Ακούραστοι στη «μάχη» της Πολιτικής Προστασίας οι εθελοντές

Ο εθελοντισμός εκφράζεται μέσα από ποικίλες δράσεις με μοναδικό σκοπό την προσφορά στον συνάνθρωπο, ωστόσο στην περίπτωση του Ρεθύμνου η εθελοντική δράση είναι συνώνυμο της ενεργούς συμμετοχής αλλά και της αλληλεγγύης που έχει εκφραστεί επί σειρά ετών σε πολλαπλούς τομείς.

Μια από τις εθελοντικές ομάδες του Ρεθύμνου, η Εθελοντική Οργάνωση Πολίτικης Προστασίας Ρεθύμνου κάνει το “επόμενο βήμα” σε ότι αφορά την εθελοντική προσφορά και συνδράμει σε φορείς και υπηρεσίες στην “μάχη” της Πολιτικής Προστασίας, προσφέροντας τα μέγιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες στο κρίσιμο αυτό σκέλος. Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει έντονα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, ενώ ιδιαίτερα στην Κρήτη, έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο μέσα από ακραία φαινόμενα που πλήττουν χειμώνα και καλοκαίρι το νησί. Για το λόγο αυτό η πολιτική προστασία στο Ρέθυμνο, μέσα και από την προσφορά των εθελοντών σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς της περιφέρειας και των δήμων, έχει κρίσιμο ρόλο σε όλη τη διάρκεια του έτους και ένα ευρύ πεδίο δράσης.

Η πρόσφατη κακοκαιρία που έντυσε στα λευκά ακόμη και περιοχές πέριξ του Ρεθύμνου σε χαμηλό υψόμετρο, απέδειξε τον σπουδαίο ρόλο που επιτελούν οι εθελοντές, αφού βρέθηκαν και εκείνοι στη “μάχη” της πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, ο εθελοντισμός, όπως υπογραμμίζουν μιλώντας στον TEAM FM ο πρόεδρος Μιχάλης Καπετανάκης και ο εκπρόσωπος της ομάδας εθελοντών πολιτικής προστασίας του Ρεθύμνου Ιάκωβος Διακουμάκης δεν σημαίνει και ερασιτεχνισμός, με τα μέλη της ομάδας να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση όπως επισημαίνουν μέσα από την συνεχή επικοινωνία με φορείς και υπηρεσίες, εκπαιδεύσεις αλλά και προτάσεις για την βελτίωση της ΠΠ στο Νομό Ρεθύμνου.

Η Εθελοντική Οργάνωση Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου 

Η Εθελοντική Οργάνωση Πολιτικής Προστασίας “γεννήθηκε” όπως εξήγησε ο κος Καπετανάκης από μέλη του Σύλλογου Κατοίκων Τριών Μοναστηρίων και αποτελείται από ανθρώπους του συλλόγου έχοντας βάσει αυτού αποκτήσει και αριθμό μητρώου αλλά και με από εθελοντές από άλλες ομάδες που είχαν αναπτυχθεί σε Χαμαλεύρι και Παγκαλοχώρι. Η εθελοντική δράση της Εθελοντικής Οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας διευρύνεται, έχοντας περισσότερα μέλη και ευρύτερη δράση. Ελπίδα των εθελοντών που συμμετέχουν και όραμα για το μέλλον, όπως επεσήμανε ο κος Καπετανάκης είναι η πρωτοβουλία να αναπτυχθεί και σε επίπεδο Νομού και να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός εθελοντών και πιο δυναμικές παρεμβάσεις όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης μεταξύ άλλων πως η απόφαση για εθελοντική προσφορά προϋποθέτει μεγάλη υπευθυνότητα, γνώση και ευθύνη. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να οργανωθούμε ακόμα καλύτερα, να παρακολουθήσουμε εκπαιδεύσεις πέραν των όσων έχουμε κάνει με την Πυροσβεστική, γιατί αν πας κάπου να βοηθήσεις και δεν γνωρίζεις μπορεί να κάνεις περισσότερη ζημιά παρά καλό είτε στον εαυτό σου είτε σε κάποιον άλλο. Χρειάζεται γνώση, να μην είμαστε παρορμητικοί και μεγάλη προσοχή. Πάντα οι εθελοντές δουλεύουν επικουρικά, δεν πάνε να υποκαταστήσουν καμία υπηρεσία ή μηχανισμό” κατέληξε ενώ πρόσθεσε πως οι εθελοντές βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Τόνισε πως στο σκέλος της Πολιτικής προστασίας μπορούν να γίνουν περισσότερα “βήματα” καθώς όπως εξήγησε πολλές από τις εκπαιδεύσεις που είχαν προγραμματιστεί δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω της πανδημίας, με τα μέλη της ομάδας να ελπίζουν πως σύντομα θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις εκπαιδεύσεις αυτές με γνώμονα την φιλοσοφία πως “η προστασία του πολίτη είναι ένα πολύ σημαντικό σκέλος σε οποίο φυσικό φαινόμενο κι αν τύχει”.

