Μαρίνα Βερνίκου: “Μέσα από το έργο της Creaid πάντα βλέπουμε πως οι συνάνθρωποι προσφέρουν…”

Με αφορμή την  “Haute Couture Collection” η dinamiprosforas μίλησε με την Μαρίνα Βερνίκου για την φετινή εκδήλωση της CREAID

Create to Aid, δηλαδή «δημιουργώ για να βοηθώ». Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα και ποιος είναι ο στόχος της;

Η ιδέα ξεκίνησε από τη γιαγιά μου. Μου έχουν διηγηθεί πολλές ιστορίες και είναι σαν να την έχω μέσα μου. Πέρα από την εθελοντική της εργασία σε όσους είχαν ανάγκη από δικηγόρο, ήταν ένας άνθρωπος που πάντα νοιαζόταν για τους άλλους. Όταν ο παππούς μου της αγόραζε κοσμήματα, εκείνη τα πουλούσε για να βοηθάει τους φτωχούς. Αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το έργο της CREAID. Η CREAID είναι ένας Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αρχή του είναι η Δημιουργία με σκοπό τη Βοήθεια στον συνάνθρωπο.

Πώς η τέχνη και η δημιουργία μπορούν να συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστούν σημαντικά ανθρωπιστικά προβλήματα, όπως η φτώχεια;

Το όνομα του Σωματείου απαντά στην ερώτηση σας καθώς το Creaid είναι ένα λογοπαίγνιο των λέξεων create (δημιουργώ) και aid (βοηθώ). Η CREAID δημιουργήθηκε θέλοντας μέσω των δημοπρασιών της να συνδυάσει την τέχνη με την βοήθεια στον συνάνθρωπο. Ετησίως λοιπόν δημοπρατούνται onlineμοναδικά αντικείμενα τέχνης για να στηρίξουμε μικρούς και μεγάλους που έχουν ανάγκη.

Πείτε μας για το νέο σας project “Haute Couture Collection”;

Η τέταρτη φιλανθρωπική προσπάθεια της CREAID με τίτλο “Haute Couture Collection” επικεντρώνεται στη συγκέντρωση αντικειμένων Υψηλής Ραπτικής και LimitedEdition που θα δωρίσουν Έλληνες και διεθνείς υποστηρικτές από όλο τον κόσμο.Οι δωρεές μπορεί να είναι ρούχα ή αξεσουάρ (τσάντες, κοσμήματα, κλπ.), από την πολύτιμη προσωπική τους συλλογή. Η μέχρι τώρα συλλογή δημιουργιών από κυρίες του επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού, ναυτιλιακού κόσμου αλλά από τον χώρο της τέχνης και των ΜΜΕ μας έχει εντυπωσιάσει. Η φετινή λοιπόν έκθεση/δημοπρασία θα έχει και ένα «μουσειακό» χαρακτήρα καθώς  δωρητές, φίλοι και υποστηρικτές της Creaid θα έχουν τη χαρά να δουν από κοντά μοναδικές hauteCoutureκαι συλλεκτικές δημιουργίες, των οίκων Dior, Chanel, YvesSaintLaurent, Fendi, Celine, Balmain, Ferragamo.

Κάθε χρόνο σκέφτεστε κάτι διαφορετικό πόσο δύσκολο είναι αυτό.

Προσπαθούμε απλά το κάθε μας project να έχει ως πρωταγωνιστή τη τέχνη, καθώς μέσω αυτής πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους. Έτσι σχεδιάζουν, προσφέρουν και δωρίζουν τελικά κάτι ξεχωριστό, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για όσους εκτιμούν ποικίλες μορφές τέχνης αλλά και για όσους θέλουν να στηρίξουν τους στόχους της Creaid.

Πιστεύετε ότι η φετινή σας δράση είναι κάτι διαφορετικό από το παρελθόν;

Κάθε μας δράση διαφέρει από τη προηγούμενη και αυτό διατηρεί υψηλά το ενδιαφέρον των δωρητών αλλά και των αγοραστών. Στο φετινό μας project “HauteCoutureCollection” δημιουργίες Υψηλής Ραπτικής και όχι μόνο, με μεγάλη ιστορία, «βγαίνουν» από τη προσωπική γκαρνταρόμπα των δωρητριών και προβάλλονται μοναδικά από τη Creaid, με σκοπό την υλοποίηση του φετινού μας στόχου.

