα, ώστε κωφοί πελάτες να μπορούν να εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά.

 

Διεύθυνση: Αχειροποιήτου 4, Θεσσαλονίκη 546 35
Τηλέφωνο: 2313088397