Πώς προχωρά η ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας

Συνολικά, 80 ασυνόδευτοι ανήλικοι που διαμένουν σε 7 δομές φιλοξενίας έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας, όπως ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως τόνισε η υφυπουργός, «η ένταξη των ανήλικων ασυνόδευτων στο Εθνικό σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας, είναι άλλο ένα απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών αυτών» και «ένα βήμα το οποίο σηματοδοτεί την πολιτική βούληση της Πολιτείας να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι επιλέγουν να ζήσουν και να ευημερήσουν στη χώρα μας».

Η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι από τον Απρίλιο του 2021, έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, η οποία καθορίζει το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για την πλήρη ένταξη των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας, όπως ορίζεται και λειτουργεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Έτσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι τρεις παρακάτω στόχοι:

  1. Η καταγραφή όλων των ασυνόδευτων ανήλικων, κάτω από την ηλικία των 12 ετών, στο μητρώο ανηλίκων του Εθνικού συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας.
  2. Η διεξαγωγή δύο κύκλων εκπαιδευτικών μαθημάτων, στους επαγγελματίες που εργάζονται σε Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, έτσι ώστε τα εκπαιδευτικά μαθήματα στους υποψήφιους αναδόχους, να είναι προσαρμοσμένα στις ειδικότερες ανάγκες των παιδιών αυτών.
  3. Η εξειδικευμένη παρακολούθηση των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται ήδη σε σύνδεση με ανάδοχη οικογένεια.

Μετά την ένταξη των 80 ασυνόδευτων ανηλίκων, το υπουργείο Εργασίας καταγράφει στο Εθνικό Μητρώο ανηλίκων 1505 παιδιά που διαμένουν σε συνολικά 95 δομές παιδικής προστασίας, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Η προστασία όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας, χωρίς καμία εξαίρεση, αποτελεί για μας ζήτημα μείζονος σημασίας. Τα παιδιά αδυνατούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και εξαρτώνται με απόλυτο τρόπο από την διαμεσολάβηση των ενηλίκων. Γι’ αυτό το λόγο η προστασία, η φροντίδα και ο σεβασμός προς τα παιδιά είναι ο καθρέφτης του κοινωνικού μας κράτους, ο ακρογωνιαίος λίθος του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προάσπισης της συλλογικής μας αξιοπρέπειας».

Πηγή: m.naftemporiki.gr