Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ανδριάννα Ρεμούνδου

 

Πώς ξεκινάει η ιστορία μιας εθελόντριας στον Ε.Ε.Σ. Ποιά ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε την εθελοντική σας δράση;
Το 1983, ήρθε στη γειτονιά μας, ένα μικρό παιδί από την Αλβανία. Έμενε με μεγαλύτερους ομοεθνείς του, σε ένα υπόγειο και ερχόταν συχνά στο μαγαζί μας, για να ζητήσει κάτι για φαγητό. Όταν τον «έχασα», ρώτησα να μάθω αν επέστρεψε στην πατρίδα του και μου είπαν ότι ήταν στη φυλακή. Προσπάθησα να βρω τρόπο για να τον επισκεφτώ, αλλά ήταν αδύνατον. Τότε ήταν, που πρόσεξα, σε μια αφίσα, στο δρόμο, για τις σχολές εθελοντισμού, του Ε.Ε.Σ. Όταν, μετά από 9 μήνες, τελείωσα την εκπαίδευση, εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις, που αποκόμισα, είχα και την άδεια για να τον επισκέπτομαι, στην φυλακή του Αυλώνα.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια διαδρομής στον τομέα του εθελοντισμού τί έχετε αποκομίσει;
Δεν φανταζόμουν, πόσο πολύ θα άλλαζε η καθημερινότητά μου, ζώντας μέσα στην οικογένεια του Ε.Ε.Σ. Βλέποντας την πραγματική δυστυχία, έμαθα να
εκτιμώ και την ελάχιστη χαρά. Να την θεωρώ δώρο και όχι δεδομένο. Και με τόσα «δώρα», κάθε μέρα, δεν μπορείς να νοιώθεις δυστυχής.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας; Τί αλλαγές έχετε κάνει και τί έχετε θυσιάσει;
Το μόνο που έχω θυσιάσει, είναι ένα μεγάλο μέρος του «Εγώ» μου. Οι ώρες που με απασχολεί η υπηρεσία μου, είναι από τον ελεύθερο χρόνο μου, που τον νόμιζα λίγο, αλλά που με την συμπαράσταση της οικογένειας μου, έγινε πολύς.

Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στην χώρα;
Αν ως αίσθημα, εννοείτε, αυτό το κάτι, που υπάρχει μέσα μας και μας καθοδηγεί, τότε σίγουρα οι περισσότερες πρέπει να το έχουμε. Από μικρή, με μάγευε η Ιατρική. Κάποιες συνθήκες, με εμπόδισαν και κάποιες άλλες, μου προσέφεραν, ως πολύτιμο ημίμετρο ίσως, την ένταξή μου στον Ε.Ε.Σ.

Έχουμε το αίσθημα ως λαός του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς ή
θα πρέπει να εκπαιδευτούμε;
Όσον αφορά στην εκπαίδευση, προσωπικός την θεωρώ άρτια. Εξ άλλου, κάθε
χρόνο, εμπλουτίζεται με σεμινάρια, που δεν αφορούν μόνο γνώσεις νοσηλευτικής. Καταξιωμένοι γιατροί και διπλωματούχες νοσηλεύτριες. Αφιερώνουν, εθελοντικά,
λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να μας δώσουν ό, τι νομίζουν πως μπορεί να
μας φανεί χρήσιμο.

Θα ήθελα να μου πείτε μια ιστορία που σας έχει συγκινήσει και την κουβαλάτε
πάντα στην μνήμη σας;
Πριν πολλά χρόνια, είχα σταλεί σε ένα σπίτι για να κάνω μια ένεση. Μου άνοιξε την
πόρτα ένας χαμογελαστός νεαρός. Η κατάσταση ήταν τραγική. Ο πατέρας ακρωτηριασμένος, η μητέρα, με σκλήρυνση, η αδελφή, ψυχασθενής. Φεύγοντας, του είπα: «Αγόρι μου, υποκλίνομαι στο χαμόγελό σου», και εκείνος απήντησε: «Αν δεν ήταν ο Ερυθρός Σταυρός, δεν θα μπορούσα να χαμογελώ».

Όπως όλοι έτσι και ο Ερυθρός Σταυρός αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Πώς καταφέρνετε να επιβιώνετε ακόμη και τώρα;
Το χάδι, η αγκαλιά, η απλή νοσηλευτική φροντίδα, που καλούμεθα να προσφέρουμε, ως εθελόντριες, δεν κοστίζουν. Για ό, τι αφορά σε οτιδήποτε άλλο, δεν είμαι
αρμόδια να γνωρίζω.

Ο Ερυθρός Σταυρός τι σημαίνει για εσάς ;
Ερυθρός Σταυρός, για μένα, είναι οι 7 Θεμελιώδεις Αρχές του: …το χάδι, η αγκαλιά, η απλή νοσηλευτική φροντίδα, που καλούμεθα να προσφέρουμε, ως εθελόντριες, δεν κοστίζουν…
Ανθρωπισμός
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, που δημιουργήθηκε από την επιθυμία παροχής βοηθείας χωρίς διάκριση στους τραυματίες του πεδίου της μάχης, προσπαθεί, υπό τη διεθνή και εθνική του ιδιότητα να προλάβει και να ανακουφίσει τον πόνο οπουδήποτε πιθανόν βρεθεί. Σκοπός του είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία και να εξασφαλίζει τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Προάγει την αμοιβαία κατανόηση, φιλία, συνεργασία και διαρκή ειρήνη μεταξύ των λαών.
Αμεροληψία
Δεν κάνει διάκριση ως προς εθνικότητα, φυλή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, τάξη ή πολιτικές απόψεις. Προσπαθεί να ανακουφίζει τις ταλαιπωρίες των ατόμων, ωθούμενο μόνο από τις ανάγκες τους και να δίνει προτεραιότητα στις πλέον επείγουσες περιπτώσεις δυστυχίας.
Ουδετερότητα
Για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη όλων των μερών, το Κίνημα δεν δύναται να μεροληπτεί στις εχθροπραξίες ή να εμπλέκεται οποτεδήποτε σε αντιθέσεις πολιτικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής φύσεως.
Ανεξαρτησία
Το Κίνημα είναι ανεξάρτητο. Οι Εθνικοί Σύλλογοι, ενώ είναι βοηθητικοί στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες των κυβερνήσεών τους και υπόκεινται στους νόμους των χωρών τους, πρέπει πάντοτε να διατηρούν την αυτονομία τους έτσι ώστε να μπορούν να ενεργούν πάντοτε σύμφωνα με τις Αρχές του Κινήματος.
Εθελοντισμός
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι ένα εθελοντικό κίνημα βοηθείας κατ’ ουδένα τρόπο εμπνευσμένο από την επιθυμία για κέρδος.
Ενότητα
Μόνο ένας Σύλλογος Ερυθρού Σταυρού ή Ερυθράς Ημισελήνου δύναται να υπάρχει σε μία χώρα. Πρέπει να είναι ανοικτός σε όλους και να εκτελεί το ανθρωπιστικό του έργο σε όλη την περιοχή του.
Παγκοσμιότητα
Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι παγκόσμιο και όλοι οι Σύλλογοι έχουν ίση θέση και μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες και τα καθήκοντα στην αλληλοβοήθεια.