ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ…

Ενα ιατρικό σύστημα ζωτικής σημασίας για τους ογκολογικούς και όχι μόνο ασθενείς της Κρήτης, καθώς βοηθάει στην βελτίωση του ποσοστού επιβίωσής τους, το απεικονιστικό σύστημα PET scan, θα βρίσκεται σε λειτουργία την άνοιξη στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πρόκειται για μία δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ύψους περίπου 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός Κρήτης μέχρι τώρα για να κάνουν την εξέταση

Το PET scan έως σήμερα δεν υπάρχει εγκατεστημένο σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ασθενείς να μετακινούνται σε άλλα ιατρικά κέντρα εκτός Κρήτης για να κάνουν την εξέταση.

Όπως είπε στην “Π” η κα Σοφία Κουκουράκη, καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής και διευθύντρια του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ, χθες επισκέφθηκαν τον χώρο -έκτασης 190τ.μ., στο ισόγειο του νοσοκομείου- όπου θα λειτουργεί το σύστημα, 3 εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας. Τα συνεργεία πιάνουν δουλειά στις 5 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το μηχάνημα θα είναι σε λειτουργία τον Απρίλιο.

Η κα Κουκουράκη σημείωσε ότι ήδη έχουν εκπαιδευτεί στη λειτουργία του 3 γιατροί και θα ακολουθήσει και εκπαίδευση των τεχνολόγων.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι αρχικά το PET scan θα λειτουργήσει με εκπαιδευμένο επικουρικό προσωπικό, καθώς πρέπει να αλλάξει το οργανόγραμμα του νοσοκομείου και να προκηρυχθούν δύο  οργανικές θέσεις γιατρών, δύο τεχνολόγων, ενόςσ ακτινοφυσικού και μίας νοσηλεύτριας.

Η ίδια είπε στην “Π” ότι από τον Απρίλιο, που όπως προβλέπει η σύμβαση θα αρχίσει να λειτουργεί, θα γίνονται περίπου 10-15 εξετάσεις την ημέρα. Έως τώρα, 5-6 ασθενείς αναγκάζονται κάθε εβδομάδα να πηγαίνουν στην Αθήνα για αυτή την εξέταση.

Το χρονικό της δωρεάς

Από το 2018 με την αποκλειστική χρηματοδότηση του ΙΣΝ εγκρίθηκε δωρεά με σκοπό την εγκατάσταση των PET απεικονιστικών συστημάτων στα τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2021.

Η καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής κα Σοφία Κουκουράκη
Η καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής κα Σοφία Κουκουράκη

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 6 μήνες και ο προυπολογισμός δωρεάς περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.

Τι προσφέρει αυτή η εξέταση σε πολλές παθήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην “Π” η κα Κουκουράκη, “η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) ή PET scan είναι η πιο σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Iατρικής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης βλαβών σε πολύ πρώιμο στάδιο. Στο απεικονιστικό αυτό σύστημα (PET) έχει ενσωματωθεί ένας υπολογιστικός τομογράφος (CT) για την ταυτόχρονη λήψη συμπληρωματικών ανατομικών πληροφοριών.

Η προσφορά της PET  στην διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών είναι ανεκτίμητη σε πολλά επιστημονικά πεδία της Ιατρικής όπως κυρίως σε Ογκολογία, Νευρολογία, Αιματολογία, Ωτορυνολαρυγγολογία 

Λοιμωξιολογία, Καρδιολογία”.

Ισχυρό όπλο για τους ογκολογικούς ασθενείς

Όσον αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς, το PET scan αποτελεί ισχυρό όπλο για την διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση οδηγώντας στην σωστή και έγκαιρη επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Καθώς πλέον διανύουμε την περίοδο της ιατρικής ακριβείας, της εξατομικευμένης θεραπείας, το PET scan δίνει τις κατάλληλες και απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη και ακριβή σταδιοποίηση της νόσου, τον χαρακτηρισμό της βλάβης έτσι ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση βασιζόμενη στα μοριακά χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου, την ομαδοποίηση των ασθενών οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε στοχευμένες θεραπείες αποφεύγοντας ανώφελες χρονοβόρες και υψηλού κόστους θεραπείες στις οποίες δεν θα μπορούσαν συγκεκριμένοι ασθενείς να ανταποκριθούν, την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία έτσι ώστε έγκαιρα να αποφασιστεί η αλλαγή ή όχι θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Επιπλέον σημαντικός είναι ο ρόλος του PET scan για τον ακριβή σχεδιασμό στην ακτινοθεραπεία, επιτυγχάνοντας έτσι στοχευμένη ακτινοβόληση αποφεύγοντας την ακτινοβόληση άλλων υγιών οργάνων.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα του PET scan όσον αφορά την Ογκολογία είναι η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου, ο πρώιμος έλεγχος υποτροπής της νόσου, ο ακριβής σχεδιασμός ακτινοθεραπείας, η σωστή επιλογή θεραπείας, η πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης της θεραπείας ή της μη ανταπόκρισης οπότε και αλλαγής του θεραπευτικού σχήματος με επιστημονικά δεδομένα μεταβολής του θεραπευτικού χειρισμού σε πολύ υψηλό ποσοστό.

Χρήσιμο εργαλείο στην Καρδιολογία και τη Νευρολογία

Επιπλέον το PET scan θα αποτελέσει ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στις περιπτώσεις πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, στην ανάδειξη ενεργούς λοίμωξης/φλεγμονής, στην Καρδιολογία σε περιπτώσεις υπόνοιας ενδοκαρδίτιδας (π.χ. σε ασθενείς με προσθετική βαλβίδα), υπόνοια προσβολής του μυοκαρδίου σε ασθενείς με σαρκοείδωση, στη μελέτη της αθηρωμάτωσης, ισχαιμικής νόσου του μυοκαρδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας και στη Νευρολογία για τη διερεύνηση περιπτώσεων εστιακής επιληψίας και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (ν. Alzheimer, άνοια).

Πηγή: gortynalive.com