Μια ομάδα τυφλών Αθηναίων αλλάζει τα καταστήματα της πόλης

Γνωρίσαμε τους Blacklight που θέλουν να κάνουν τα εμπορικά καταστήματα φιλικότερα για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης

«Μπορεί να είμαστε τυφλοί, αλλά δεν έχουμε κινητικά προβλήματα, επομένως μπορούμε να ανέβουμε τη σκάλα ενός ορόφου. Επίσης χρειάζεται να μας διαβάζουν τα συστατικά των προϊόντων και τις υπάρχουσες προσφορές σε ό,τι υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, ο υπάλληλος είναι σχεδόν πάντα αμήχανος, δεν ξέρει πώς να σου φερθεί και εν τέλει δεν σε εξυπηρετεί».

Με αφορμή αυτή την κοινή συνειδητοποίηση από ανθρώπους με προβλήματα όρασης, η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Γιάννης Καπνιάς αποφασίζουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να συμβάλουν οι ίδιοι αποτελεσματικά ώστε τα εμπορικά καταστήματα να γίνουν φιλικότερα για τους ανθρώπους αυτούς. Τότε έπεσαν οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία της Blacklight, μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που εκπαιδεύει καταστηματάρχες και υπαλλήλους για να τους εξυπηρετούν καλύτερα. Το ιδιαίτερο του εγχειρήματος είναι ότι τα προγράμματα που προτείνουν, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από άτομα με οπτική αναπηρία.

Η Blacklight αυτή τη στιγμή αποτελείται από 5 μέλη. Διοργανώνουν ένα τρίωρο σεμινάριο που θα πραγματοποιείται σε καταστήματα. Η ομάδα προτίθεται να ξεναγήσει τους υπαλλήλους με κλειστά μάτια στον χώρο του μαγαζιού και να τους δώσει πρακτικές συμβουλές.

Πηγή: athensvoice