«Οι Πρωτοχρονιές του κόσμου» γίνονται έκθεση

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

Οι Πρωτοχρονιές του κόσμου | 2022 around the world” είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης που παρουσιάζεται στην πολυχρηστική αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου (οδ. Μονής Αγκαράθου 9) μέχρι και  τις 14.2.2022.

Την έκθεση οργανώνουν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

“Οι Πρωτοχρονιές του κόσμου” είναι-επισημαίνεται- “μια πρωτότυπη εκθεσιακή παραγωγή, καρπός ενός ανθρωπολογικού εγχειρήματος με τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών, φίλων μας στον Κοινωνικό Χώρο, με σκοπό να μας προσφέρει μια συναρπαστική πολιτισμική επισκόπηση των γιορτινών παραδόσεων, συμβολισμών και εθίμων, τα οποία μας συνδέουν πανανθρώπινα”.

Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους 2022, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης γεννήθηκε η ιδέα να παρουσιαστούν υπό τη μορφή δίγλωσσης έκθεσης (στα ελληνικά και τα αγγλικά) οι Πρωτοχρονιές των «άλλων», καθώς διαφορετικά ημερολόγια του κόσμου ορίζουν το τελετουργικό εορτολόγιο πολλών μη δυτικών λαών.

Με την υποστήριξη του προέδρου της ΕΚΙΜ/ΙΜΚ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού, τον συντονισμό της κοινωνικής ανθρωπολόγου του ΙΜΚ Αγγελικής Μπαλτατζή και του κοινωνικού λειτουργού του Κοινωνικού Χώρου Διονύση Κοκκώνη, αλλά, κυρίως, με την πολύτιμη συνεργασία των προσφύγων και των μεταναστών της πόλης του Ηρακλείου,δημιουργήθηκε μια «ερασιτεχνική» ανθρωπολογική ομάδα έρευνας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Εκεί, διερευνήθηκε η πολυπολιτισμική εκδίπλωση του παγκόσμιου εορτασμού της αλλαγής του χρόνου, με ανθρωπογεωγραφικό επίκεντρο τη χώρα καταγωγής του κάθε συμμετέχοντα.

Τα «ευρήματα» της συνάντησης στο ΙΜΚ έγιναν έκθεση στον Κοινωνικό Χώρο, όπου, πλέον, περιηγούμαστε στις Πρωτοχρονιές που θα συμβούν (στο 2022), το Νορούζ, το Μουχαράμ και την κινεζική Πρωτοχρονιά και θα τιμηθούν σε περισσότερα από πενήντα κράτη της ασιατικής και της αφρικανικής ηπείρου.

“Οι Πρωτοχρονιές του κόσμου” είναι  μια πρωτότυπη εκθεσιακή παραγωγή, καρπός ενός ανθρωπολογικού εγχειρήματος με τη συμμετοχή προσφύγων  και μεταναστών

Η έκθεση προστίθεται στην αδιάλειπτη εκπαιδευτική, κοινωνική και προνοιακή προσφορά του ΙΜΚ και του Κοινωνικού Χώρου.

Παράλληλα, εγκαινιάζει μια σειρά ποιοτικών εκδηλώσεων και συνδυασμένων δράσεων των δύο φορέων, με ανθρωπολογικό προσανατολισμό και συμμετοχικό χαρακτήρα για μια ουσιαστική συμβολή στην αλληλοκατανόηση και την  προσέγγιση, ενσωμάτωση και αλληλεπίδραση των προσφύγων και μεταναστών με την τοπική κοινωνία.

Ωρες λειτουργίας

Δευτέρα-Σάββατο, 10.00 π.μ.-4.00 μ.μ. και Κυριακή, 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ.

Είσοδος

Όπως σε όλες τις δράσεις που φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Χώρο, η είσοδος είναι δωρεάν.

Η προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, για την ενίσχυση της δράσης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο – Φαγητό με την Αγάπη μας) των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που στηρίζουν άτομα και οικογένειες σε οικονομική δυσπραγία και αποκλεισμό, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο μετά από επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού  ή νόσησης, που θα σαρώνονται ηλεκτρονικά κατά την είσοδο, μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Ά 118) Covid Free. Για παιδιά έως 14 ετών η είσοδος θα επιτρέπεται μετά από επίδειξη αρνητικού αποτελέσμα- τος αυτοδιαγνωστικού τεστ  (rapid test).

Πηγή: patris.gr