Μικρές αλλά σημαντικές νίκες σε έναν αγώνα που θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα: Tαυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τον Ιούνιο του 2021 η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ ξεκίνησε μία εκστρατεία crowdfunding για να καλυφθούν νομικά έξοδα για 4+1 περιπτώσεις ΑΣΠΗΕ (Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) χωρίς κανένα περιβαλλοντικό ή χωροταξικό σχεδιασμό. Σήμερα, καθώς έχει συγκεντρωθεί το 36% του στόχου που είχε θέσει και με το crowdfunding να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, η Καλλιστώ κάνει ένα δημόσιο απολογισμό και μία τελευταία έκκληση στήριξης της εκστρατείας. Η Καλλιστώ τονίζει ότι «χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε ποτέ» και παραθέτει κάποιες από τις νίκες που έχουν επιτευχθεί ως τώρα στον αγώνα που στοχεύει ταυτόχρονα ΚΑΙ στην αληθινά καθαρή ενέργεια για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ΚΑΙ στην προστασία της βιοποικιλότητας. Τέλος, επισημαίνει ότι οργανώσεις, πολίτες και κινήματα δεν πρέπει να επαναπαυτούν καθώς ο αγώνας θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα.

Τον Ιούνιο του 2021 η Καλλιστώ ξεκίνησε εκστρατεία crowdfunding για την κάλυψη νομικών εξόδων για 4+1 περιπτώσεις Αιολικών Σταθμών που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης χωρίς κανένα περιβαλλοντικό ή χωροταξικό σχεδιασμό. Τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση των συγκεκριμένων ΑΣΠΗΕ θα σήμαινε περιβαλλοντική καταστροφή, μπορεί να τους βρει κανείς αναλυτικά στην ιστοσελίδα της εκστρατείας (εδώ). Πιο συγκεκριμένα, οι 4+1 δικαστικές υποθέσεις αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις και ενέργειες:

1) Όλη η Ελλάδα (σε κλίμακα επικράτειας) [Υπουργική Απόφαση του τότε υπουργού ΥΠΕΝ κου Χατζηδάκη (74463/4562/27-7-2020) που απαλλάσσει από υποχρέωση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) όλους τους ΑΣΠΗΕ κάτω των 10 MW],

Η Καλλιστώ είναι ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και στις κινήσεις πολιτών που έχουμε κάνει κοινή προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης. Η σκανδαλώδης αυτή Υπουργική Απόφαση απαλλάσσει από υποχρέωση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης όλους τους ΑΣΠΗΕ κάτω των 10MW. Η απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί και ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται. 

2) Οροσειρά Αγράφων  

Μετά από πολλές κινητοποιήσεις κατοίκων, τοπικής αυτοδιοίκησης, του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και περιβαλλοντικών φορέων και με πολλές δικαστικές μάχες , έχει επιτευχθεί μία κομβική νίκη: Απορρίφθηκε η αδειοδότηση των αιολικών σταθμών στις θέσεις «Νιάλα» και στο «Βοϊδολίβαδο» από τοαρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΝ, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε στις 19/11/2021 ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου.

Της απόρριψης από το ΥΠΕΝ είχαν προηγηθεί οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, του Δασαρχείου Καρδίτσας, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και μια δημόσια διαβούλευση όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 750 πολίτες, φορείς και σύλλογοι.

Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πλαγιές της Καράβας, της ψηλότερης κορυφής των Αγράφων (2.014 μέτρα), και στις θέσεις “Αγκαθάκι”, “Κορυφές” “Χονδροσπάνι”, που απειλούνται με «ξεκοίλιασμα» από την εγκατάσταση αιολικών. Ενδεικτικά, σχεδιάζονται ένας αιολικός σταθμός της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 4 Α/Γ στην κορυφή Καράβα και, στη νοτιοδυτική της ράχη, ένας της ΤΕΡΝΑ με 8 Α/Γ στη βόρεια πλαγιά της Καράβας. Πιο βόρεια, την άνοιξη του 2021, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου/σταθμού υψηλής τάσης με 8 Α/Γ στη θέση «Αέρας – Αφεντικό», στην περιοχή διάσελο Τυμπάνου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

3) Ορεινός όγκος και Εθνικό Πάρκο Οίτης

Η εταιρεία «Green Velocity» που έχει καταθέσει  αιτήσεις για τέσσερις αιολικούς σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) στην Οίτη έχει καταθέσει σε διαβούλευση τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις θέσεις «Ξεροβούνι 1» και «Πύργος». Η υποβολή φακέλου αδειοδότησης των δύο αιολικών σταθμών εντός Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) δεν περιλαμβάνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) όπως επιβάλλεται από την υφιστάμενη νομοθεσία! Εφόσον  οι φάκελοι των δύο ΜΠΕ δεν είναι πλήρεις, επιβάλλεται η διακοπή της αδειοδοτικής διαδικασίας από την Πολιτεία η οποία όμως δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τα δέοντα. Επιπλέον η Καλλιστώ μαζί με πολίτες και τοπικούς συλλόγους, συμμετέχει σε 2ο δικόγραφο σε προσφυγή στο ΣτΕ (για τις θέσεις Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο).  Επί πλέον προέβη σε προετοιμασία/επεξεργασία στοιχείων περαιτέρω τεκμηρίωσης της σημασίας της περιοχής για είδη και οικοτόπους προτεραιότητας. Παράλληλα συμμετείχε στην δημόσια διαβούλευση των ΜΠΕ(Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τις θέσεις «Πύργος» και «Ξεροβούνι».