Ο ίδιος έστειλε το δικό του μήνυμα και υπογράμμισε: “Να σεβόμαστε τα καιρικά φαινόμενα και να μην τα υποτιμάμε. Πάντα κάποιες περιοχές που υποφέρουν περισσότερο και κάποιες λιγότερο σε κάθε καιρικό φαινόμενο και είναι σημαντικό να μην τα υποτιμάμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις”. 

Εθελοντική δράση και διάθεση για προσφορά

Για την δράση του συλλόγου,που έχει δραστηριοποιηθεί δυναμικά τόσο το καλοκαίρι στην μάχη της πυροπροστασίας, όσο και την χειμερινή περίοδο όπου έχει απαιτηθεί, ο κος Διακουμάκης τόνισε πως η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που “μας αρέσει αυτό που κάνουμε, πάμε τον εθελοντισμό ένα βήμα πιο πέρα, διαθέτουμε οχήματα και προσπαθούμε με τις γνώσεις μας και με διάθεση να κάνουμε σωστές και δυναμικές παρεμβάσεις” 

Ο κος Διακουμάκης πρόσθεσε: “Η ομάδα μας ήταν στα σκαριά πολύ καιρό με εθελοντές παντού και συγκεντρωθήκαμε για να ιδρύσουμε την συγκεκριμένη ομάδα λόγω καταστατικού και πήραμε αριθμό μητρώου ένα του 2020. Έκτοτε, δεν έχει δοθεί λόγω κορωνοΐού άλλη ομάδα πανελλαδικά άρα είμαστε στον αριθμό μητρώου, το 1/2020. Με επαφές που κάναμε απευθείας με την Πολιτική Προστασία στα κεντρικά, δηλώσαμε τα μηχανήματά μας, δηλώσαμε το ανθρώπινο δυναμικό παίρνουμε κατευθύνσεις από τον αρμόδιο Πολιτικής Προστασίας στο Νομό Ρεθύμνου τον κ. Βότσογλου και από την Περιφερειακή, υπεύθυνη κα Πλουμίδη και είμαστε σε συντονισμό με τις υπηρεσίες όπου κι αν χρειαστεί”. 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ομάδα των εθελοντών δεν έχει συσταθεί για να υποκαταστήσει τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά να λειτουργήσει επικουρικά και να συνδράμει στο έργο τους. Δεν υποκαθιστούμε ούτε φορέα ούτε το κράτος, ούτε ηγούμαστε των επιχειρήσεων, απλώς είμαστε παρόντες εκεί που μας στέλνουν ή θεωρούμε ότι κάνουμε σωστή παρέμβαση”.

Διαρκής ετοιμότητα, υπευθυνότητα και γνώση 

Μιλώντας για το σχεδιασμό και τις δράσεις, αλλά και την διαρκή ετοιμότητα που ακόμη κι αν δεν απαιτηθεί είναι απαραίτητο να υπάρχει,όπως εξήγησε ο κος Διακουμάκης η ομάδα εθελοντών είναι σε διαρκή επαγρύπνηση. Συναντιόμαστε, προετοιμαζόμαστε και κάνουμε ασκήσεις, όπως το καλοκαίρι πριν την τουριστική σεζόν κάναμε δράση για τον τρόπο που θα μπορέσουν να δουλέψουν καλύτερα τα βυτία μας στην πυρόσβεση. Τώρα κάναμε δράση για το πως είναι η οδήγηση στο χιόνι και πως μπορούμε να ρυμουλκήσουμε κάποιον. Γιατί φανταστείτε να προσπαθήσουμε να ρυμουλκήσουμε κάποιον και να του κάνουμε ζημιά για παράδειγμα στο όχημά του. Επομένως θέλει μια γνώση. Εγώ προσπαθώ σαν μεγαλύτερος να μεταφέρω σε όλα τα παιδιά και την υπεύθυνη στάση της αυτογνωσίας. Να μπορείς δηλαδή εκείνη την στιγμή να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μπορεί και να μπλέξεις εν’ τέλει αν κάνεις λανθασμένες ενέργειες. Βελτιωνόμαστε συνεχώς. Κάναμε πρόσφατα συζητήσεις για το πως θα μπορέσουμε να επανδρώσουμε νέα οχήματα με βυτία για την αντιπυρική περίοδο. Από τώρα προετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι. Είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα και αυτό το διάστημα που έχουμε πληροφορίες για έντονα καιρικά φαινόμενα παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση, ενημερώνουμε την ομάδα, έχουμε στελέχη που έχουν πτυχίο σε σχετικά πεδία, όπως σεισμολόγους, γεωλόγους και έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη προειδοποίηση σε συνεργασία με τους φορείς για να μπορέσουμε να έχουμε σε ετοιμότητα όσο περισσότερα άτομα γίνεται και να επιτελέσουμε έργο. Πρόσφατα χωρίστηκαν ομάδες σε εκατό περίπου περιπολίες το περασμένο τριήμερο στην πρόσφατη κακοκαιρία και κάναμε ό,τι μπορούμε με προειδοποιήσεις, παρεμβάσεις και διαρκή ενημέρωση. Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως είναι μια βοήθεια στην όλη προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού είτε δήμων είτε της περιφέρειας για να μπορέσουμε την επιθυμία αυτή της προσφοράς, να την κάνουμε πράξη”. 

