Ομάδα Αιγαίου: Βασίλης Αθανασίου: Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Η ιδέα για την ίδρυση της Ομάδας γεννήθηκε το 1995 όταν μια παρέα φίλων με κοινό γνώρισμα την αγάπη για τη θάλασσα και τα φουσκωτά σκάφη, βρέθηκε «εκτός σαιζόν» σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου και ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι εννέα μήνες το χρόνο: υποτυπώδης ή ανύπαρκτη συγκοινωνία και επικοινωνία με τον έξω κόσμο για τον άρρωστο που χρειάζεται διακομιδή, για τον εφοδιασμό του νησιού με αγροτικά ή άλλα προϊόντα, την μεταφορά και πώληση στις πόλεις των δικών τους προϊόντων, για τον δάσκαλο και γιατρό που δεν έφθασαν στο νησί λόγω απαγορευτικού και άλλες ελλείψεις που στις πόλεις δεν διανοούμαστε καν ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν. Τότε λοιπόν, εκείνοι οι φίλοι, έβαλαν στόχο να σταθούν κοντά στους ακρίτες μας και να προσπαθήσουν να συνδράμουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στο νησί.

Κάθε χρόνο και καλύτερα ή κάθε χρόνο συναντάτε περισσότερα περιστατικά;
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι κερδίσαμε πολύ σύντομα την εκτίμηση και την αγάπη των κατοίκων. Κάθε χρόνο, οι γιατροί μας εξετάζουν όλο και περισσότερα περιστατικά. Κάθε χρόνο, εμπλουτίζουμε τις διενεργούμενες εξετάσεις. Στον τελευταίο 18ο Διάπλου του 2012, εξετάσθηκαν 1813 άτομα σε διάστημα δέκα ημερών κατά το οποίο επισκεφθήκαμε δέκα νησιά.

Πόσο έχουν βελτιωθεί από το πρώτο σας ταξίδι οι ανάγκες των ανθρώπων
στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης;
Είναι αλήθεια ότι οι υποδομές παροχής υπηρεσιών υγείας σε κτήρια και
εξοπλισμό έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Τολμώ να πω ότι έχουμε συμβάλει και εμείς στην ίδρυση πολυδύναμων κέντρων υγείας με παρεμβάσεις μας στις αρμόδιες αρχές, τη δωρεά ασθενοφόρου αυτοκινήτου στην Αστυπάλαια κ.α. Όμως, η παροχή των υπηρεσιών υγείας χωλαίνει σημαντικά από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για την στελέχωση των κέντρων υγείας και από αναλώσιμα για την λειτουργία του εξοπλισμού.

Ως Ομάδα Αιγαίου έχετε δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς. Θα ήθελα
να μου τους αναφέρετε μερικούς από αυτούς που έχετε υλοποιήσει.
Η Ομάδα δραστηριοποιείται και σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως: Έργα υποδομής και συγκεκριμένα έχουμε εγκαταστήσει και κατασκευάσει (α) αφαλατωτή στη Σίκινο που την καθιστά αυτάρκη στην παροχή νερού 12 μήνες το χρόνο, (β) σύστημα καθαρισμού του νερού (αντίστροφης όσμωσης) και δίκτυο υδροδότησης στη Θύμαινα, (γ) έξι γήπεδα 5×5, (δ) δύο πολυγήπεδα (ε) πάνω από δέκα πέντε μεγάλες πλήρως οργανωμένες παιδικές χαρές, (στ) έχουμε εξοπλίσει δύο γυμναστήρια κ.α.

Οργανώνουμε επίσης πολιτιστικές εκδηλώσεις (παραστάσεις θεάτρου σκιών κ.α.), ομιλίες ιατρικού περιεχομένου και βεβαίως παρέχουμε εκπαιδευτικό και μορφωτικό υλικό όπως και εξοπλισμό στα σχολεία. Έχουμε μεταφέρει και παραδώσει στα σχολεία πάνω από έξι τόνους υλικού.

Έχετε βάλει ως ομάδα κάποιους στόχους για το 2013;
Είμαστε σε μία δύσκολη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρέπει να ξέρετε ότι όλες οι τρέχουσες και καθημερινές λειτουργίες και δραστηριότητες της ομάδας, τα έξοδα τόσο του Διάπλου (οι βάρκες μας, οι βενζίνες, η διαμονή μας κλπ.) όσο και των μεμονωμένων εξορμήσεων (δύο κάθε φθινόπωρο και χειμώνα) καλύπτονται από τα δικά μας προσωπικά χρήματα. Τα ποσά που μας εμπιστεύονται οι χορηγοί, δαπανώνται στο σύνολό τους και αποκλειστικά για έργα υποδομής όπως αυτά που ήδη προανέφερα, όμως, φέτος αυτά τα ποσά
είναι μειωμένα. Παρά τις συγκυρίες, εμείς θα πάμε και φέτος στους φίλους μας στα νησιά, θα κάνουμε τις ιατρικές εξετάσεις, θα προσφέρουμε στα σχολεία εκπαιδευτικό και μορφωτικό υλικό, θα χορηγήσουμε στη Σίκινο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την λειτουργία τηλεϊατρικής και τέλος, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι  θα κατασκευάσουμε και θα εγκαινιάσουμε κατά τη διάρκεια του Διάπλου ένα ακόμη γήπεδο 5×5 στη Δονούσα.

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα που σας δημιουργήθηκαν από την στιγμή που ασχοληθήκατε με την κοινωνική προσφορά;
Όλοι αναφέρονται με κολακευτικά λόγια στη προσφορά της Ομάδας στους κατοίκους των απομονωμένων και ακριτικών νησιών μας. Όμως να ξέρετε ότι όσα και αν δίνουμε εμείς στους κατοίκους, παίρνουμε πίσω πολύ περισσότερα. Γινόμαστε αποδέκτες θερμών και συγκινητικών εκδηλώσεων ανθρώπινων συναισθημάτων από τους κατοίκους που μας θεωρούν δικούς τους ανθρώπους, μας εμπιστεύονται, μας ανοίγουν τη πόρτα τους γιατί ξέρουν ότι τους νοιαζόμαστε και μας το ανταποδίδουν με το παραπάνω. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε πως νιώθουμε όταν στην άφιξή μας, όλο το νησί είναι στο ντόκο για να μας υποδεχθεί με τραγούδια, λουλούδια και διάφορα καλούδια, κτυπούν οι καμπάνες,  εκτοξεύονται φωτοβολίδες και καπνογόνα. Πιστέψτε με ότι οι δέκα ημέρες κάθε διάπλου είναι για εμάς, η καλύτερη ψυχοθεραπεία.

Έχετε προτρέψει ανθρώπους να στραφούν προς τον εθελοντισμό και πόσο εύκολο είναι να τους πείσετε;
Το έχω κάνει και ειλικρινά δεν αντιμετώπισα καμιά δυσκολία. Είναι τόσα τα «θέλγητρα» και η κρυφή σπίθα του εθελοντισμού ανάβει εύκολα στους συνανθρώπους μας αναδεικνύοντας μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα μας.