Εθελοντές αγάπης στο δρόμο που χάραξε η γιαγιά. Αδέλφια από τη Λεμεσό «διδάσκουν» ανθρωπιά

Δύο νέοι άνθρωποι μας συγκινούν με το αξιοζήλευτο έργο και την προσφορά τους σε παιδάκια και άπορες οικογένειες – Διαβάστε για την εθελοντική τους δράση και πως η γιαγιά τους έδειξε το δρόμο της αγάπης προς τον συνάνθρωπο

Δύο αδέλφια, εθελοντές από τη Λεμεσό, η Ντόρια και ο Αλέξανδρος Χαραλάμπους, περιγράφουν στη Cyprus Times πως άρχισαν το θεάρεστο έργο τους δίπλα σε παιδάκια και άπορες οικογένειες.

Η δράση τους είναι συγκινητική, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθούν όπως μας επεξηγούν, το δρόμο που χάραξε η αγαπημένη τους γιαγιά, βοηθώντας συνανθρώπους τους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Όπως λένε, η χαρά στα μάτια των παιδιών, είναι διπλή χαρά για τους ίδιους…

Πως γεννήθηκε η ιδέα του εθελοντισμού και πως αποφασίσατε να κάνετε αυτό το φιλανθρωπικό έργο; 

Ντόρια: Η έμπνευση και η κινητήριος δύναμη πίσω από τη προσφορά είναι η ανάγκη μας να τιμήσουμε τη μνήμη και το έργο της γιαγιάς μας, Δώρας Ματσάγκου, καθώς εκείνη πρώτη μας έδειξε το δρόμο της αγάπηςπρος τον συνάνθρωπο.

Θυμάμαι όταν ήμουνα μικρό παιδάκι που μου έλεγε τα Χριστούγεννα πως θα πάμε σε κάποια σπίτια για να δώσουμε δώρα σε παιδάκια. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που μου έδινε το τυλιγμένο δώρο στο χέρι, λίγο πριν μπούμε σ’ ένα σπίτι μιας οικογένειας που είχε ανάγκη, και μου έλεγε, αυτό το δώρο θα το δώσεις στο παιδάκι μόλις μπούμε μαζί με μια μεγάλη αγκαλιά.

Τότε σαν παιδάκι δεν είχα αντιληφθεί τι γινόταν, το μόνο που ήξερα είναι πως τα Χριστούγεννα γνωρίζω καινούργιους φίλους που τους μοιράζουμε δώρα. Χρόνια μετά αντιλήφθηκα πως αυτές ήταν οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, και αυτό μετά το χαμό της γιαγιάς μας.

Έτσι και εμείς ξεκινήσαμε τους «Εθελοντές Αγάπης», μια άτυπη ομάδα από εθελοντές φίλους και την οικογένεια μας, όπου κάθε Χριστούγεννα προσφέρουμε γεύματα και δώρα σε οικογένειες και παιδάκια που έχουν ανάγκη τα τελευταία έντεκα χρόνια.

Αλέξανδρος: Όταν μοιράστηκε μαζί μας η αδερφή μου την ιδέα να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα εθελοντών και να διοργανώσουμε το ετήσιο γεύμα αγάπης για άπορες οικογένειες, η οικογένεια μου και εγώ με πολύ αγάπη και ενθουσιασμό θέλαμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία.

Είμαστε μια οικογένεια πολύ δεμένη και πάντα κουβαλούμε μέσα μας τις διδαχές τις αγαπημένης μας γιαγιάς, η οποία πάντα μας συμβούλευε να έχουμε αγάπη μέσα μας, αλλά και για τον συνάνθρωπο μας. Νιώθω πολύ περήφανος για την αδερφή μου, κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνο και στην άλλη γραμμή ακούω την Ντόρια να μου ζήτα την βοήθεια μου για να βοηθήσουμε άλλους, νιώθω τεράστια συγκίνηση και με πολύ αγάπη θα τρέξω σε ότι μου ζητήσει.