Όλες οι δράσεις και οι ενέργειες γίνονται όπως εξήγησε ο κος Διακουμάκης σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες με την εθελοντική ομάδα να λαμβάνει οδηγίες σε καταστάσεις ανάγκης από την Περιφέρεια, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ρεθύμνου και τις υπηρεσίες.

Προτάσεις για την Πολιτική Προστασία

Μάλιστα, οι εθελοντές έχουν ενεργή συμμετοχή και στο σχεδιασμό με το βλέμμα στο μέλλον, έχοντας καταθέσει περίπου 36 προτάσεις, όπως τόνισε ο κος Διακουμάκης για την βελτίωση και οργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε: Προσωπικά έχω καταθέσει γραπτά και στον τύπο, 36 προστάσεις για την πολιτική προστασία. Δράσεις από τις οποίες περίπου πέντε μπορεί να πλησιάζουν στο ιδανικό, ωστόσο όλες οι άλλες είναι προτάσεις και θέματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα”.

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται και η πρόβλεψη για πυροφυλάκια στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου και το Αστέρι για την πρόληψη των πυρκαγιών ενώ οι εθελοντές έχουν αιτηθεί και την προμήθεια ενός κοντέινερ όπως εξήγησε ο κος Διακουμάκης: “για να κάνουμε χρήση πάλι εδώ στην ευρύτερη περιοχή για δικό μας ορμητήριο, αποθηκευτικό χώρο και συντονιστικό για να βρισκόμαστε εκεί να συνεδριάζουμε και να είναι κοντά στην εθνική για να έχουμε άμεση πρόσβαση”.

Στόχος είναι η πολιτική προστασία να “πηγαίνει μπροστά” και να αναπτύσσεται. Για το λόγο αυτό όπως τόνισε ο κος Διακουμάκης: “Θέλουμε να σπρώχνουμε μπροστά το κάρο του εθελοντισμού και να βοηθούν και εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα αλλά και εμείς με καλοπροαίρετη πάντα κριτική. Γιατί αν βάλουμε το εγώ μας μπροστά τότε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Καλοπροαίρετα ζητούμε λοιπόν κάποιες παρεμβάσεις”. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι εθελοντές: “Όλοι μας έχουμε βάλει γερά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούμε ασυρμάτους και να μπορούμε να μιλάμε σε περίπτωση που δεν πιάνει το δίκτυο για να συντονιστούμε, έχουμε βάλει φάρους στα οχήματά μας, φτιάξαμε τα βυτία που δεν ήταν στην κατάσταση που έρεπε όταν μας παραδόθηκαν. Τα φτιάξαμε εμείς με ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών και αυτό που είχαμε ζητήσει από την πλευρά του δήμου, είναι ένα κουπόνι καυσίμων για να μην βάζουμε τόσο πολύ το χέρι στην τσέπη. Προσπαθούμε να βρούμε μια τέτοια φόρμουλα σε επικοινωνία με τον Δήμο και αν υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιους ιδιώτες που επιθυμούν να συμβάλλουν. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στην ομάδα και τους ευχαριστούμε γι αυτό. Θα τους καλωσορίσουμε και θα τους αποδεχτούμε. Μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά, σε σωστές βάσεις και πάντα στα πλαίσια της Νομιμότητας”.

Την ερχόμενη Παρασκευή επίκειται όπως τόνισε ο ίδιος συνάντηση με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης Γιώργο Σκορδίλη και την Αντιδήμαρχο κα Μπιρλιράκη όπου θα τεθούν τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, ο συντονισμός και η οργάνωση καθώς και τα αιτήματα από πλευράς των εθελοντών.

 Σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό ο κος Διακουμάκης ξεκαθάρισε πως ο μοναδικός γνώμονας και πνεύμα της ομάδας είναι η εθελοντική προσφορά και πρόσθεσε: “¨Όταν έχεις υλικό, ηθικό ή οποιοδήποτε αντάλλαγμα τότε δεν είναι εθελοντισμός. Εμείς κινούμαστε αποκλειστικά στο πνεύμα του εθελοντισμού”.