Τέλος στην απόρριψη μοσχευμάτων: Επιστήμονες τροποποιούν αίμα δωρητή οργάνου και φέρνουν επανάσταση

Mια επαναστατική διαδικασία φαίνεται ότι μπορεί να κάνει τα όργανα που δωρίζονται να είναι πλέον διαθέσιμα σε περισσότερους ασθενείς, ανεξάρτητα από τον τύπο του αίματος. Από ότι φαίνεται οι επιστήμονες τα κατάφεραν και πλέον η απόρριψη μοσχευμάτων μάλλον θα φαντάζει ένα παλιό κακό όνειρο από εδώ και στο εξής.


Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Health Network του Τορόντο απέδειξαν ότι είναι πιθανό να τροποποιήσουν οποιονδήποτε τύπο αίματος από οποιοδήποτε όργανο και να δημιουργήσουν έτσι ένα όργανο το οποίο στην ουσία θα μπορούσε να βοηθήσει τον οποιονδήποτε βάζοντας ένα τέλος στην απόρριψη μοσχευμάτων.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο Latner Thoracic Surgery Research Laboratories σε συνεργασία με το UHN’s Ajmera Transplant Centre και στην ουσία άλλαξαν τους πνεύμονες του δότη με τύπο αίματος Α σε έναν όργανο με ομάδα αίματος 0. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο τύπος Ο μπορεί να δώσει αίμα σε όλους τους τύπους. Αυτή η επανάσταση είναι σημαντική καθώς μπορεί να βοηθήσει στην δωρεά οργάνων.  Δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμα όργανα και οι λίστες αναμονής πολλές φορές δεν βοηθούν να σωθούν ζωές και χάνεται πολύτιμος χρόνος. 

Γιατί ο τύπος αίματος είναι τόσο σημαντικός;

Η ομάδα αίματος βασίζεται στα αντιγόνα που υπάρχουν στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α έχουν Α αντιγόνα στα κύτταρά τους, ενώ η ομάδα Β έχει Β αντιγόνα ενώ η ΑΒ έχει και τα δύο. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0, παρόλα αυτά δεν έχει αντιγόνα στην επιφάνεια των κυττάρων της.

Πηγή: news4health.gr