Κρατούν γερά τη «μάνικα» του εθελοντισμού στη Λακωνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους 74 υποψήφιους εθελοντές πυροσβέστες της 10ης σειράς για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου. Η έναρξη των μαθημάτων τής εν λόγω σειράς εθελοντών πυροσβεστών στις μόνιμες και εθελοντικές δομές της ΠΥ Γυθείου διενεργείται, σταδιακά, στο διάστημα μεταξύ 17 και 28 Φεβρουαρίου.

Μετά την έναρξη της εκπαίδευσης, από τις 17/2 στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων για τους 16 υποψήφιους εθελοντές πυροσβέστες και στις 18/2 για τους 24 υποψήφιους εθελοντές πυροσβέστες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς, σειρά παίρνουν οι συνάδελφοί τους σε Κροκεές, Γύθειο και Πετρίνα. Συγκεκριμένα, ξεκινούν την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου την εκπαίδευση τους οι 10 υποψήφιοι εθελοντές στο νεοσύστατο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών και οι 24 υποψήφιοι εθελοντές της ΠΥ Γυθείου και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Πετρίνας.

Οι υποψήφιοι εθελοντές πυροσβέστες εκπαιδεύονται από έμπειρους εκπαιδευτές αξιωματικούς και υπαξιωματικός σε εκπαιδευτικά αντικείμενα που καλύπτουν όλο το εύρος της βασικής εκπαίδευσης των πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος. Η εκπαίδευση αφορά θεωρητική και πρακτική γνώση στο αντικείμενο της αστικής και υπαίθριας πυρκαγιάς, στην αντιμετώπιση συμβάντων πλημμυρικών φαινομένων, στη διάσωση και απεγκλωβισμό ατόμων από τροχαία ατυχήματα -στο νομικό πλαίσιο που διέπει το Πυροσβεστικό Σώμα-, στις κατηγορίες και στα είδη των πυροσβεστικών οχημάτων κ.α.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι υποψήφιοι εθελοντές πυροσβέστες θα διαγωνιστούν με γραπτές και πρακτικές εξετάσεις και οι επιτυχόντες θα λάβουν τον βαθμό του Εθελοντή Πυροσβέστη, προσφέροντας έτσι τις υπηρεσίες τους στην πυροσβεστική δομή που επέλεξαν να ενταχθούν.

Η συγκροτημένη εκπαιδευτική διαδικασία και η προσέλκυση αυξημένου αριθμού πολιτών που επιθυμούν να έχουν ενεργό ρόλο στον μηχανισμό πυροπροστασίας, προς διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, συνιστούν δικαίωση για τον πρωτεργάτη του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα στη Λακωνία, διοικητή της ΠΥ Γυθείου, Αντιπυράρχου Κωνσταντίνου Γραφάκου. Ο δραστήριος αξιωματικός εργάζεται πυρετωδώς και μεθοδικά εδώ και χρόνια για να εμφυσήσει και να εδραιώσει στις τοπικές κοινωνίες την αξία και την ουσία του εθελοντισμού, μετουσιώνοντας τον σε στάση ζωής, που ενδυναμώνει κι ενισχύει κάθε επίπεδο και τομέα της καθημερινότητας. Εκτός από τη συμβολή του στη σύσταση των εθελοντικών πυροσβεστικών δομών στη Λακωνία, ο Κ. Γραφάκος διενεργεί συχνά διαλέξεις και ομιλίες επί των πλεονεκτημάτων και οφελών της αυτόβουλης συμμετοχής σε θεσμούς και δράσεις, ενώ έχει συγγράψει και βιβλίο με τίτλο «Εθελοντισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Πηγή: lakonikos.gr