«Save the Food»: Στο τραπέζι απόρων αντί για τη χωµατερή 100 τόνοι τρόφιµα

Σχεδόν 100 τόνοι φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν διατεθεί σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες αντί να θαφτούν στη χωµατερή, στη διάρκεια των πρώτων 7 µηνών εφαρµογής της δράσης «Save the Food», που υλοποιεί η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία µε δεκάδες οργανώσεις αρωγής (ΜΚΟ, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια εκκλησιών, συλλογικότητες κ.ά.).

Πρόκειται για τρόφιµα που διακινούνται µέσω της Αγοράς, αλλά για διάφορους λόγους θεωρούνται ως µη εµπορεύσιµα. Άλλα έχουν µικρό µέγεθος σε σχέση µε αυτό που προτιµούν οι καταναλωτές, άλλα είναι µη εµφανίσιµα και κάποια µπαίνουν στο περιθώριο γιατί ο έµπορος θέλει να ξεσκαρτάρει αναµένοντας τις νέες προµήθειες.

Κάθε μέρα, έμποροι της Κ.Α.Θ. Α.Ε παραδίδουν μη εμπορεύσιμα προϊόντα στο γραφείο διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων της εταιρείας και υπό την εποπτεία του υπευθύνου για τον ποιοτικό έλεγχο τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα για κατανάλωση και μη. Κατόπιν με τη βοήθεια εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα ανασυσκευάζονται. Κοινωνικοί φορείς της περιφέρειας (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συσσίτια Εκκλησιών, Συλλογικότητες κ.α.) συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα παραλαμβάνουν τα ανακτημένα προϊόντα και τα διανέμουν μαγειρεμένα ή όχι, σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας. Έτσι, άστεγοι, άνεργοι, πρόσφυγες και όσοι χρειάζονται ένα πιάτο φαγητό, το έχουν χάρη στην εθελοντική συμμετοχή όλων αυτών των ανθρώπων που συνεργάζονται με το “Social Plate”.

Από το ξεκίνημα του έργου (23/04/2018) και μέσα σε ένα τετράμηνο λειτουργίας του, η ομάδα του “Social Plate” διαχειρίστηκε 78.312,30 κιλά φρούτων και λαχανικών από τα οποία ανακτήθηκαν και προσφέρθηκαν 43.506,50 κιλά σε συνανθρώπους μας. Ταυτόχρονα αποτράπηκε η μετατροπή όλης αυτής της ποσότητας τροφίμων σε οργανικό απόβλητο. Οι φορείς που συμμετέχουν στη διανομή (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ, Ιδρύματα, Συσσίτια Εκκλησιών) φτάνουν προς το παρόν τους 35, με στόχο να γίνουν περισσότεροι.

Στόχος είναι να ξεπεράσουµε τους 300 τόνους τον χρόνο» προσθέτει ο κ. Χαµπίδης και συµπληρώνει πως «η δράση συνδυάζει την κοινωνική προσφορά µε την κυκλική οικονοµία, αλλά και τη διαπαιδαγώγηση του κόσµου». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του ΟΗΕ, κάθε χρόνο απορρίπτονται ανά την υφήλιο 1,3 δισεκατοµµύρια τόνοι τρόφιµα, µε κόστος 2,6 τρισ. δολ. Το 30% της παγκόσµιας αγροτικής παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια και στις χωµατερές, µε τον Οργανισµό να θέτει ως στόχο της παγκόσµιας καµπάνιας του τον περιορισµό της απώλειας κατά το ήµισυ ως το 2030. Ολα αυτά συµβαίνουν την ώρα που 1 δισεκατοµµύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και άλλοι τόσοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.