Καλά τα νέα για την αιμοδοσία στα Χανιά εν μέσω πανδημίας: Αυξήθηκαν οι εθελοντές αιμοδότες

861 φιάλες αίμα το 2021

Αυξήθηκαν οι αιμοδότες

Καλά είναι τα νέα για την αιμοδοσία στον νομό Χανίων, καθώς καταγράφηκε αύξηση στους εθελοντές αιμοδότες. Αυτό τόνισε σήμερα η η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων, Δέσποινα Ροδουσάκη, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη.

«Τα ποσοστά των αιμοδοτών μας ήταν κάτω από 50%, σήμερα έχουμε πάει στο 55% οι τακτικοί αιμοδότες, από το οποίο το 3% είναι από τον στρατό.»

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε όλα τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων της χώρας, λόγω του κορονοϊού. Τον Αύγουστο συλλέγονταν περίπου 11.000 μονάδες αίματος ενώ αυτή την περίοδο συλλέγονται περίπου 7.000 μονάδες αίματος, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η πανδημία που πλήττει τη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια, δεν επηρέασε την αιμοδοσία στα Χανιά, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε η κ. Ροδουσάκη, δίνοντας μάλιστα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αιμοδοσία στο νομό:

«Και τις δυο χρονιές της πανδημίας εμείς σαν σύλλογος πήγαμε πάρα πολύ καλά και μπορώ να σας πω ότι το 2021 συγκεντρώσαμε 861 φιάλες αίμα, δηλαδή ξεπεράσαμε και τα ποσοστά του 2020. Αυτό ήταν και το μέλημά μας, να ανεβαίνουμε και όχι να κατεβαίνουμε, γιατί όπως είπαμε, οι ανάγκες λόγω πανδημίας είναι πάρα πολλές.»

Την ίδια ώρα, η κ. Ροδουσάκη τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται και να πηγαίνει να δίνει αίμα«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται. Εάν είναι εμβολιασμένος μπορεί να δώσει αίμα και την επόμενη μέρα αρκεί να μην έχει παρουσιάσει πυρετό ή κάποιο σύμπτωμα. Όποιος έχει νοσήσει, μπορεί να δώσει αίμα μετά από 28 μέρες ενώ όποιος δεν έχει τίποτα από τα δυο, μπορεί με ένα ράπιντ τεστ.

Στο μεταξύ, η κ. Ροδουσάκη τόνισε πως ο κάθε αιμοδότης που είναι και μέλος του Συλλόγου έχει την κάρτα του και κάνει ο ίδιος διαχείριση των αποθεμάτων του και όχι ο Σύλλογος. «Ο κόσμος νομίζει ότι η Δέσποινα ή το ΔΣ του Συλλόγου δεν θέλει να εξυπηρετήσει. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το αίμα το διαχειρίζεται το Νοσοκομείο Χανίων. Εγώ η Δέσποινα δεν το έχω σπίτι μου. Το λέω πρώτη φορά. Όταν το παιδί μου είχε τρακάρει και χρειάστηκε 17 φιάλες αίμα από το νοσοκομείο, ούσα κι εγώ αιμοδότρια από το 1992 και ο μπαμπάς του, από το νοσοκομείο τότε μας είπαν εμείς θα δώσουμε ότι χρειάζεται αλλά φροντίστε κι εσείς να επιστραφεί το αίμα με κάποιο τρόπο στο νοσοκομείο και έκτοτε ιδρύθηκε και ο Σύλλογος.»

Η κ. Ροδουσάκη αναφέρθηκε και στη συμβολή του τμήματος αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, ξεκαθαρίζοντας πως το τμήμα βρίσκεται σε χώρο έξω από το Νοσοκομείο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους θέλουν να δώσουν αίμα εν καιρώ πανδημίας.

«Όσοι δεν προλαβαίνουν να δώσουν αίμα στις προγραμματισμένες αιμοδοσίες μας που γίνονται πρωί, μπορούν να απευθυνθούν στο τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Χανίων τις απογευματινές ώρες. Το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Κυριακή. Πρέπει να είμαστε συνειδητοί αιμοδότες. Οι γυναίκες μπορούν να δώσουν αίμα τρεις φορές τον χρόνο, οι άνδρες τέσσερις φορές τον χρόνο. Να έχουν την κάρτα τους, με την οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν συγγενείς και φίλους.»

Η κ. Ροδουσάκη προτρέπει τους νέους να δίνουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους για να δίνουν αίμα «όπως κανονίζουν καφέ και εξόδους με τους φίλους τους έτσι μπορούν να κανονίσουν να πάνε παρέα στην αιμοδοσία του νοσοκομείου.»

Τις καθημερινές, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χανίων λειτουργεί από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ ενώ το Σαββατοκύριακο λειτουργεί από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων «Άγιος Ιωάννης» συνεχίσει αδιάκοπα τη δράση του με προγραμματισμένες αιμοδοσίες και το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, επόμενη αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Interamerican στα Χανιά, από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης» θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία τη Χώρα Σφακίων.

Την Τρίτη 8 Μαρτίου αιμοδοσία θα πραγματοποιήσει αιμοδοσία τις Καλύβες και Τετάρτη 23 Μαρτίουστην Παλαιόχωρα.

Πηγή: zarpanews.gr