Το άγνωστο φιλανθρωπικό έργο του Bob Saget για το αυτοάνοσο από το οποίο πέθανε η αδερφή του στα 47 της χρόνια

Ο αγαπημένος κωμικός, που έφυγε από τη ζωή στα 65 χρόνια του, είχε χάσει πρόωρα δύο αδερφές, για διαφορετικούς λόγους την καθεμία.

Πίσω από έναν πολύ αστείο άνθρωπο μπορεί να κρύβεται μια τραγική ιστορία ζωής. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές στο παρελθόν, συνέβη και στην περίπτωση του Bob Saget, που έχασε και τις δύο αδερφές του πρόωρα, καθεμία για εντελώς διαφορετικό λόγο.

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός που γνωρίσαμε κυρίως μέσα από το ρόλο του στην κωμική σειρά των ‘80s «Τρελή οικογένεια» και ο οποίος πέθανε σε ηλικία 65 ετών είχε χάσει ήδη από το 1985 τη μία αδερφή του, Andrea, από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Η μοίρα όμως έμελλε να του παίξει ένα ακόμα πιο σκληρό παιχνίδι, όταν και η δεύτερη αδερφή του, Gay, διαγνώστηκε με το αυτοάνοσο νόσημα σκληρόδερμα σε ηλικία 44 ετών και πέθανε μόλις 3 χρόνια μετά, στα 47 της (1994).

Το πιο παράξενο ήταν, όμως, το γεγονός ότι ο Saget είχε αρχίσει να υποστηρίζει το Ερευνητικό Ίδρυμα για το Σκληρόδερμα κάποια χρόνια πριν από τη διάγνωση της αδερφής του. «Μου τηλεφώνησε κάποιος που δεν γνώριζα και μου ζήτησε να παρουσιάσω μια κωμική παράσταση που τα έσοδά της θα διατίθεντο σε μια άγνωστη για μένα ασθένεια» θυμόταν ο ίδιος σε μια συνέντευξή του το 2019. «Απάντησα θετικά και παρουσίασα το σόου, όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Ellen DeGeneres, Rosie O’Donnell. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι λίγα χρόνια μετά, η αδερφή μου θα διαγιγνωσκόταν με την ίδια πάθηση».

Τι είναι το σκληρόδερμα;

Είναι μια κατηγορία σπάνιων παθήσεων με κοινό σημείο τη σκλήρυνση του δέρματος και των συνδετικών ιστών. Πλήττει συχνότερα τις γυναίκες παρά τους άντρες και ιδιαίτερα τις ηλικίες 30-50 ετών και δεν υπάρχει θεραπεία, μόνο συμπτωματική αγωγή. Στις ηπιότερες μορφές του προσβάλλει μόνο το δέρμα, αλλά στις πιο βαριές επηρεάζει εσωτερικά όργανα.

Η διάγνωση για την αδερφή του Bob Saget ήταν δύσκολη και, μέχρι τότε, τα συμπτώματα από τα οποία υπέφερε τόσο σοβαρά, που της είχαν στερήσει την αυτονομία της. Αναγκάστηκε λοιπόν να επιστρέψει στο πατρικό της, για να εξασφαλίσει τη βοήθεια των γονιών της, μέχρι τον θάνατό της. «Είναι απίστευτα επώδυνο ένας αγαπημένος σου να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Η ασθένεια συνοδεύεται από έντονους πόνους. Η οικογένειά μου ακόμα υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Δεν ξέρω πώς το άντεξαν οι γονείς μου» είχε σχολιάσει σχετικά ο κωμικός.

«Είναι απίστευτα επώδυνο ένας αγαπημένος σου να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Η ασθένεια συνοδεύεται από έντονους πόνους. Η οικογένειά μου ακόμα υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Δεν ξέρω πώς το άντεξαν οι γονείς μου».

Μετά τον θάνατο της αδερφής του ο Saget σκηνοθέτησε την τηλεταινία «For Hope», που συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, καθώς αφηγήθηκε την ιστορία μιας γυναίκας με σκληρόδερμα, βασισμένη στη ζωή της Gay. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Ερευνητικού Ίδρυματος για το Σκληρόδερμα και άρχισε να διοργανώνει μια ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση με σκοπό τη χρηματοδότηση της έρευνας και την ανάπτυξη της θεραπείας του σκληροδέρματος.

Χαρακτηριστικά, σε μια ανάρτησή του στο Instagram τον Μάιο του 2021 ο ηθοποιός είχε γράψει πως «μια από τις αποστολές της ζωής μου είναι να βοηθήσω στην ανακάλυψη της θεραπείας της ασθένειας». Σε μια συνέντευξή του σε ιατρικό περιοδικό το 2019, πάντως, είχε φροντίσει να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμαστους ασθενείς: «Έχουμε νέα φάρμακα που στοχεύουν στο σκληρόδερμα βοηθώντας τον κόσμο. Αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες και, τελικά, μια οριστική ίαση. Το μήνυμά μου στους ασθενείς είναι να μην εγκαταλείπουν την ελπίδα, γιατί κάνουμε απίστευτη πρόοδο».

Πηγή: marieclaire.gr