Σκέψεις… από μια εθελόντρια

“Βρέθηκα παρούσα στην επίσκεψη που έκανε η τάξη ενός δημοτικού σχολείου στα γραφεία της οργάνωσής μας. Τούτο το κείμενο, γεννημένο από τα αισθήματα αυτής της συνάντησης, είναι το γράμμα που θα ήθελα να απευθύνω σε κάθε παιδί αυτής της τάξης, αλλά και σε κάθε παιδί του κόσμου…

Παιδί μου,
σε άκουσα προχθές, μπαίνοντας στα γραφεία μας να δηλώνεις με τσαμπουκά αλλά και με ένα ενδόμυχο φόβο ότι «εμένα πάντως δεν θα μου κάνετε ένεση». Κοίταξες με πελώρια ορθάνοιχτα μάτια τα πάντα στο ιατρείο μας, ρώτησες τι σήμαιναν τα σημαιάκια που ήταν καρφιτσωμένα πάνω σε μια μακέτα της Αφρικής, αναρωτήθηκες τι έδειχναν οι φωτογραφίες που έχουμε στους τοίχους, σχολίασες τα ράφια με τα φάρμακα, εντυπωσιάστηκες με τη ζυγαριά που ζυγιάζουν οι παιδίατροι τα μωρά και καμάρωσες που ήξερες ένα από τα φάρμακα που είχαμε στο παιδιατρικό τμήμα. (Φαντάζομαι ότι θά ’χεις πιεί κάμποσα μπουκάλια από το γνωστό αντιβιοτικό που μου έδειξες αφού το αναγνώρισες και σύ και οι συμμαθητές σου αμέσως).

Δεν ξέρω, όμως, αν έμαθες κάτι από την επίσκεψή σου στο ιατρείο μας. Δεν ξέρω αν καταφέραμε μέσα στον πανικό και τη φασαρία που γινόταν από την επίσκεψη της τάξης σου μέσα στον περιορισμένο χώρο των πολυϊατρείων μας να σου δώσαμε να καταλάβεις τι ακριβώς κάνουμε και τη σημασία που έχει αυτό το πράγμα. Δεν ξέρω καν αν είχες την αίσθηση ότι αυτό που γίνεται εκεί μέσα, έχει κάποιο νόημα και ότι δεν είναι κάτι που το κάνουν κάποιοι άλλοι κύριοι και κυρίες και ότι ίσως δεν αφορά εσένα τον ίδιο και την οικογένειά σου.
Άκουσες να σου μιλάμε για εθελοντισμό. Κατάλαβες τι είναι αυτό; Κατάλαβες ότι έχει να κάνει με το ότι κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν ότι δεν θα περίμεναν άλλους, το κράτος, τη διοίκηση να βελτιώσουν τα πράγματα και αποφάσισαν να κάνουν κάτι οι ίδιοι για να φτιάξουν όλα όσα δεν τους άρεσαν; Ναι έτσι είναι. Κάποιοι άνθρωποι αφού είδαν ότι πολλά σωστά πράγματα δεν γίνονται, είτε λόγω γραφειοκρατίας είτε γιατί οι προτεραιότητες είναι άλλες, αποφάσισαν να κάνουν τη διαφορά. Αποφάσισαν να ασχοληθούν με θέματα που έβλεπαν ότι θέλουν φροντίδα και νιάσιμο αλλά κανείς αρμόδιος δεν έκανε κάτι γι αυτά. Αποφάσισαν να το κάνουν χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα ή κάποια ανταμοιβή. Αποφάσισαν να το κάνουν γιατί κατάλαβαν και πίστεψαν ότι ο κόσμος, η κοινωνία που ζούμε, με τη δράση αυτή θα γίνει καλύτερη. Και ήθελαν να προσφέρουν κι αυτοί ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα που θα έχτιζαν και θα ήταν καλό και χρήσιμο.