Εκτός από ότι είστε μια γυναίκα κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, η μεγάλη σας αγάπη είναι η φωτογραφία. Πότε ανακαλύψατε το ταλέντο σας και τι είναι για σας η φωτογραφία;

Από μικρή έδειχνα τη μεγάλη μου αγάπη για τη φωτογραφία, κρατώντας πάντα μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι. Όλα εξελίχθηκαν σιγά-σιγά, ενώ έκρινα σκόπιμο να κάνω και σχετικές σπουδές, ώστε να βελτιωθώ περισσότερο. Για μένα η φωτογραφία είναι πάθος, τρόπος ζωής και έκφρασης

Εθελοντισμός και Προσφορά, δύο λέξεις τόσο απλές να της πεις αλλά αρκετά δύσκολες στο να γίνουν πράξη! Τι πιστεύετε ότι δυσκολεύει τον συνάνθρωπο ώστε να προσφέρει;

Μέσα από το τετραετές έργο της Creaid, με χαρά πάντα βλέπουμε πως οι συνάνθρωποι προσφέρουν. Ίσως κάποιοι, μερικές φορές να επιθυμούν να δωρίσουν/προσφέρουν επώνυμα και ανώνυμα συμβάλλοντας όμως με πράξεις στο έργο μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πότε και του που θα γίνει η φετινή σας εκδήλωση;

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου.

Ποιες κυρίες συμμετέχουν ήδη και με τι αντικείμενα;

Θα προτιμούσαμε αντί να σας αναφέρουμε ονόματα να μπείτε στη σελίδα της Creaid www.creaid.com και  να δείτε ποιες κυρίες έχουν συνεισφέρει στο έργο μας.

Ποιος είναι ο σκοπός φέτος;

Η δημιουργία παιδικής χαράς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι

Τι προηγούμενες χρονιές που δωρίσατε τα χρήματα?

Η πρώτη δράση του Φιλανθρωπικού Σωματείου πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία, με τη σιωπηλή δημοπρασία «200 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» την 1η Απριλίου 2015 στο κτίριο OneAthens. Περισσότεροι από 200 δωρητές φιλοτέχνησαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, 200 και πλέον ToteBags, τις οποίες προσέφεραν αφιλοκερδώς για την ενίσχυση των σκοπών των Γιατρών του Κόσμου. Λίγους μήνες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας, πραγματοποιήθηκε η παράδοση της σύγχρονης ιατρικής μονάδας στους Γιατρούς του Κόσμου. Το δεύτερο project της CREAID ήταν το «DesignerLights». Σε αυτό το εγχείρημα, καταξιωμένοι Έλληνες αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες, σχεδίασαν το δικό τους φωτιστικό (επιδαπέδιο, τοίχου, οροφής, installation κ.λπ.), που στο σύνολό τους δημοπρατήθηκαν ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα της CREAID (www.creaid.com). Παράλληλα, τα φωτιστικά παρουσιάστηκαν σε μία μεγάλη έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του OneAthens, τον Απρίλιο του 2016. Ύστερα από λίγους μήνες, μία μοντέρνα παιδική χαρά παραδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».Στο πλαίσιο του τρίτου project “DesignerJewelry”,  110 καταξιωμένοι Έλληνες και διεθνείς σχεδιαστές και άνθρωποι στο χώρο του κοσμήματος, σχεδίασαν ένα finejewelry (κολιέ, βραχιόλι, σκουλαρίκια, δαχτυλίδι, τιάρα, κ.ά.) με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Τα έσοδα της δημοπρασίας διατέθηκαν για την αγορά σημαντικού ιατρικού εξοπλισμού στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού.

Διαβάστε επίσης:

Η Μαρίνα Βερνίκου παροτρύνει τις Αθηναίες να δωρίσουν τις Haute Couture δημιουργίες τους!