Κέρδισε 600.000€ σε τουρνουά πόκερ και τα χάρισε όλα σε δωρεές

Σε ένα υποθετικό σενάριο, στο οποίο θα συμμετείχατε σε ένα τουρνουά πόκερ, θα κερδίζατε την τρίτη θέση και θα βγάζατε 600.000€, τι θα κάνατε με τα λεφτά;

Ο Scott Wellenbach, πάντως, αποφάσισε να τα δώσει όλα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Το 2017, ο 67χρονος καναδός βρέθηκε στην 17η θέση του τουρνουά PokerStars της Βαρκελώνης κερδίζοντας 61.400€, τα οποία εξάντλησε αποκλειστικά σε δωρεές προς πολλές βουδιστικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» και στην «Όξφαμ». Δύο χρόνια αργότερα μετά την πρωτιά του σε ένα διαδικτυακό τουρνουά πόκερ, κατάφερε να γίνει δεχτός στην PokerStars Περιπέτεια της Καραϊβικής (PCA), κατά την οποία έπαιζε, μάλιστα, φορώντας μία κονκάρδα της REG, μία φιλανθρωπική ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από παίκτες του πόκερ.

Ο Scott, ο οποίος ακολουθεί τον βουδισμό και είναι μεταφραστής της θιβετιανής και της σανσκριτικής γλώσσας, είχε δηλώσει ήδη πριν κατακτήσει την τρίτη θέση ότι θα δώριζε όλα τα λεφτά, ακόμα και αν κέρδιζε τα 1,3 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι θέλει τα λεφτά να πάνε στην εκπαίδευση των γυναικών, αλλά και στην σίτιση των πεινασμένων, αφού αν έπραττε διαφορετικά «οι θεοί του πόκερ μπορεί να μπλόκαραν την τύχη του».

Βασική, ωστόσο, αιτία, πίσω από την δωρεά των ποσών που κερδίζει, φαίνεται να είναι το πόσο αντιφατικό είναι το πόκερ, ένα παιχνίδι που έχει καταστρέψει πολλούς ανθρώπους οικονομικά, σε σχέση με την ίδια του την πίστη. Την αντίφαση αυτή, από τη μία λογικοποιεί με τις δωρεές, δίνοντας νόημα και σκοπό στο παιχνίδι του και από την άλλη βλέποντας το πόκερ ως έναν μικρόκοσμο της ανθρώπινης ύπαρξης, «το πόκερ σου δίνει μία τρομερή ευκαιρία να δουλέψεις με τους παραδείσους και τις κολάσεις του μυαλού σου. Κερδίζεις και χάνεις ανά ενάμιση λεπτό και με αυτόν τον τρόπο μία αίσθηση του πώς οι ελπίδες και οι φόβοι μας εναλλάσσονται, ανάλογα με τις συνθήκες τις πραγματικότητας, μπαίνει στο προσκήνιο στο τραπέζι του πόκερ».