Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και cdbbank μαζί στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου

Πέραν των 600 ασθενών έλαβαν μόσχευμα, ενώ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εξυπηρετήθηκαν από το μοριακό διαγνωστικό τμήμα του Ιδρύματος

Το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος καθώς και η πολύτιμη συμβολή της cdbbank στην ενίσχυση των προσπαθειών του Ιδρύματος για αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναφορά στις ενέργειες που καταβάλλει το Καραϊσκάκειο, το οποίο διαθέτει το πρώτο παγκοσμίως, σε αναλογία πληθυσμού, Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών, έχοντας δώσει μοσχεύματα σε περισσότερους από 626 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, από 33 χώρες. Επιπρόσθετα, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μοριακού διαγνωστικού τμήματος του Ιδρύματος το 2004, εξυπηρετήθηκαν πέραν των 20.000 ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, καρκίνους, γενετικά και άλλα σπάνια νοσήματα.

Ειδική μνεία έγινε στη σημαντική στήριξη που προσφέρει η cdbbank (Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως) προς το Ίδρυμα. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα έχει συμβάλει στην πρωτοβουλία του Καραϊσκάκειου για τη δημιουργία του πρώτου εξειδικευμένου διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου παιδοογκολογίας στην Κύπρο, στηρίζοντας τη λειτουργία του και την κάλυψη των αναγκών στελέχωσής του με επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα, το προσωπικό της Τράπεζας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του Ιδρύματος, αγκάλιασε θερμά το Καραϊσκάκειο, δίνοντας σε κάθε κάλεσμα δυναμικά το παρών του και συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα του παιδικού καρκίνου και την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κ. Πόπη Κανάρη, ευχαρίστησε θερμά την Τράπεζα για τη διαχρονική στήριξή της τονίζοντας ότι ο επαγγελματισμός της δεν σταματά στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά επεκτείνεται και στην προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, έχοντας ως επίκεντρο την υγεία των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας. Πέραν της οικονομικής στήριξης, η cdbbank έχει προβεί και στην αγορά δύο μηχανημάτων για το γενετικό χαρακτηρισμό του παιδικού καρκίνου.

Από την πλευρά του, ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της cdbbank, κ. Λουκάς Μαραγκός, συνεχάρη θερμά τη Διοίκηση και το προσωπικό του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, για την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και τον ζήλο που επιδεικνύουν καθημερινά υπηρετώντας τον άνθρωπο και την κοινωνία.

«Το έργο και η κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος στον τόπο μας είναι ανεκτίμητη», ανέφερε ο κ. Μαραγκός, «και αισθανόμαστε πραγματικά περήφανοι που ως οργανισμός αποτελούμε αρωγό και πιστό συνοδοιπόρο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος εδώ και πέντε χρόνια, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο».

Αναφερόμενος στον ρόλο των επιχειρήσεων, ο κ. Μαραγκός επισήμανε ότι «οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο εντός του οποίου δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται», τονίζοντας πως οφείλουν να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να είναι κοινωνικά ευαίσθητες και υπεύθυνες εμπράκτως.

Σε ομιλία του ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ. Παύλος Κωστέας, ανέφερε πως το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα πρωτοπορεί αφού το μοριακό εργαστήριο που διαθέτει είναι ένα από τα λίγα παγκοσμίως που έχουν διαπίστευση για τη μέθοδο αλληλούχισης ολόκληρου του γονιδιώματος. Σκοπός του εργαστηρίου, όπως εξήγησε, είναι η γρήγορη ενημέρωση των θεράποντων ιατρών για την ολοκληρωμένη μοριακή εικόνα των ασθενών, προσφέροντάς τους εργαλεία για αξιόπιστη και άμεση πρόβλεψη, διάγνωση, πρόγνωση και παρακολούθηση για διάφορες κακοήθειες καθώς και άλλες γενετικές ασθένειες και σύνδρομα.

Πηγή: sigmalive.com