Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος!

 

Υπάρχει δύναμη της προσφοράς στη χώρα μας μέσα στην κρίση και αν ναι πώς ανταποκρίνεται η κοινωνία;
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες προσφοράς στον κοινωνικό μας περίγυρο. Κι αυτό είναι ευχάριστο. Κινητοποίηση φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Ομογενειακών κύκλων, Προσώπων μεμονωμένων. Θέλω να καταθέσω τη μαρτυρία των ιερέων μας από τις Ενορίες μας. Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων δεν περιορίζεται στην προσφορά υλικών αγαθών αλλά εκφράζεται συχνά ως ποικιλότροπη διακονία αγάπης στον
συνάνθρωπο κατά το πρότυπο του Κυρίου μας, του ταπεινού διακόνου της σωτηρίας μας.

Υπάρχουν πλούσιοι που δίνουν σε φτωχούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη;
Μίλησα νωρίτερα για την προσφορά πολλών συνανθρώπων μας είτε από το περίσσευμα είτε από το υστέρημά τους. Είναι σεβαστή κάθε προσφορά. Το δίλεπτο της χήρας εμπνέει πάντοτε την Εκκλησία μας. Θέλω ωστόσο να σημειώσω την αύξηση του αριθμού ευπόρων ανθρώπων που βοηθούν τώρα στην περίοδο της κρίσης.

Πόσα συσσίτια μοιράζει η Εκκλησία της Ελλάδος καθημερινά και πόσους ανθρώπους βοηθάτε;
Θα σας μιλήσω για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Έχουμε καθημερινά συσσίτιο σε 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης, σε 72 σημεία δηλαδή της Αθήνας, καθώς και ένα κεντρικό συσσίτιο. Αυτό μεταφράζεται σε 8.500 μερίδες φαγητό καθημερινά στις Ενορίες και περίπου 1.500 μερίδες στην κεντρική διάθεση. Αντιλαμβάνεστε ότι σε πανελλήνιο επίπεδο οι αριθμοί είναι σημαντικοί.

Γνωρίζουμε ότι όνειρό σας είναι η δημιουργία ιδρύματος πόνου στην χώρα μας. Υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Πολιτικό κόσμο;
Η συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία είναι δεδομένη ιδιαίτερα στο λεπτό θέμα της Υγείας. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσει και αυτό το Ίδρυμα που έχει σχέση με την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Έχουμε υποχρέωση να βαστάζουμε τα βάρη των αδελφών μας, να απαλύνουμε τον πόνο όσο μπορούμε.

Πήρατε μια σημαντική πρωτοβουλία για να βοηθήσετε τους νέους συνανθρώπους μας που θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή. Θα παραχωρήσετε σ’ αυτούς εκκλησιαστική γη και με ποιά κριτήρια;
Επιθυμούμε να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν γη της Εκκλησίας για να εργασθούν. Το νομικό πλαίσιο θα βρεθεί και τα κριτήρια θα είναι ασφαλώς κοινωνικά. Αλλά το πρώτο κριτήριο είναι το κριτήριο της αγάπης.

Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα λάθη που έχουν γίνει στη χώρα μας και ποιό είναι το όραμά σας;
Τα λάθη και τα αίτια της κρίσης είναι πολλά. Έχουμε ξανατονίσει ότι τα βαθύτερα είναι τα πνευματικά. Θα ήθελα να δω την πατρίδα μου δυνατή, με αίσθηση της ιστορίας της και της ταυτότητάς της. Την κοινωνία μας να αισθανθεί σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο το χρέος μας απέναντι στο μέλλον. Να αναζωογονήσουμε τη σχέση μας με το Θεό που φαίνεται να έχουμε ξεχάσει.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη στήριξή σας μέσω της συνεντεύξεώς σας. Ελπίζουμε να βοηθάμε ελάχιστα στην προσπάθεια που κάνετε προσωπικά και ως Εκκλησία της Ελλάδος.