Προσφορά Μουσικής: Ο Λεωνίδας Καβάκος & η ΚΟΑ για δύο συναυλίες σε Πάτρα και Αθήνα

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει με τον Λεωνίδα Καβάκο για δύο συναυλίες σε Πάτρα και Αθήνα.

Όταν τα υψηλά ιδεώδη της τέχνης υπηρετούν έναν φιλανθρωπικό σκοπό, τότε οι καρποί είναι πολυεπίπεδοι και συγκινητικοί. Όπως στην περίπτωση του σημαντικού φιλανθρωπικού προγράμματος Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά που τελεί υπό την αιγίδα του παγκοσμίως κορυφαίου Λεωνίδα Καβάκου και επιστρέφει στις αίθουσες με δύο συναυλίες σε Πάτρα και Αθήνα (25 και 28.11 αντίστοιχα). Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, για έκτη χρονιά συμπράττει με τον διάσημο βιολονίστα και αρχιμουσικό παρουσιάζοντας ξεχωριστά έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα ξεκινά με το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα αρ. 1 σε ντο μείζονα του Γιόζεφ Χάυντν, ένα ξεχασμένο δεξιοτεχνικό επίτευγμα που ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο αιώνα. Ακολουθεί η πληθωρική Συμφωνία αρ. 6 σε μι ύφεση ελάσσονα του Σεργκέι Προκόφιεφ που διασφαλίζει το γεμάτο εντάσεις μουσικό ταξίδι της βραδιάς. Σολίστ, ο ακμαίος τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης Πέτριν. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Καβάκος.

Το σχόλιο του σολίστ

Ο Χάυντν ήταν άνθρωπος απλός, γεμάτος όρεξη για ζωή, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ακούγοντας τη μουσική του. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από έντονες και ραγδαία εναλλασσόμενες αντιθέσεις, γραμμένες με συναισθηματική και δομική διαύγεια. Το κοντσέρτο του για βιολοντσέλο σε ντο μείζονα δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα έργο φρέσκο, γεμάτο χιούμορ, ξεγνοιασιά και μελωδίες γραμμένες από τη καρδιά. Πιστεύω πως η μετάδοση του χαρακτήρα και της φαινομενικά απλοϊκής φύσης του κοντσέρτου αυτού είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς πολλές φορές οι δυσκολίες κρύβονται στα πράγματα που αρχικά μας φαίνονται προφανή.

Η τελευταία φορά που είχα τη χαρά να συμπράξω με τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ήταν ακριβώς πριν 10 χρόνια, το φθινόπωρο του 2011, οπότε όπως καταλαβαίνετε η επερχόμενη συναυλία αποτελεί σημαδιακό για εμένα γεγονός. Άλλος άνθρωπος πλέον μετά από τόσα χρόνια, είμαι γεμάτος όρεξη και ενέργεια για να συμπράξω με τους εξαίρετους μουσικούς της ορχήστρας και φυσικά με τον κύριο Καβάκο, μαζί με τον οποίο έχω τη μεγάλη τιμή να μοιραστώ τη σκηνή για πρώτη φορά.

Πηγή: culturenow.gr