Κοινή πορεία στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΤΕΠΑΚ και ΠΣΣΕ, προσβλέποντας σε καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσφορά μέσα από συντονισμένες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες δράσεων

Με στόχο την ενίσχυση του εθελοντισμού και την καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής προσφοράς, κυρίως ανάμεσα στους νέους, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Πρωτοκόλλου, που έγινε από τον πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτη Ζαφείρη και τον πρόεδρο του ΠΣΣΕ, Ηλία Δημητρίου, οι δύο φορείς αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν στις λεπτομέρειές τους τρόπους για την καλύτερη δυνατή και αποτελεσματική συνεργασία τους. Κάτι που, όπως επισημάνθηκε, θα γίνει κατορθωτό μέσα από την υλοποίηση κοινών εκδηλώσεων και δράσεων σε θέματα που άπτονται του εθελοντισμού και γενικότερα της κοινωνικής προσφοράς.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτή τη συνεργασία και συγχαίροντας το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για το σημαντικό έργο και τη διαχρονική προσφορά του προς την κυπριακή κοινωνία, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στους στόχους και τις επιδιώξεις του Πανεπιστημίου, συνοψίζοντάς τους στο τρίπτυχο ποιοτική εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία, έχοντας στο επίκεντρο της αποστολής του τον άνθρωπο.

Αναφερόμενος στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το ΤΕΠΑΚ, με στόχο την ενθάρρυνση και επιβράβευση του εθελοντισμού ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο κ. Ζαφείρης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ετήσιο Βραβείο Ήθους και Κοινωνικής Προσφοράς που έχει θεσπίσει το πανεπιστήμιο, με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας και των οφελών της συμμετοχής και δραστηριοποίησης των νέων κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής. Το βραβείο απονέμεται σε φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΠΑΚ που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με τις πρωτοβουλίες τους, το ήθος και τις αξίες που πρεσβεύουν και που αποτελούν πρότυπο στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αξιόλογη συμβολή σε οργανισμούς φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Ο καθηγητής Ζαφείρης αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση Επιτροπής Ισότητας από το ΤΕΠΑΚ, η οποία έχει ως στόχο την υποβολή προτάσεων προς τη Σύγκλητο για την πολιτική του πανεπιστημίου όσον αφορά στην ισότητα, στις ίσες ευκαιρίες των φύλων, στην ενδυνάμωση της γυναίκας και τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ικανότητες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ εξέφρασε και τη δική του χαρά για τη συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και συνεχάρη το πανεπιστήμιο για τις δράσεις που αναλαμβάνει για ενθάρρυνση και επιβράβευση του εθελοντισμού, μια έννοια η οποία, όπως επεσήμανε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ο κ. Δημητρίου, αναφερόμενος στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, θύμισε ότι συστάθηκε το 1973 με σκοπό το συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων, τη χάραξη πολιτικής στον τομέα της εθελοντικής κοινωνικής πρόνοιας και την υπεύθυνη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας ως προς τη διαμόρφωση και εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Αναφερόμενος στην ψήφιση τού Περί Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Νόμου, το 2006, ο κ. Δημητρίου υπέδειξε ότι αυτή η εξέλιξη έδωσε στο Συμβούλιο την αναγκαία νομική υπόσταση να ασκεί πιο αποτελεσματικά το ρόλο του, αποκτώντας καινούργια διάσταση, νέο πλαίσιο λειτουργίας και καινούργιες ευθύνες και αρμοδιότητες που καλύπτουν πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και το περιβάλλον.

Ανέφερε, επίσης, ότι κάτω από την ομπρέλα του ΠΣΣΕ λειτουργούν σήμερα πέραν των 420 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες αναπτύσσουν εθελοντική δράση και προσφορά προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας, σημειώνοντας πως ο ρόλος του ΠΣΣΕ αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες απέναντι στην κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι παρόντες στην όλη εκδήλωση υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των δύο φορέων ήταν, από πλευράς ΤΕΠΑΚ, ο διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, Δρ Κώστας Χόππας, τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Τάκης Γαβριηλίδης και Κατερίνα Νικήτα, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης, Δρ Μαρίνος Βουκής, οι λειτουργοί της ΥΕΠΔ, Γιώργος Μιχαήλ και Χριστίνα Βασιλείου, καθώς και φοιτητές οι οποίοι συνεισφέρουν και σχετίζονται με τον εθελοντισμό. Ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ πλαισιωνόταν από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, Δήμο Θωμά και Ανδρέα Παπαγεωργίου.

Πηγή: dialogos.com.cy