Η Λάρισα γιορτάζει την Κάκια…

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΚΙΑΣ ΧΑΛΗΜΑΓΑ ΧΑΤΖΗ

«Η Κάκια Χαλήμαγα Χατζή -για σχεδόν σαράντα χρόνια- έμαθε στα παιδιά μας να ονειρεύονται, να δημιουργούν, να εκφράζονται. Έμαθε σε όλους μας ότι το παιχνίδι, τα χρώματα, η ενασχόληση με τις τέχνες, είναι ένας τρόπος -και για μένα ο καλύτερος τρόπος- να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι πολίτες» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας σε συνέντευξη Τύπου για την προς τιμήν της κ. Κάκιας Χαλήμαγα, εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.30 π.μ., στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη μεγάλη δωρεά της κ. Χαλήμαγα 321 κούκλων αλλά και σκηνικών στο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ τη διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκτός του Πάνου Σάπκα, συμμετείχε η διευθύντρια του Λαογραφικού κ. Φανή Καλοκαιρινού, αλλά και η δωρήτρια κ. Χαλήμαγα.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού σημείωσε ότι «Έχω τη γνώμη, πως κάθε κοινωνία πρέπει να τιμά, να ευχαριστεί τους συμπολίτες που με τη δουλειά τους, το μεράκι του και την τόλμη τους την πήγαν πιο μπροστά, την έκαναν καλύτερη, της άνοιξαν δρόμους. Κι όταν καταφέρνει η κοινωνία να το κάνει, όσο αυτοί οι συμπολίτες είναι στη ζωή, τότε είναι γιορτή. Μια γιορτή για όλους! Μια τέτοια συμπολίτης είναι η κυρία Κάκια μας, η Κάκια Χαλήμαγα Χατζή, που σχεδόν για σαράντα χρόνια έμαθε στα παιδιά μας να ονειρεύονται, να δημιουργούν, να εκφράζονται. Έμαθε σε όλους μας ότι το παιχνίδι, τα χρώματα, η ενασχόληση με τις τέχνες, είναι ένας τρόπος, (για μένα ο καλύτερος τρόπος), να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι πολίτες. Αυτό θα γιορτάσουμε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση που ετοιμάζουμε προς τιμήν της στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, με αφορμή τη δωρεά της που αποτελείται από κούκλες και σκηνικά που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και μας χάρισαν συγκινήσεις και γέλια, αλλά κυρίως μας εμφύσησαν αγάπη για την πόλη μας, το σχολείο, το περιβάλλον, μας έδειξαν πόσο σημαντική είναι η δημιουργία και η έκφραση, μας δίδαξαν αρχές όπως ο σεβασμός, η υπομονή, η τήρηση των εθίμων, η φιλία, η συνεργασία, η εντιμότητα. Η Κάκια υπήρξε πρωτοπόρος. Αυτή πρώτη “ανακάλυψε” το εικαστικό όπως το λέει κουκλοθέατρο – θέατρο, δημιουργώντας το 1992 την Εικαστική Παιδική Σκηνή και αργότερα το Δημιουργικό Εργαστήρι. Η δωρεά της θα λειτουργεί ως μόνιμη εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου και μάλιστα έχει τοποθετηθεί δίπλα στον χώρο που πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για να συνεχίσουν τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το έργο της. Ανυπομονώ για την Κυριακή, γιατί η Κάκια έχει τη μαγική ικανότητα να κάνει και τους μεγάλους να νιώθουν παιδιά».


Η ΔΩΡΕΑ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ
Ακολούθως η κ. Φανή Καλοκαιρινού τόνισε ότι «…Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Κάκια Χαλήμαγα-Χατζή για τη μεγάλη αυτή δωρεά και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο και το έργο του. Η Κάκια, ήταν πολυαγαπημένη του ζεύγους Γιώργου και Λένας Γουργιώτη και στεκόταν πάντα δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια τους σχετικά με το Μουσείο και το έργο του.
Η σπουδαιότητα της δωρεάς, πέραν του μεγάλου όγκου της, μιλάμε για 321 κούκλες και σκηνικά, έγκειται στο ότι αποτελούν παιδικά έργα που έχουν παίξει σε πολλές παραστάσεις και έχουν αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά. Έχουν μεγάλη αισθητική αξία και εμπλουτίζουν τις συλλογές του Μουσείου με τη μοναδικότητά τους. …Από εδώ και πέρα θα ήθελα από την πλευρά μου να διαβεβαιώσω πως ως μουσειακά πλέον αντικείμενα οι δημιουργίες των παιδιών και της Κάκιας θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν επιστημονικά και εκπαιδευτικά μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα μουσειακής αγωγής εντός και εκτός των τειχών του Μουσείου. Και φυσικά σε αυτές προσκαλούμε και την Κάκια μας να συμμετάσχει και να τις εμψυχώσει.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 «Θέλω να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ» σημείωσε η κ. Κάκια Χαλήμαγα Χατζή, ξεκινώντας. «Εγώ είχα συνεχώς ένα πρόβλημα, τι θα κάνω όλες αυτές τις κούκλες, όταν δεν θα υπάρχει το Δημιουργικό Εργαστήρι. Μια μέρα συνάντησα τη διευθύντρια, τη φίλη πλέον κ. Φανή Καλοκαιρινού και ως διά μαγείας το πρόβλημα μου λύθηκε. Το φορτηγό του Δήμου μετέφερε 321 κούκλες στο Λαογραφικό Μουσείο. Φανή, σ’ ευχαριστώ πολύ. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να αρχίσω πάλι από την αρχή. Με την εμπειρία που έχω πλέον ακόμη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και επιστημών θα μπορούσα να κάνω Μέγα Μάγο. Εξ άλλου αυτός γνωρίζει πολύ καλά από πολιτιστικές μαγείες. Πάνο, σε ευχαριστώ για όλα.
…Οι κούκλες ήταν η χαρά και το πρόβλημά μου. Είχα και έχω συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους, γιατί μόνο εγώ μπορώ να θυμηθώ το βλέμμα τού παιδιού όταν την έφτιαχνε, πώς της μιλούσε, πώς τη χάιδευε και πώς άθελά του δημιουργούσε τον χαρακτήρα της. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να χαρίσω την αγαπημένη συλλογή μου στο Λαογραφικό του ήθους και του οράματος της κ. Λένας, στο Λαογραφικό της Φανής της ευγένειας ,της οργάνωσης, της γνώσης και της εργατικότητας.
 Έτσι εμπιστεύτηκα στο Λαογραφικό τις 321 κούκλες μου, για να χαίρονται τα παιδιά και οι μεγάλοι τη μεγάλη μου αγάπη. Πάντοτε λάτρευα το παραμύθι και ονειρευόμουνα να εισβάλλει στο σχολείο με κάποια μορφή, γιατί πίστευα και πιστεύω πως το παιδί χωρίς παραμύθι δεν μεγαλώνει.

Πηγή: eleftheria.gr