Γιατροί Καρδιάς: Ελένη Σωτηρίου- Αντιπρόεδρος Ανθρωπιστικής Οργάνωσης

Η Οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς» ιδρύθηκε με τη μορφή σωματείου το έτος 2001 από 10 ελληνικές οικογένειες. Πολλά ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών Καρδιάς» πραγματοποίησαν, ως ομάδα, σειρά από ανθρωπιστικές αποστολές κατά την περίοδο 1998-2001 που προηγήθηκε της ίδρυσης του σωματείου. Οι «Γιατροί Καρδιάς» έχει συμβολικό νόημα: εκφράζει το βαθύ συναίσθημα της αγνής και ανιδιοτελούς αγάπης των ανθρώπων προς όλους και ειδικότερα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, η οποία πηγάζει από την ψυχή τους, από την καρδιά τους.

Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε η ιδέα των γιατρών
καρδιάς;
Αυτές οι οικογένειες έτυχε να βρεθούν στην Αφρική για ένα τουριστικό ταξίδι
και βλέποντας το χάλι των ανθρώπων που επικρατεί, αποφάσισαν να αρχίσουν να βοηθούν όσο μπορούν. Οι συνθήκες ήταν άθλιες και απερίγραπτες. Όμως η ανάγκη των ανθρώπων ήταν τόσο μεγάλη που δεν άφηνε περιθώρια φόβου ή κινδύνου, για να σταματήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει.

Να σας μεταφέρω στο πρώτο σας ταξίδι και να πείτε ποιές είναι δυσκολίες
αντιμετωπίσατε; Τί έχει αλλάξει σήμερα από το πρώτο σας ταξίδι;
Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον έχουμε καταλάβει έστω και τόσο αργά (εννοώ λόγω της ηλικίας μας), ότι τίποτα δεν μπορεί στον κόσμο να μας δώσει αυτή την ευδαιμονία που αποκτήσαμε με αυτή την αποστολή.

Πόσο σας έχει αλλάξει ως άνθρωπο αυτή η δράση και τί έχετε αναθεωρήσει
στην ζωή σας;
Πόσο σε αλλάζει! Προσέξτε είναι σπουδαίο να καταλάβεις πως αυτός που βοηθάς δεν είναι ξένος, δεν είναι άλλος, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός και γίνεται πλέον βίωμα και τρόπος ζωής, να ζεις μόνο γι αυτό. Βέβαια έχουμε και τις δικιές μας οικογένειες, παιδιά, εγγόνια κ.τ.λ. όμως δόξα το Θεό, τα προβλήματά μας δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που ζούμε και βλέπουμε στις αποστολές. Εδώ πρέπει να σας πω, ότι πήραμε μαζί τα παιδιά μας για να δουν την κατάσταση που επικρατεί, για να καταλάβουν πόσο τυχερά είναι!

Τί είναι αυτό που σας κάνει τόσο δυνατή για να συνεχίσετε το έργο σας, παρόλο που αντιμετωπίζετε πολλές δυσκολίες;
Δεν μπορείς να γυρίσεις την πλάτη πλέον σε όλο τον κόσμο που σε περιμένει
και σε έχει ανάγκη. Γι αυτό συνεχίζεις όσο μπορείς.

Ποιοί είναι οι άνθρωποι που σας βοηθούν να συγκεντρώσετε αρκετά φάρμακα για τις αποστολές σας; Έχετε φίλους και επώνυμους που σας στηρίζουν.
Βέβαια έχουμε πολλούς φίλους που μας βοηθούν δίνοντας μας φάρμακα. Γενικά όλη η Ελλάδα μας εμπιστεύεται και μας δίνει φάρμακα. Όπως γνωρίζετε δεν ζητάμε χρήματα παρά μόνο φάρμακα τα οποία αγοράζουν οι ίδιοι και μας τα δίνουν. Όσο για τους επώνυμους και βέβαια υπάρχουν. Όμως, εδώ θα σας πω ότι εμείς τους βοηθάμε διότι βλέποντας εμάς
και το έργο που κάνουμε αρχίζουν σιγά σιγά και μας μιμούνται, φυσικά με το δικό τους τρόπο.

Στο παρελθόν η Όπρα Γουίνφρει σας είχε κάνει πρόταση να πάτε σε τηλεοπτική της εκπομπή; Αρνηθήκατε; Τί έγινε ακριβώς;
Σωστά. Στο παρελθόν η Όπρα Γουίνφρει με κάλεσε στην εκπομπή της. Όμως η ημερομηνία που έπρεπε να γίνει η εκπομπή ήταν Μεγάλη Πέμπτη. Για τίποτε στον κόσμο δε θα άφηνα τον εαυτό μου να μην πάει στην εκκλησία και να βρίσκεται μακριά από το Θεό, γιατί παίρνουμε δύναμη για όλα αυτά που κάνουμε. Βέβαια, λείπουμε τόσο πολύ καιρό και είμαστε μακριά από τις οικογένειες μας, που στις μεγάλες γιορτές προσπαθούμε πάντα να είμαστε κοντά τους, όπως όλος ο κόσμος.

«Γιατροί καρδιάς». Τί σημαίνει για εσάς;
Για τους «Γιατρούς Καρδιάς», μετά τα παιδιά μου είναι ότι καλύτερο μου έδωσε ο Θεός. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου χάρισε η ζωή!