Νίκος Δένδιας: Ανακοίνωσε δωρεά της Ελλάδας για την ανοικοδόμηση του λιμένα Βεγγάζης

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, στη Ρώμη.

Με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, συναντήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του στη ιταλική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε στη Ρώμη εποικοδομητική συνομιλία με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ΟΗΕ (WFP) με έμφαση στη βοήθεια για την ανάπτυξη της Λιβύης στο πλαίσιο της ενεργής παρουσίας της Ελλάδας στη βορειοαφρικανική χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και μια δωρεά για τη χρηματοδότηση προγράμματος του WFP, με σκοπό την ανοικοδόμηση του λιμένα της Βεγγάζης στη Λιβύη, ο οποίος αποτελεί κρίσιμο σημείο εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια.  

«Είχα την ευκαιρία να βρεθώ σήμερα στη Ρώμη και, καταρχήν, να συναντηθώ με την κα Williams, την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. […] Επίσης, να επισκεφθώ τον Εκτελεστικό Διευθυντή του World Food Programme και να του εγχειρίσω επιταγή για να χρησιμοποιηθεί για τις επισκευές στο λιμάνι της Βεγγάζης. Έναν χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη. Επίσης δε, να συναντηθώ με 35 Πρέσβεις Αφρικανικών, Νοτιοαμερικανικών και Ασιατικών χωρών, που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, για να μπορέσω να τους εξηγήσω και τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και για να ζητήσω την ψήφο των χωρών τους – όσες μέχρι σήμερα δεν έχουν δεσμευτεί – για την εκστρατεία μας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας από τη Ρώμη, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε, δε, για τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού». «Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί, για να θυμίσουμε μία παλιά φράση», συνέχισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Πηγή: kathimerini.gr