Εθελόντριες με σημαντικό έργο

Κοινωνική προσφορά του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου τα μαθήματα ελληνικών που πραγματοποιούνται δωρεάν σε ομογενείς και αλλοδαπές, οι οποίες κατοικούν στον Βόλο. Περισσότερες από 100 γυναίκες υπολογίζεται ότι έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα που άρχισαν το 2013 και μετά από αναγκαστική παύση ενός έτους λόγω της πανδημίας, επανέρχονται.

«Η ιδέα της διοργάνωσης της συγκεκριμένης δράσης είναι ενταγμένη στην ιστορία και το καταστατικό του Λυκείου, που περιελάμβανε Κυριακά Σχολεία – Εσπερινές Σχολές απόρων Μητέρων – και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα της λειτουργίας του λυκειακού θεσμού, προσφέροντας ευκαιρίες για εκπαίδευση σε άπορες αγράμματες μητέρες» αναφέρει η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου Μαρία Σπανού.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος Ελληνίδα φεμινίστρια και ιδρύτρια το 1911 του Λυκείου των Ελληνίδων, συνδέθηκε άρρηκτα με τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν κατά καιρούς με αποδέκτες αναλφάβητες Ελληνίδες. Η πεποίθηση ότι η καταπολέμηση της αμάθειας και του αναλφαβητισμού που συχνά μάστιζαν μεγάλο μέρος του γυναικείου φύλου αποτελεί προϋπόθεση για την ατομική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των γυναικών στάθηκε το θεμέλιο για τη δράση αυτή, η οποία σφραγίσθηκε και από το στοιχείο του εθελοντισμού, βάσει της καταστατικής διακήρυξης ότι βασικός στόχος του Λυκείου είναι να ενισχύσει «τον μεταξύ των γυναικών σύνδεσμο προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των προς προάσπισιν και προστασίαν αυτών».

Η υποχώρηση του αναλφαβητισμού των γυναικών στην Ελλάδα έθεσε κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα στο περιθώριο τη σημαντική σχετική δραστηριότητα. Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών από την τελευταία δεκαετία του ίδιου αιώνα δημιούργησε νέες ανάγκες. Στη διαπίστωση αυτή οδηγήθηκαν και τα μέλη του Ιστορικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών από το 1998, που αναβίωσαν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Με αυτό το πνεύμα, «το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει και φέτος με επιτυχία το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στην πόλη μας, θεωρώντας ότι η γλώσσα είναι πολύτιμη για την καθημερινότητα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους» υπογραμμίζει η πρόεδρος. Στόχος είναι οι εκπαιδευόμενες, κατά πρώτον να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους και παράλληλα να ενταχθούν ομαλότερα στο κοινωνικό σύνολο.

Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν, εκτός από μια συμβολική εγγραφή, πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο του Λυκείου, μετά από συνεννόηση με τις ενδιαφερόμενες και διδάσκουν εθελόντριες εκπαιδευτικοί.

Στα μαθήματα τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα επιβαλλόμενα και νομοθετημένα μέτρα για τον covid 19, ενώ στα τμήματα μπορούν να συμμετέχουν άτομα με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε βεβαίωση νόσησης, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test αντιγόνου μέχρι 48 ωρών από την ώρα συμμετοχής τους.

Για συμμετοχή και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται καθημερινά 11.00-14.00 στη γραμματεία του ΛΕΒ και στα τηλέφωνα 2421033938 -6975885396.

Πηγή: taxydromos.gr