4+1) Αεροράχη (Ι) και Αερροράχη (ΙΙ), στο Νυμφαίο Φλώρινας

Τον Οκτώβριο του 2021 μετά από 6 μήνες γεμάτους αγώνες, τόσο πάνω στο βουνό, όσο και στις αίθουσες των δικαστηρίων με προεξάρχουσασυνιστώσα του κινήματος το ΜΠΛΟΚΟ ΝΥΜΦΑΙΟΥ και με συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Ορνιθολογική, ο Αρκτούρος και η Καλλιστώ, τα μηχανήματα της εταιρείας αποχώρησαν από το βουνό! Από τότε μέχρι σήμερα όλες οι κινήσεις των εταιρειών, αλλά και της πολιτείας δείχνουν ότι το σχέδιο για δημιουργία ΑΣΠΗΕ έχει εγκαταληφθεί. Η νίκη αυτή ενέπνευσε και κάτοικους της Φλώρινας να δημιουργήσουν το «Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – Ελεύθερα Βουνά» για να υπερασπιστούν τις άλλες βουνοκορφές της περιοχής, στις οποίες στοχεύουν τώρα οι εταιρείες. Πρόσφατα η Καλλιστώ σε συνεργασία με την Ορνιθολογική και το Ανοικτό Δίκτυο Φλώρινας προχώρησε σε έγγραφη παρέμβαση για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση “Δούκας” στο όρος Βέρνον-Βίτσι η οποία είχε αποτέλεσμα.

Η Καλλιστώ θέλει να ευχαριστήσει δημόσια τους 45 πολίτες που προχώρησαν σε οικονομική δωρεά μέσω του crowdfunding  με αποτέλεσμα σήμερα να έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 1.800€ (ποσοστό 36% του αρχικού μας στόχου). Έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να χτιστεί κάθε μία από όλες τις μικρές νίκες του μέχρι τώρα αγώνα. Πέρα από την πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια που προσφέρουν στην Καλλιστώ, εξίσου σημαντική είναι και η ηθική στήριξη που δίνει δύναμη σε όλη μας την ομάδα να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την φύση και τον άνθρωπο!

Μετά από δύο παρατάσεις, η συγκέντρωση χρημάτων μέσω crowdfunding θα λήξει τελικά στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Η Καλλιστώ απευθύνει ένα τελευταίο κάλεσμα: 

-Όσες και όσοι μας έχετε στηρίξει οικονομικά, βοηθήστε μας να φτάσει το μήνυμά μας σε αυτές και αυτούς που δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα.

-Όσες και όσοι μπορείτε να συνδράμετε οικονομικά, έστω και με ένα μικρό ποσό, παρακαλούμε να το κάνετε τώρα. Θα βρείτε σχετικές πληροφορίες εδώ:

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/wind-turbines-court-campaign

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι 4+1 «μάχες» που έδωσε και συνεχίζει να δίνει η Καλλιστώ δεν είναι παρά ένα μόνο τμήμα ενός ευρύτερου αγώνα. Το να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα συμβαδίσει με την προστασία της βιοποικιλότητας και δεν θα πριμοδοτηθεί η μία εις βάρος της άλλης δεν είναι υπόθεση μόνο της Καλλιστώς, αλλά ενός μεγάλου συνόλου, περιβαλλοντικών οργανώσεων, οικολογικών κινημάτων και μεμονωμένων πολιτών. Είναι ένας αγώνας που έχει πολλά μέτωπα, που θα έχει πολλούς κόμβους και που θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Σαν Καλλιστώ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε κάθε μάχη, είτε μόνοι μας, είτε (ελπίζουμε) από κοινού με όσες και όσους μπορούν και θέλουν να συμβάλουν. 

Τέλος, θέλουμε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό ότι στις 10 Φεβρουαρίου 2022 εκδικάζεται αγωγή που ασκήθηκε από την εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ – Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών» κατά του συντάκτη της «Εφημερίδας των Συντακτών» Τάσου Σαραντή και της εταιρείας «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» που εκδίδει την συγκεκριμένη εφημερίδα. Η αγωγή ασκήθηκε για ρεπορτάζ του δημοσιογράφου με τον τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 29/12/2019. Με την αγωγή η εταιρεία αξιώνει το ποσόν των 225.000 ευρώ από μια συνεταιριστική εφημερίδα και έναν εργαζόμενο δημοσιογράφο, μεταξύ άλλων, για δήθεν «δημοσίευση ψευδών, συκοφαντικών και προσβλητικών για την εταιρεία ισχυρισμών» που προσβάλλουν «βάναυσα το νομικό πρόσωπο της εταιρείας και θίγοντας ευθέως την επιχειρηματική δραστηριοποίησή της […] στο πλαίσιο ενός γενικότερου ενορχηστρωμένου σχεδίου». Ως Καλλιστώ, θεωρούμε την συγκεκριμένη αγωγή, χαρακτηριστική περίπτωση SLAPP (Strategiclawsuits Αgainst Public Participation ή Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού). Ο όρος αναφέρεται στις αβάσιμες μηνύσεις ή αγωγές που κατατίθενται από ισχυρά πρόσωπα ή εταιρείες ενάντια σε πολίτες, οργανισμούς και δημοσιογράφους που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Kαλούμε τον κόσμο σεσυγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 10 Φεβρουαρίου 2022 όπου εκδικάζεται η συγκεκριμένη αγωγή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Υπεύθυνος Επικοινωνίας της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»: Γιώργος Θεοδωρίδης, τηλ:6978 586568, email: communication@callisto.gr