Το πρώτο SMS που στάλθηκε ποτέ, βγαίνει σε δημοπρασία

Ήταν το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου 1992. Ο μηχανικός Νιλ Πάπγουορθ, τότε μόλις 22 ετών, έστειλε ένα μήνυμα στον συνάδελφό του, Ρίτσαρντ Τζάρβις. Ο Πάπγουορθ έστειλε τις λέξεις «Merry Christmas» («Καλά Χριστούγεννα») – αλλά όχι σε μια επιστολή ή ένα email. Η ευχή στάλθηκε μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας Vodafone από έναν υπολογιστή σε ένα κινητό τηλέφωνο. Ήταν το πρώτο SMS που στάλθηκε ποτέ.

Η θριαμβευτική προέλαση της «Υπηρεσίας Σύντομων Μηνυμάτων» (SMS) ήταν από τότε ασταμάτητη. Σήμερα, δεν είναι σαφές το πόσα γραπτά μηνύματα στέλνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα του αν προτιμάει κανείς να επικοινωνεί μέσω Messenger, WhatsApp, Viber ή SMS, όλα ξεκίνησαν από εκείνο το πρώτο ευχετήριο μήνυμα  που έστειλε το 1992 ο Πάπγουορθ στον φίλο του.

Τώρα, το πρώτο SMS στον κόσμο πρόκειται να δημοπρατηθεί. Για το σκοπό αυτό, η Vodafone έχει μετατρέψει τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν τότε, μαζί με το μήνυμα SMS, σε ένα λεγόμενο «αρχείο NFT». Τα NFT είναι ψηφιακά αρχείο που – αφού δημιουργηθούν – δεν μπορούν πλέον να αντιγραφούν. Επομένως, όποιος αγοράσει αυτό το αρχείο σε δημοπρασία μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα έχει ένα πραγματικά μοναδικό αντικείμενο.

Το NFT θα δημοπρατηθεί στις 21 Δεκεμβρίου από τον οίκο δημοπρασιών Aguttes στη Γαλλία . Ο επικεφαλής της Vodafone, Hannes Ametsreiter, εξηγεί: «Με αυτή τη δημοπρασία αναδεικνύουμε το πρωτοποριακό πνεύμα δύο αιώνων. Απαθανατίζουμε το πρώτο SMS στον κόσμο και το δημοπρατούμε ως NFT για καλό σκοπό».

Η τιμή που θα πετύχει το αρχείο δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: Τα NFT διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στις υψηλότερες τιμές. Μια φωτογραφία NFT ενός από τους πιο δημοφιλείς χρήστες της πλατφόρμας Twitch, του Amourant, πέτυχε πρόσφατα πάνω από 100.000 δολάρια ΗΠΑ,  ενώ το πρώτο tweet στον κόσμο πωλήθηκε από τον ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey, για 2,9 εκατομμύρια δολάρια – περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα θα φέρει το πρώτο SMS όλων των εποχών, πρόκειται να πωληθεί για καλό σκοπό: Η Vodafone θέλει να δωρίσει ολόκληρο το ποσό στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Έτσι, η ευχή που έστειλε το 1992 ο Πάπσγουορθ θα μπορέσει να φέρει, 30 χρόνια μετά, καλή τύχη σε περισσότερους από έναν αποδέκτες…

Πηγή: eleftherostypos.gr