Αντώνης Καμπουράκης: «Υπέρτατη αξία η εθελοντική προσφορά»

Με μια μεστή περιεχομένου και μηνυμάτων ομιλία ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «με δύναμη για τη Ρόδο» κ. Αντώνης Καμπουράκης, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου στήριξης καρκινοπαθών Δωδεκανήσου χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Mediterranean, ανέδειξε την αξία της εθελοντικής προσφοράς.

Στην ομιλία του ο κ. Καμπουράκης είπε συγκεκριμένα τα εξής:
«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχηθώ σε όλους, μια χρονιά με υγεία και δύναμη!
Και μαζί με τις ευχές, θέλω να εκφράσω ως Ροδίτης ένα μεγάλο ευχαριστώ, που υπάρχετε. Είναι ανεκτίμητη η προσφορά σας στην κοινωνία μας, στη Ρόδο, στα νησιά των Δωδεκανήσων.

Ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου «Μαζί, με Δύναμη για τη Ζωή», απέδειξε ήδη από αυτά τα πρώτα χρόνια της προσφοράς του, πως όταν ανοίγουν οι καρδιές και ενώνονται τα χέρια, τότε μπορούμε να πετυχαίνουμε, σπουδαία αποτελέσματα.
Το να νικηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο καρκίνος, είναι το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας. Και η αλήθεια είναι, πως η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, και τεχνολογίας, μας δίνει τη βεβαιότητα, πως αυτό το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.

Μέχρι όμως την τελική νίκη, έχει τεράστια σημασία να κερδίζονται πολλές μικρές νίκες. Νίκες ζωής. Νίκες αλληλεγγύης, προς το πάσχοντα συνάνθρωπο. Νίκες ψυχολογικής υποστήριξης των ανθρώπων, που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του ασθενούς. Αλλά και νίκες της πρόληψης, και της ενημέρωσης, που σώζουν πραγματικά ζωές.
Με τη δράση του, ο Σύλλογός σας, κατάφερε πολύ γρήγορα να αναδειχθεί, σε ένα υποδειγματικό πρότυπο αποτελεσματικής, εθελοντικής προσφοράς.

Έχουμε ανάγκη από θετικά παραδείγματα, όπως το δικό σας. Έχουμε ανάγκη, από ανθρώπους που αναδεικνύουν σε υπέρτατη αξία, την εθελοντική προσφορά. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή που ο ατομικισμός και η ιδιοτέλεια, απειλούν να συντρίψουν τους δεσμούς, που πρέπει να ενώνουν, τον άνθρωπο με τον συνάνθρωπό του.
Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα, πως τα θετικά παραδείγματα της ανιδιοτελούς προσφοράς, πρέπει να αναδεικνύονται, να βρίσκουν μιμητές, να δημιουργούνται δράσεις και πρωτοβουλίες για την κοινωνία, μέσα από την ίδια την κοινωνία.

Η αλληλεγγύη κι ο εθελοντισμός, δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια, του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη, στην νέα εποχή. Πολίτη με υψηλά ενδιαφέροντα, και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Πολίτη που αναπτύσσει αίσθημα ευθύνης, θέτει στόχους, αγωνίζεται για την πραγμάτωση τους, και όλα αυτά γεμίζουν τη ζωή του, δημιουργούν ψυχική ικανοποίηση, και σφυρηλατούν χαρακτήρα, με αρχές και αξίες.
Η εθελοντική προσφορά προτάσσει, το κοινό καλό, ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο, προωθεί τον αλληλοσεβασμό, περιορίζει τη μοναξιά. Δίνει λύσεις, εκεί που το κράτος δεν μπορεί, να είναι αποτελεσματικό.

Νομίζω, επομένως, πως είναι προφανής η ανάγκη καλλιέργειας του εθελοντισμού. Αποτελεί αίτημα και ανάγκη, των καιρών μας. Στις δύσκολες περιόδους, στις οποίες ζούμε, δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, για το αύριο. Είναι η σωστή απάντηση στο ερώτημα, του πως θα φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο, ένα κόσμο με περισσότερα χαμόγελα, και λιγότερο πόνο.

Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να αγκαλιάσει, τις εθελοντικές δράσεις που ξεδιπλώνονται. Να τις συντονίσει, και να τις συγχρονίσει. Να φροντίσει για την υποστήριξή τους, να μεριμνήσει για την καλλιέργεια του πνεύματος του εθελοντισμού, αλλά και την εκπαίδευση των εθελοντών, ανά τομέα δραστηριότητας.
Ένας Δήμος που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, κι ένα εθελοντικό κίνημα που θα εμπνέει τους πολίτες, μπορούν να κάνουν αληθινά θαύματα. Γιατί έτσι γίνονται τα θαύματα. Όταν φεύγουμε από το «Εγώ», για να πάμε στο «Εμείς», όπως έλεγε σοφά ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Όταν συνειδητοποιούμε, τα αποθέματα της δύναμης που αναβλύζουν, μέσα από την ενότητα, την κοινή προσπάθεια, την ευγενή άμιλλα της προσφοράς, χωρίς την προσδοκία κάποιας ανταμοιβής.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξίζει να κινηθούμε, και να δώσουμε όλοι, τον καλύτερο εαυτό μας. Με γενναιοδωρία ψυχής. Ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης, αλλά υπηρετώντας όλοι τον τόπο μας, και τον διπλανό μας. Τα καλά παραδείγματα, όπως αυτό του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου,

«Μαζί, με Δύναμη για τη Ζωή», είναι φωτεινοί φάροι, στη διαδρομή που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Υγεία. Δύναμη. Και πάντα ψηλά, τις σημαίες σας. Τις σημαίες της αγάπης, και της προσφοράς. Της ανακούφισης του πόνου, και της δύναμης για ζωή.
Καλή χρονιά και πάλι».