Ορεστιάδα: Με δωρεά του “Ιδρύματος Ευγενίδου”, γίνεται Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας το Δημοτικό Σχολείο Καστανεών

Σε Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας αναμένεται να μετατραπεί το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο στις Καστανιές Ορεστιάδας, με τεράστια δωρεά του ειδικού εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων ευρώ, του “Ιδρύματος Ευγενίδου”.

Γι’ αυτό άλλωστε ξεκίνησαν και σχεδόν ολοκληρώθηκαν εργασίες ανακαίνισης του κλειστού τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών στο ακριτικό χωριό, Δημοτικού Σχολείου Καστανεών. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ορεστιάδας, ενώ απαιτήθηκε και η χρησιμοποίηση σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρολογικού υλικού. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησαν ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα ως αρμόδια υφυπουργός Παιδείας και ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Γι’ αυτό και πρόσφατα τους ευχαρίστησε για την συμβολή τους ονομαστικά με ανακοίνωση του ο δήμος Ορεστιάδας, στην οποία ανέφερε:

«Ο Δήμος Ορεστιάδας ευχαριστεί θερμά την Υφυπουργό Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη και τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Δημητριάδη Γρηγόρη για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για εξασφάλιση χρηματοδότησης για προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρολογικού υλικού για τη μετατροπή του Δημοτικού Σχολείου Καστανεών σε Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας.
Το διαχρονικό και ειλικρινές ενδιαφέρον της κας Ζαχαράκη και του κου Δημητριάδη, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για αναβάθμιση των δομών του Δήμου μας, προς όφελος της τοπική κοινωνίας”.

Η τεράστια δωρεά αξίας εξοπλισμού αξίας 

εκατομμυρίων ευρώ του “Ιδρύματος Ευγενίδου”

Σημαντική η… ευαισθητοποίηση και βοήθεια της κ.Ζαχαράκη και του κ.Δημητριάδη, αλλά η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ που θα επιτρέψει την δημιουργία του Πρότυπου Κέντρου Τεχνολογίας στις Καστανιές, είναι σίγουρα αυτή του “Ιδρύματος Ευγενίδου”, το οποίο ως γνωστόν ίδρυσε ο καταγόμενος από το Διδυμότειχο (γεννήθηκε στην πόλη στις 22 Δεκεμβρίου 1882) εφοπλιστής και εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ;oλα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός Πρόεδρος του συγκεκριμένου κορυφαίου Ιδρύματος της χώρας μας, ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, που επισκέπτεται τον Έβρο και την περιοχή του Διδυμοτείχου, εξέφρασε την επιθυμία σε φίλους και γνωστούς του από την περιοχή, να γίνει ΔΩΡΕΑ του τεχνολογικού εξοπλισμού αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ που το “Ίδρυμα Ευγενίδου” αντικατέστησε με καινούργιο, στον τόπο καταγωγής του πατέρα του. Πρόκειται για εκθέματα αφιερωμένα στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανολογία, τα Μαθηματικά, πειραματικές επιδείξεις στη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, και Εργαστήρια προγραμματισμού, ηλεκτρονικής και ρομποτικής. Όλα αυτά μάλιστα είναι ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ, μπορούν δηλαδή οι επισκέπτες να συμμετέχουν και να τα χρησιμοποιούν.

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του “Ιδρύματος Ευγενίδου” που έκανε την τεράστια προσφορά για το Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας Καστανεών

Προτάθηκε αρχικά το Πρότυπο  Κέντρο Τεχνολογίας να δημιουργηθεί στην γενέτειρα του αείμνηστου Ευγένιου Ευγενίδη, στο Διδυμότειχο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμος Διδυμοτείχου δεν μπόρεσε να… βρει τον απαραίτητο χώρο και να τον διαμορφώσει!!!  Τότε λοιπόν έγινε πρόταση στον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη από το “Ίδρυμα Ευγενίδου” να βρεθεί κάποιος χώρος, ώστε να εγκατασταθεί όλος αυτός ο τεχνολογικός εξοπλισμός και να δημιουργηθεί ένα Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας στην περιοχή του.

Αυτός πρότεινε το κλειστό Δημοτικό Σχολείο Καστανεών, ίσως και για λόγους συμβολισμού μια και υπήρχαν τα γνωστά γεγονότα τόσο με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όσο και της αποτροπής τον Μάρτιο του 2020 της εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών. Θα έπρεπε όμως να δοθεί και η έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, μια και πρόκειται για Δημοτικό Σχολείο, έστω και αν δεν λειτουργούσε πλέον. Η Νίκη Κεραμέως συμφώνησε και η τότε υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανέλαβε τα διαδικαστικά.

Από την ενασχόληση της αυτή, ακολούθησε και το ενδιαφέρον της και η βοήθεια, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, που όλοι γνωρίζουν ότι παρεμβαίνει καθοριστικά και βοηθάει σημαντικά σε παρόμοιες δράσεις, για την χρηματοδότηση εξασφάλισης ηλεκτρολογικού υλικού προκειμένου να τοποθετηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Καστανεών. Άλλωστε απαιτούνται σημαντικές και ειδικές υποδομές, για την φιλοξενία και λειτουργία του Πρότυπου Κέντρου Τεχνολογίας. Όμως η τεράστια, η σπουδαία και καθοριστική συμβολή αξίας όπως επισημάναμε εκατ. ευρώ, είναι αυτή του “Ιδρύματος Ευγενίδου” και του Προέδρου του Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.

Η μέχρι τώρα παρουσία του “Ιδρύματος Ευγενίδου” στην περιοχή

Να θυμίσουμε επίσης, ότι τον Αύγουστο του 2010 (ΦΕΚ τ. 2ο αρ. φύλλου 1177/05.08. 2010) το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ορεστιάδας, καθώς επίσης και το 6ο Νηπιαγωγείο Νέας Ορεστιάδας μετονομάσθηκαν σε6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ορεστιάδας «Ευγενίδειο» και σε 6ο Νηπιαγωγείο Νέας Ορεστιάδας «Ευγενίδειο», μετά από πρωτοβουλία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νέας Ορεστιάδας. Η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται προφανώς με τη γενέθλια γη του Εθνικού Ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη,τη Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό το Ίδρυμα Ευγενίδου κάλυψε όλες τις ανάγκες του Δημοτικού σχολείου σε σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (Η/Υ, εκτυπωτές κ.λπ.), ενώ από τότε έως σήμερα χρηματοδοτεί την ετήσια επίσκεψη, στην Αθήνα, των μαθητών/τριών της τρέχουσας Στ’ Δημοτικού, των συνοδών εκπαιδευτικών καθώς και εκπροσώπου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Τέλος, τον Ιούνιο του 2018 το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου μετονομάσθηκε σε «Ευγένιος Ευγενίδης» (ΦΕΚ τ. 2ο αρ. φύλλου 2362/20.6.2018), έπειτα από εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής. Η μετονομασία αυτή έγινε προς τιμήν του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, ο οποίος γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και είχε προσφέρει πολλά στον τόπο αυτόν.

Πηγή: evros-news.gr