Κ. Σακελλαροπούλου: Εγκαινίασε τη Νέα Δομή Αλληλεγγύης στα Καμίνια για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τη σύγχρονη Δομή Αλληλεγγύης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, που στεγάζεται στην οδό Μυκάλης στα Καμίνια, με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής.

Η Δομή Αλληλεγγύης, η οποία μεταφέρθηκε από τον Πύργο του Πειραιά στον εν λόγω χώρο, βρίσκεται πλέον σε ένα εξαώροφο κτήριο 2.500 τ.μ., το οποίο διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών στους άστεγους.

Η νέα σύγχρονη Δομή Αλληλεγγύης αποτελείται από 2 εστιατόρια 400 θέσεων, επαγγελματική κουζίνα που παρασκευάζει 2000 μερίδες φαγητού ημερησίως, δύο κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο και δύο ξενώνες – υπνωτήρια αστέγων με 130 κλίνες. Λειτουργεί Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για κοινωνική επανένταξη. Η δομή περιλαβάνει επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, θέατρο, εικαστικά και άλλα. Η Κοινωνική Δομή Αλληλεγγύης του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει τη στήριξη του Δήμου Πειραιά και λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής, ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και μέσω χορηγιών.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Γιάννης Μαρωνίτης, αφού αναφέρθηκε στις σύγχρονες υπηρεσίες που προσφέρει στους άστεγους η Δομή Αλληλεγγύης, ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για την αγαστή συνεργασία σ΄ αυτό το σημαντικό έργο.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε το νέο κτήριο δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Μια νέα δομή στην πόλη μας, στα Καμίνια, η οποία είναι σε θέση να εξυπηρετήσει έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ανάγκη.

Πρόκειται για μια σύγχρονη δομή που παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης: Υπνωτήριο για τους άστεγους, όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν εκτάκτως και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων που παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, ατομική φροντίδα και υγιεινή, συμβουλευτική για κοινωνική και εργασιακή επανένταξη κ.α. Λειτουργούν επίσης κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο και κοινωνικό φαρμακείο, είτε για οικογένειες είτε για μοναχικούς ανθρώπους που ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες φτώχειας. Ένα ολοκληρωμένο δηλαδή πλαίσιο στήριξης.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, όταν εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης αυτών των δομών. Η αλληλεγγύη και η πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη παραμένει για εμάς στον Δήμο Πειραιά προτεραιότητα και για τον λόγο αυτόν καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια, ώστε κανένας συνάνθρωπός μας να μην είναι, αλλά ούτε να αισθάνεται μόνος.

Θα ήθελα να συγχαρώ την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τον Πρόεδρο κ. Μαρωνίτη για την ουσιαστική και πολύ έντονη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη μας. Φυσικά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για ακόμα μια φορά την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για το πολύ σημαντικό κοινωνικό της έργο, σε όποιον έχει ανάγκη και ιδιαίτερα απέναντι στα παιδιά. Ένα έργο το οποίο είναι αναγνωρισμένο διεθνώς.»

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Νήσων.

Πηγή: xtypos.gr