Είστε ενεργοί στον Ερυθρό Σταυρό και στους «Εθελοντές αγάπης» και ο στόχος είναι κοινός, τι κάνετε ακριβώς;

Ντόρια: Ουσιαστικά οι δράσεις είναι παράλληλες και οι «Εθελοντές Αγάπης» στηρίζουν το έργο του Ερυθρού Σταύρου. Στον Ερυθρό Σταυρό είμαι τα τελευταία 4 χρόνια στην επιτροπή του κλάδου Λεμεσού και τώρα έχω επανεκλεγεί στην επιτροπή για άλλα μια θητεία. Οι δράσεις του είναι πολλές και διάφορες, όπως τα μηνιαία πακέτα που προσφέρουμε σε οικογένειες, το καθημερινό πρόγευμα στα σχολεία για παιδάκια και συμμετέχουμε σε εκστρατείες εράνων.

Το έργο του Ερυθρού Σταυρού είναι σημαντικό και πολυεπίπεδο, γίνεται εξαιρετική δουλειά και από την επιτροπή, από το προσωπικό και από τους εθελοντές και είναι μια προσπάθεια που αξίζει να υποστηριχτεί από όλους μας.

Αλέξανδρος: Στους «Εθελοντές Αγάπης» εστιάζουμε στο ετήσιο γεύμα που προσφέρουμε κάθε Χριστούγεννα για οικογένειες και παιδάκια που έχουν ανάγκη, αλλά και που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας. Συμμετέχω στην συλλογή εισφορών για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το γεύμα και να αγοράσουμε δώρα για όλα τα παιδάκια που θα παραστούν. Κάθε χρόνο έχουμε γύρω στις 30 με 40 οικογένειες και γύρω στα 50 με 60 παιδάκια στο γεύμα μας.

Εδώ θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ και να εκφράσουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη στην οικογένεια Λιοτατή, που κάθε χρόνο αφιλοκερδώς αναλαμβάνουν την διασκέδαση των παιδιών με το ταχυδακτυλουργικό τους show.

Ο σημαντικότερος μου ρόλος όμως, είναι αυτός του Άγιου Βασίλη, όταν τα παιδάκια μαζεύονται προς το τέλος της εκδήλωσης να πάρουν τα δώρα τους. Επίσης στον Ερυθρό Σταυρό μαζί με την αδερφή μου αλλά και τη μητέρα μας, συμμετέχουμε στην ετοιμασία πακέτων για οικογένειες, στο τύλιγμα των δώρων και στην εκστρατεία εράνων.

Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός και αν καλείτε και άλλους νέους να σας ακολουθήσουν; 

Αλέξανδρος: Το να προσφέρεις στον συνάνθρωπο σου είναι ότι πιο σημαντικό μπορείς να κάνεις και πραγματικά μέσω της προσφοράς παίρνεις πολύ περισσότερα από όσα δίνεις. Ή αγάπη που λαμβάνεις, η ηθική ικανοποίηση και η συγκίνηση είναι ότι πιο όμορφο μπορείς να ζήσεις. Όσο πιεσμένος και να είναι ο χρόνος μου, πάντα θα βρω ώρα για να βοηθήσω και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι.

Ντόρια: Για μένα είναι το νόημα της ζωής το να μπορείς να προσφέρεις σε αυτούς που έχουν ανάγκη, είτε με το χρόνο σου, είτε με εισφορές, με οποιοδήποτε τρόπο όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πιστέψετε με όταν δείτε τη χαρά στα μάτια των παιδιών όταν παίρνουν τα δώρα τους, νιώθεις και εσύ ο ίδιος μεγαλύτερη χαρά, πως κατάφερες να χαρίσεις ένα χαμόγελο γι’ αυτά τα παιδάκια. Τα πακέτα αγάπης δίνονται σε άπορες οικογένειες.

Πηγή: cyprustimes.com