«Εθελοντές» μοντέλα έκαναν πασαρέλα σε καθεδρικό ναό με εκκλησιαστικά άμφια

Περπάτησαν με θρησκευτικές ενδυμασίες, μερικές εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα

«Εθελοντές» μοντέλα με περίτεχνα άμφια ιερέων περπάτησαν στην πασαρέλα υπό τους ήχους εκκλησιαστικής μουσικής στη βελγική πόλη Τουρνέ.

Ο Rudy Opsomer, πρόεδρος των «Φίλων του Καθεδρικού Ναού» της Τουρνέ, είπε ότι τα ενδύματα συνήθως φυλάσσονται στις αίθουσες της εκκλησίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Ήταν κρίμα που δεν μπορούσε να τα δει το ευρύ κοινό. Είναι μια ευκαιρία να τα δούμε πέρα ​​από τα θρησκευτικά τους στοιχεία», σημείωσε ο ίδιος.

Στη διάρκεια της επίδειξης, μοντέλα παρουσίασαν τα ρούχα που δείχνουν την εξέλιξη του ενδύματος από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα, σε ένα κοινό περίπου 100 ατόμων.

Όπως εξήγησε ο Rudy Opsomer, εφόσον τα ρούχα είναι ιερά, δεν θα μπορούσαν φορεθούν παρά μόνο από αξιωματούχους της Εκκλησίας.

Η εκκλησιαστική παράδοση υποχρεώνει το προσωπικό του ναού να καίει τα ενδύματα μόλις φθαρούν. Οπότε, σχολίασε ο Opsomer, στάθηκαν τυχεροί που είχαν την άδεια του επισκόπου Guy Harpigny να κάνουν το σόου.

Η επίδειξη παρουσίασε περίπου 30 ενδύματα, μεταξύ άλλων κάπες κεντημένες με χρυσή και ασημένια κλωστή, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη συλλογή θρησκευτικών υφασμάτων του καθεδρικού ναού, που φέρεται να είναι η πλουσιότερη στο Βέλγιο.

Η πασαρέλα του καθεδρικού ναού σηματοδότησε την πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια που παρουσιάστηκαν τα ενδύματα στο κοινό.

Πηγή: lifo.gr