Και μια και ένας ένας μόνος του είναι δύσκολο να έχει αποτέλεσμα αποφάσισαν να ενωθούν σε ομάδες. Γιατί να ξέρεις παιδί μου τη μοναχική βέργα μπορείς πολύ εύκολα να την σπάσεις. Μα το δεμάτι με βέργες θέλει πολύ δύναμη ακόμα και να το λυγίσεις. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκαν οργανώσεις, σύλλογοι, ομάδες. Και κάθε ομάδα έβαλε μπροστάρη ένα σκοπό και οργανώθηκε για να δει πως θα γίνει να τον πετύχει. Σίγουρα έχεις ακούσει και από το σπίτι σου και από το σχολείο μα και από την τηλεόραση για εθελοντικές οργανώσεις και για το έργο που κάνουν. Να, εμείς οι Γιατροί του Κόσμου, πού ήρθατε την περασμένη βδομάδα στα ιατρεία μας, ξέρεις τι κάνουμε;

Ξέρεις ότι στο ιατρείο μας, εκεί που ήρθατε και μας επισκεφτήκατε έρχονται κάθε απόγευμα άνθρωποι άρρωστοι, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο ή σε κάποιο ιδιώτη γιατρό; Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι έρχονται σε μας και εμείς τους εξετάζουμε δωρεάν και τους δίνουμε τα φάρμακά τους πάλι, δωρεάν. Δεν πληρώνουν, γιατί κάποιοι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή, εθελοντικά δηλ. Γιατί κάποιοι άλλοι συνάνθρωποι μας φέρνουν φάρμακα που έχουν στο σπίτι τους και δεν τα χρειάζονται. Να, και σεις προχθές, όταν ήρθατε μας φέρατε φάρμακα και τρόφιμα. Γίνατε δηλ. και σεις εθελοντές.
Μπορεί να μην το ξέρετε, μα οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι που δεν θα είναι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά θα αφορά και άλλους. Θα αφορά δηλ. την κοινωνία. Και είναι καλό να νοιαζόμαστε και για τους άλλους. Και δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό πράγμα είναι αυτό που θα κάνουμε γιατί όλα που γίνονται με αγάπη για τον άνθρωπο, υπευθυνότητα και νιάσιμο είναι χρήσιμα και χρειαζούμενα.

Αυτό το πράγμα είναι ο εθελοντισμός. Να προσφέρεις κάτι, να δίνεις δηλ. κάτι από εσένα χωρίς να ζητάς γι αυτό ανταλλάγματα. Και να ξέρεις όλοι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι. Δεν χρειάζεται να είμαστε μεγάλοι ή να έχουμε πολλά λεφτά γι αυτό.

Γιατί, παιδί μου, ο εθελοντισμός έχει να κάνει με την προσφορά. Με το να δίνεις δηλαδή. Τι να δίνεις; Μα οτιδήποτε. Ένα παιχνίδι, μια κουβέντα, λίγο από τον χρόνο σου. Και να το δίνεις με όλη σου την καρδιά, χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα. Όλοι μας έχουμε κάποιες δυνατότητες ή κάποιες δεξιότητες που είναι αλλιώτικες από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικές φορές δεν χρειάζεται να ξέρεις κάτι διαφορετικό. Φθάνει μόνο να κάνεις κάτι . Να διάβασα για κάποια παιδιά σαν και σένα, του δημοτικού, που αποφάσισαν με την παρότρυνση των δασκάλων τους, να καθαρίσουν την αυλή του σχολείου τους, να επισκευάσουν μερικές μικροζημιές, να επισκεφτούν μια άρρωστη γιαγιά που ζούσε εκεί κοντά τους.
Και γιατί πρέπει να τα κάνουμε εμείς αυτά και όχι το κράτος; Γιατί καμιά φορά το κράτος δεν αρκεί. Γιατί το κράτος έχει να φροντίσει πολλούς και κάποτε του ξεφεύγουν μερικά πράγματα. Γιατί μερικές φορές το κράτος βάζει κανόνες που μετά το ίδιο δεν μπορεί να τους ξεπεράσει. Τότε λοιπόν έρχονται οι άνθρωποι που νοιάζονται και αναλαβαίνουν να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν αυτά που νομίζουν ότι πρέπει να διορθωθούν.
Και ξέρεις τι είναι το πιο ωραίο; Το πιο ωραίο είναι πόσο καλά αισθάνεσαι όταν κάνεις κάτι που βοηθάει και τους άλλους. Αισθάνεσαι υπέροχα γιατί να ξέρεις τα πράγματα της καρδιάς που έχουν να κάνουν με ανθρώπους σου δίνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από οτιδήποτε άλλο.
Κι αυτό, παιδί μου, είναι ένα μάθημα που θα ήθελα να το θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή.

Αγγελική Μπεμπλιδάκη…”

Πηγή: www.haniotika-nea.gr